Zin om lekker creatief aan de slag te gaan, maar heb je weinig inspiratie? Met deze teken challenges die je kunt doen terwijl je thuisblijft ga je zo van start. Wedden dat die inspiratie dan weer helemaal terugkomt. Teken challenges kunnen een enorme motivatie zijn om te gaan tekenen. Vooral op dagen dat je het echt even niet weet (die heb ik ook best wel eens;).

Three Marker challenge

Een challenge die heel veel rondgaat op YouTube, is de 3 marker challenge. Deze is echt heel leuk om te proberen en je word er ècht creatief van. De challenge is dat je maar 3 kleuren mag kiezen om mee te werken en daar dus je hele illustratie mee moet kleuren. Daarnaast is het de bedoeling dat je de 3 kleuren met je ogen dicht kiest. Je krijgt daardoor dus ook heel verrassende kleurencombinaties.

Met deze challenge daag je jezelf uit om van weinig iets te maken. De kleuren gaan anders zijn, dan je normaal zou kiezen en daarom kan je even helemaal uit je comfort zone gaan. Door het beperken van de kleuren, word je heel creatief met wat je hebt. En soms is het resultaat dan ineens zo tof en dan heb je dus weer nieuwe dingen geleerd, nieuwe combi’s. Echt een hele leuke challenge is dit, ook gewoon voor thuis! (niet alleen voor YouTubers dus).

Expert tip: deze challenge is het allerleukste om te doen met een set ohuhu markers (in zo’n mooie etui). Het grabbelen is op deze manier extra leuk en je hebt zo heel veel kleuren om te kiezen. Mocht je deze in huis hebben, ga dan gelijk aan de slag!

10 minuten, 1 minuut, 10 sec challenge

Deze challenge is heel grappig, maar ook eigenlijk echt niet te doen. Tekenen in 10 seconden!? Hoe dan. Het is de bedoeling dat je dus echt zo snel mogelijk, zo goed mogelijk tekent. Het is een hele goede manier om je snelheid te trainen, maar ook om perfectie los te laten. In 10 minuten heb je geen tijd om 100 keer te gummen. Je hebt geen tijd om na te denken over de ideale pose. En welke kleuren je gaat gebruiken. 10 Minuten is best wel krap. Maar zoals met alles, zal je gaan zien dat je steeds beter en sneller kan tekenen naarmate je tekenskills verbeteren. En dan is het wel heel leuk om 10 minuten challenges van eerder weer terug te zien. En te merken dat je in die tijd al heel veel hebt geleerd.

10 seconden blijft wel echt the h*ll. Niet te doen en het resultaat geeft nooit echt een goed gevoel. Maar het is wel prima basismateriaal voor een goede lachbui.

Wat heel leuk is en iets wat je kan doen wanneer je thuis blijft, 10 minuten challenges van anderen bekijken. Dat is ook hilarisch. Misschien is de expert tip wel, dat het extra leuk is om een challenge te kijken, terwijl je hem zelf ook doet.

One face, every day

Deze challenge is iets rustiger en zorgt ook voor wat meer vrijheid in je werk. Geen verplichte kleuren, geen tijdslimiet. Wel veel tekenen! Deze challenge helpt echt heel goed met het verbeteren van je skills. Het is sowieso goed om elke dag te tekenen, als je beter wilt worden hierin. Maar door elke dag de tijd te nemen voor bijvoorbeeld alleen een gezicht, geef je jezelf veel tools om dat ene specifieke onderwerp te verbeteren en om daar steeds meer van te leren. Het is supertof om zo uiteindelijk na een maand al die verschillende karakters te zien die je hebt getekend. En alleen een gezicht tekenen, is ook laagdrempelig en haalbaar om dagelijks te doen.

Waarschijnlijk heb je dan heel veel geëxperimenteerd met haarkleuren/stijlen, gezichtsuitdrukkingen, en kleding (als je graag een deel van het bovenlijf ook tekent). En al dat experimenteren zorgt ervoor dat je echt veel beter gaat leren tekenen. Het zal in het begin lijken alsof je niet vooruit gaat. Maar geloof mij, na een maand (en zeker na een paar maanden) ga je echt verschil zien. En dat is de beste motivator die je kan hebben!

Budget proof only

Deze challenge is ook nog eens heel leuk voor de portemonnee. Tekenen met zo min mogelijk spullen, of tekenen met alleen budget proof spullen die je normaal niet zou pakken. Je denkt nu misschien, waarom pak ik dan niet meteen mijn goede spullen? Goeie vraag! Werken met weinig middelen, of ‘lastig’ materiaal maakt je creatief. En het is onwijs leuk om te zien wat je toch kan bereiken met weinig tools.

Nog leuker is het om dezelfde schets in te kleuren met je favoriete items en de andere dan met budget tools te maken. Zie wat een verschil het maakt. En misschien ben je ineens blij verrast met het resultaat van de budget proof versie.

No sketch challenge

Deze challenge vind ik zelf nog steeds wel lastig. Ik ben echt iemand die houdt van schetsen. Schetsen is voor mij het grootste onderdeel van mijn tekenproces. Ik maak schetsen, en daaroverheen weer schetsen en dan pas ik die schetsen weer aan. Zó leuk vind ik het (vooral digitaal). Niet schetsen leek voor mij eigenlijk onmogelijk.

Je gaat met deze challenge dus gelijk aan de slag met kleur, of omlijning. Geen schets. Gewoon gaan. Figuren ontstaan uit de losse pols en je bent echt even heel vrij in je werk. Perfect dus om daar wat in te experimenteren.

Er zijn genoeg kunstenaars die weinig tot niet schetsen. Meestal geeft dit een heel vrij en vrolijk resultaat. Losse lijnen, expres slordig ingekleurde delen. Het voelt als heel veel loslaten. Het potlood het werk laten doen en meegaan in dat proces. Totaal niks voor mij. Maar je leert er wel heel veel van.

Het is alweer een goede tool om perfectionisme los te laten (zie, dat kan ik niet). Zou jij dit kunnen?