Drie keer per dag warm eten, lekker vaak in de keuken staan om iets vers te bereiden. Ik was benieuwd of het mij zou lukken om zoveel in mijn normale dagritme te veranderen, dat ik niet steeds een brood maaltijd pak tijdens de lunch. Waarom doen we dat in Nederland zo vaak? het begon allemaal met de vraag wat ik nog meer kon lunchen, in plaats van brood. Ik begon te googlen en vond alleen heel veel dieet tips (maar daar zat ik niet op te wachten!). Ik wilde geen paleo, koolhydraat arm, of vegan. Ik wilde gewoon meer groente, meer variatie en nieuwe lunch (en ontbijt) tips. Dus teste ik een week lang of ik ook drie keer per dag warm kon eten. Doen ze in andere landen ook toch, of in ieder geval twee keer?

Er groeien zoveel groentes in mijn moestuin dit jaar, dat ik er gewoon iets meer mee moest doen. Alleen maar avondeten er mee klaarmaken leek ineens zo weinig. Wanneer ik begin te googlen hebben veel websites en blogs het over groenteschotels, hartige taarten, soepen of salades. En we hebben natuurlijk niet elke dag de tijd om een complete hartige taart te maken als lunch, als je ook nog avondeten wilt koken. Niet helemaal wat ik wilde dus.

Misschien komt het omdat ik het gewend ben om brood te eten, maar het was best wel even zoeken en een omschakeling. Brood vind ik ook gewoon heel fijn, want ik bak het altijd vers zelf en dat is heerlijk! (en eigenlijk ook warm, ha!) Maar voor deze week was het ontzettend leuk om alle groentes uit mijn eigen moestuin te eten en daarmee meer te experimenteren.

Dat recepten vinden voor lunchen moeilijk is, bleek daarna al snel. Google naar ‘minder brood eten’ en de glutenvrije recepten vliegen je om de oren. ’twee keer warm eten’ levert alleen resultaten over calorieën op en de term ‘lunchen met groentes’ brengt me alleen bij Paleo dieëten òf de vegans.

Ontbijt

Ontbijt bleek heel simpel warm te krijgen, je kunt gewoon gaan voor havermoutpap. Soms is het heel simpel. En bij warm weer kun je natuurlijk overgaan op muesli, smoothie bowls en dus koude dingen (evenals salades). Maar nu vind ik het nog heel erg fris zo vroeg in de ochtend en dan wil ik warm geurende havermout met appel en kaneel. Dat was alleen niet echt een verandering voor me.

De lunch

Ik heb salades gemaakt met sla, ei, tomaatjes en vlees. En daarbij veel soepen. Vooral courgette en tomatensoepen. Dat was erg lekker voor tijdens de lunch.

Wat vooral erg fijn is om brood door te vervangen zijn dus salades met vlees (want je wil wel genoeg goede voedingsstoffen binnenkrijgen, waarmee je de rest van de middag lekker actief verder kunt). Groente uit de oven bleek ook een fijne te zijn samen met kikkererwten of bonen. Het is heel simpel klaar te maken, dus je hebt er niet een uur de tijd voor nodig. En al je goede voedingsstoffen zitten erin. Ik ben geen voedingsexpert, maar dit is wel wat ik voor mezelf gezond vind voelen.

Het avondeten

Ik merkte dat ik hierdoor wel minder uitgebreid ging koken. Het avondeten werd een stuk eenvoudiger, omdat ik al zoveel tijd besteed aan eten maken op de dag en ik al meer groente had bereid. Maar als je over de dag meer warme maaltijden eet, dan heb je misschien ook iets minder uitgebreid nodig per keer. Geen idee, maar zo voelde het voor mij. Ik at couscous salade (semi warm), groente met rijst, bietjes met geitenkaas.

Het was een tof experiment met heel veel verschillende groentes en gerechten in één week. Het voelt altijd goed om veel groentes te eten, maar dat deed ik hiervoor ook al. Mijn lunch bestaat in de zomer meestal uit zelf gebakken brood met een lekker gevulde salade uit de tuin erbij. Komkommer en watermeloen zijn ook vaak aanwezig. Het was wel heel leuk om echt andere dingen te eten. En ik denk dat je zo wel heel veel goede voedingsstoffen binnen krijgt, omdat je zoveel varieert.

Het nadeel hiervan vond ik dat alles wel een beetje op elkaar gaat lijken, ook al zijn er heel veel groente soorten. De soort maaltijden hebben wel wat van elkaar weg. En ik merkte vooral dat ik minder uitgebreid kookte ’s avonds. Ik had niet vier pannen op het vuur, waar overal iets aan het pruttelen was. En er stond niet urenlang een Italiaanse saus op voor de pasta. Dat voelt toch een beetje jammer. Het is meer alsof je steeds eten aan het bereiden bent, en niet uitgebreid aan het koken.

Ik denk dat ik ook nog niet zo goed weet wat ik dan anders zou willen eten en dat ik vanuit mijn eigen cultuur heel erg de boterhammen heb meegekregen en de havermout of muesli in de ochtend. Ik zou niet weten waar ik die laatste voor moet vervangen, ha. Wat eten mensen die in andere landen meerdere malen warm eten? Gelukkig is dat alles helemaal niet erg. Het was een experiment om van mijn groente en fruit uit mijn moestuin te kunnen genieten. Het was leuk, en anders. En ik ben ook heel blij met vers gebakken brood. Het is allemaal goed, en natuurlijk moet je gewoon vooral lekker eten wat je zelf wilt.

Maar ik ben heel benieuwd, wat eet jij en ken jij culturen waar ze het helemaal anders doen en twee keer per dag warm eten. En wat voor toffe food tips heb je dan? Ik zou heel graag nog andere dingen willen uitproberen!