3,5 jaar in een boerderijhuis wonen

Het is alweer even geleden dat we naar ons boerderijhuis toe verhuisden. En ik kan nu wel zeggen dat het leven in een boerderijhuis echt anders is dan in een rijtjeshuis (waar ik eerst woonde). Ik vond het leven in mijn rijtjeshuis heel leuk. We woonden op een prachtige plek middenin een historisch stadje. Het was alsnog klein en gemoedelijk, maar als we de deur uitstapten zaten we wel bijna meteen in het centrum. De school (waar ik toen werkte) zat maar één straat verder en wanneer ik de andere kant opliep zat ik binnen 10 minuten aan zee. Perfect dus. Maar we gingen natuurlijk wel verhuizen, want mijn man is boer. En boeren doe je niet ‘ff’ in de stad. Dat doe je op een boerderij. En dus kwam de dag dat we naar de boerderij verhuisden om daar het avontuur aan te gaan. Maar hoe is dat nou wonen in een boerderijhuis? Is dat echt heel anders? Ik som het even voor je op.

Inmiddels is alles helemaal niet zo nieuw meer en ben ik wel gewend aan wonen op het platteland en al zijn charmes. Waar ik eerst de deur uitstapte en zo bijna meteen de kruidvat in kon stappen, moet ik nu wel een kwartier tot 20 minuten fietsen (met mijn slome bakfiets). Maar zelfs dat went.

De voordelen

Ik zie sterren in de nacht! Wat mij als eerste opviel toen we hier kwamen wonen, is hoe helder je de sterren eigenlijk kunt zien. Het is hier zo ontzettend donker in de avond, dat die hemel veel beter zichtbaar is. En dat is mooi!

De stilte om je heen als je de deur uitstapt. Oké, het is misschien niet helemaal stil als je hier de deur uitstapt. Er zijn hier heel wat tractors, Campina komt steeds melk halen en er is altijd ergens herrie. Maar toch ook niet. Ik hoor de wind door de bomen waaien. Je kan eindeloos wandelen en bijna niemand tegenkomen. Alleen heel veel vogels. En die hoor je ook. Ik hoor geen pratende mensen meer voor mijn deur (het was blijkbaar de perfecte plek voor een praatje op straat ’s avonds).

Je kan altijd de muziek zo hard zetten als je zelf wilt, buren horen daar helemaal niets van. Alleen als je staat te dansen in de woonkamer, kan wel net die vertegenwoordiger van dat ene belangrijke ding net voor je raam staan. Oeps.

Je kan heel veel dieren houden. Niet alleen koeien dus. Je kan ook gewoon 6 kippen, 1 cavia, 1 konijn en 4 loopeenden kwijt op je terrein.

Ik heb mijn eigen moestuin. Met zoveel tuin kan je gewoon niet zonder moestuin. Het hoort toch wel een beetje bij een boerderij. En het kan gewoon! En dat is echt het allermooiste voordeel.

De iets minder voordelige delen

Opruimen gaat keer 80. Op een boerderij wordt alles tien keer zo snel vies, dus moet je ook tien keer zoveel opruimen. Je moet heel veel van dweilen houden.

Je moet het niet erg vinden dat het 20 minuten fietsen is naar de dichtstbijzijnde supermarkt. (maar wel langs al die vogels).

Je moet het ook niet erg vinden dat die 20 minuten bijna altijd verbonden is aan tegenwind. Er is altijd tegenwind.

Je moet tegen veel geluid kunnen. Rust? Wat nou rust op het platteland? Niet op ons erf zelf. De hele dag hoor je trekkers, koeien, vrachtwagens, het is niet stil. Maar ik heb nu in ieder geval geen last meer van doe-het-zelf buren die eindeloos hun huis verbouwen.

Als het waait dan moet je niet meteen denken dat het dak eraf gaat of dat er een tornado buiten gaande is. De wind kan heel hard suizen om een vrijstaand huis, maar meestal valt het wel mee als je er zelf een eindje in gaat lopen.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *