Deze week was mijn dochter jarig en werd ze eindelijk vier jaar! Wat was het een heerlijke week (met moederdag als topafsluiter) en wat heb ik veel toffe dingen mogen voorbereiden voor een echt prinsessenfeestje. Van glinsterende vlaggetjes tot aan mini toververstafjes in de taart, het was er allemaal. En we hebben zoveel gelachen op haar verjaardag en met zoveel mensen het feestje mogen vieren. Het was een topdag, waarna we heerlijk met z’n viertjes patatjes zijn gaan eten. En zoals dat traditie is bij ons thuis, bakte ik weer drie heerlijke taarten helemaal zelf! En deze was echt mega lekker.

De ingrediëntenlijst (voor 1 taart):

150 gram gezouten boter
150 gram witte basterdsuiker
200 gram bloem
1 snufje zout
1 zakje bakpoeder
1 ei
rasp van 1/2 citroen

250 gram aardbeien
150 gram blauwe bessen
1 appel
1 theelepel kaneel
4 druppels citroen
Paar eetlepels witte basterdsuiker
3 eetlepels cranberryjam

200 ml zure room
1 theelepel vanille extract
1 ei
50 gram witte basterdsuiker

250 gram melkchocolade
100 gram ongezouten boter
Handje amandelschaafsel

De lijst is wel heel lang, maar daarom was de taart ook zo verrukkelijk. Laten we beginnen!

Meng de boter met de suiker en klop het geheel met een mixer, totdat het er luchtig uitziet. Het werkt het beste wanneer de boter op kamertemperatuur is. Voeg dan de bloem toe, het ei, een zakje bakpoeder, een snuf zout en de rasp van een halve citroen. Maak het deeg mooi egaal met een mixer op de middelste stand. Het deeg is perfect wanneer het lekker soepel voelt en niet meer heel plakkerig is. Dat mooie deeg gaat in de taartvorm. Verspreid het netjes over de bodem en druk het tegen de wanden van je bakvorm aan. Deze bodem gaat nu alvast zo’n 5 tot 10 minuten in de oven, dat hangt van je oven af. Maar in ieder geval op 180 graden. Dan haal je het deeg er weer uit en laat je het even staan, zodat de vulling erin kan.

Voor de vulling gebruik ik aardbeien, blauwe bessen en appel. Dat snijd je allemaal in stukjes. Voeg vervolgens een paar eetlepels suiker toe, een druppel citroen en een theelepel kaneel. Roer het geheel goed door. Dan maak je ondertussen ook even de room klaar. Doe de zure room in een kom en voeg daar het vanille extract, de suiker en 1 ei aan toe. Roer even door en dan is dat ook klaar.

Nu pak je de taartvorm er weer bij. Verdeel een laagje cranberry jam over de taart met een lepel. Schep daarna de room eroverheen. Voeg dan het fruit toe en verdeel het netjes over de taart. De taart mag je nu een half uur de oven inschuiven, nog steeds op 180 graden!

Daarna laat je de taart afkoelen en dan is het pas tijd voor de topping. Verwarm de chocolade au bain marie en voeg de boter toe (in kleine stukjes) roer het geheel de hele tijd, totdat je een egale massa hebt. Pak dan de taart erbij en schep de chocolade over de gehele taart heen. Dat kan voorzichtig en geleidelijk aan met een lepel, maar je kunt ook gieten. Net wat je durft. Ik koos de veilige weg. Dan strooi je er snel amandelschaafsel overheen. En dan moet je taart nog even de koelkast in, zodat je chocolade heerlijk knisperend wordt.

Het is lang wachten op dit exemplaar en een beetje geduld hebben, maar dan ben je daarna ook extra gelukkig.