3x per dag warm eten: ik deed de test!

Wat!? drie keer per dag warm eten? Ik hoor het je denken. Dat is een beetje overdreven. Maar het kan wel! Ik heb het dan niet over drie complete maaltijden met aardappelen, groente en vlees. Dat zou een beetje veel zijn. Maar ik testte wel uit of je ook heel andere dingen kan eten dan brood en of dat een beetje te doen is, of wat teveel van al het goede.

Ik wilde dus heel graag testen hoe het zou zijn, dat vaker groentes eten en wat minder brood. Brood vind ik best lekker en ik kan er ook veel kanten mee op. Maar het lijkt af en toe wat overdreven om elke dag brood te eten bij de lunch. En ik wilde kijken of er meer mogelijkheden zijn. Dat bleek een beetje lastig.

Mijn research begon online. Is het mogelijk om drie warme maaltijden per dag op tafel te krijgen, zonder daarbij drie keer zoveel te eten èn tijd te verliezen voor andere dingen? De ene website was daar iets positiever over dan de andere. Maar uiteindelijk hebben veel groene websites het wel over lunches met groenteschotels, hartige taarten, soepen of salades. En hier in Nederland is de boterham dan wel gebruikelijk, in heel wat andere landen zijn ze ook gewoon gewend om in ieder geval al twee keer warm te eten. Des te meer te onderzoeken dus.

Dat recepten vinden voor lunchen moeilijk is, bleek daarna al snel. Google naar ‘minder brood eten’ en de glutenvrije recepten vliegen je om de oren. ‘twee keer warm eten’ levert alleen resultaten over calorieën op en de term ‘lunchen met groentes’ brengt me alleen bij Paleo dieëten òf de vegans. De wereld is nogal verdeeld en heel dieet gericht en dat is nu net iets waar ik niet blij van word. Ik wil mijn eten niet in hokjes, ik wil variëren! De zoektocht ging dus nog even verder en ik moest vooral zelf de dingen bij elkaar verzinnen. Ik haalde mijn inspiratie van de groene websites, paleo-ers en ik zocht naar ontbijt en lunch gerechten op de AH recepten pagina (werkt altijd).

En toen begon het hele combineren. Want, wat eet je nu overdag, zonder in de avond voor iets te gaan wat er teveel op lijkt? Hoe krijg je dat ideale plaatje? Best moeilijk. Twee keer aardappels eten, of macaroni en dan bami is niet wat ik wilde bereiken met deze test.

Ik besloot te gaan voor soepen, groentes uit de oven en wat minder uitgebreide recepten met bonen, eieren en soms wat vlees als lunch. De ene dag at ik een goed gevulde salade en de andere dag erwtensoep. Dat was prima te combineren met avondeten en boordevol groentes.
Ontbijt bleek heel simpel warm te krijgen, je kunt gewoon gaan voor havermoutpap. Soms is het heel simpel. En bij warm weer kun je natuurlijk overgaan op muesli, smoothie bowls en dus koude dingen (evenals salades). Maar nu vind ik het nog heel erg fris zo vroeg in de ochtend en dan wil ik warm geurende havermout met appel en kaneel.
Avondeten werd door dit alles wel wat meer basic. Al dat eten bereiden in de keuken kost veel tijd. En die had ik er niet overal voor over. En na een uitgebreide maaltijdsoep, had ik in de avond toch iets minder trek. Couscous salade (semi-koud) leek dan het beste antwoord.

Het was een tof experiment met heel veel verschillende groentes en gerechten in één week. Ik heb zeker wel het gevoel dat ik veel voedingsstoffen uit mijn groente lunches heb gehaald (en ik was heel productief), en vooral langer productief dan wanneer ik brood met worst eet. Maar de andere kant van dit verhaal is dat ik toch het gevoel heb dat ik zo overcompleet eet. Een saladelunch hier en daar en havermout in de ochtend werkt misschien al gewoon goed genoeg als afwisseling. En dan is die geroosterde boterham met kaas misschien op zijn tijd toch wel erg lekker.

En mijn allergrootste tegenargument van deze test, is dat ik het echt heel erg jammer vond om niet meer zo uitgebreid te koken in de avond. Dat kon ik natuurlijk wel doen, maar in praktijk was ik dan toch meer voedsel aan het klaarmaken dan echt aan het koken (de hele keuken vol met spullen, en Italiaanse geuren uit de keuken).

Ik ga dus maar weer een gulden middenweg nemen in dit grote geheel. Uitgebreide lunches mogen altijd wanneer ik daar zin in heb, maar ik denk dat ik in the end gelukkiger word van in de avond lekker koken en al mijn andere baktijd besteden aan het bakken van brood, want dát kan je natuurlijk nooit zat raken.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *