5x boeken die je deze herfst echt moet lezen

Hoera voor de start van het boekenwurm seizoen! Alhoewel ik het hele jaar wel heel goed ben in ‘boekenwurmen’. De laatste tijd lees ik weer veel vaker. De kinderen zijn wat groter, de avonden zijn weer helemaal van mezelf en ik kan gewoon weer wat meer rust vinden voor lezen. Dat was twee jaar geleden met een baby in huis wel anders. Ik miste het lezen soms echt wel, ook al maakte die baby mij wel heel blij. Maar goed, dit jaar lees ik dus meer dan ooit. Of eigenlijk weer net zoveel als vroeger. In augustus ging ik naar de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer, een giga boekenmarkt waar je ontzettend veel boeken kunt vinden. Het is de meest leuke boekenmarkt van het jaar en dat zeg ik nu ik er twee keer ben geweest. De reis is lang voor mij, maar dat is het dubbel en dwars waard. Gelukkig maak ik die reis ook ieder jaar met dezelfde heel gezellige vrienden, dus geen probleem. Ook dit jaar nam ik weer een hele stapel boeken mee naar huis. Een aantal daarvan zijn zeker weten het vernoemen waard in mijn lijst met boeken die je deze herfst echt moet lezen.

Nazomer van Esther Verhoef met een hele mooie boodschap

Dit boek was echt een toffe verrassing. Het is niet zo dat ik had verwacht dat het niets zou worden, maar het werd wel allemaal heel anders dan ik had gedacht. Esther Verhoef is overduidelijk mijn favoriete schrijfster. Ik vind haar boeken stuk voor stuk parels. Toen ik deze kreeg wist ik eigenlijk nog niet dat het om een roman ging. Daar zat de verrassing in. Ik lees veel liever thrillers, maar man wat was dit boek goed!

Dit boek moet je dus echt lezen omdat Esther een steengoede schrijfster is (dat is alleen al een reden). En het verhaal gaat over een vrouw in de high fashion wereld met een eigen bedrijf, wat super boeiend is om over te lezen. En je moet het lezen, omdat dit verhaal de weg naar de top beschrijft waarin er allerlei gevaren op de loer liggen. Heel realistisch dus en echt iets van deze tijd om als vrouw naar de top te streven. Komt er toch weer een beetje angst en spanning bij kijken. Tegelijkertijd gaat het verhaal over een meisje uit een volksbuurt, waar high fashion helemaal geen onderwerp van de dag was. De boodschap in dit verhaal is echt mooi. Zeker weten de moeite waard, als je wilt lezen wat er allemaal kan misgaan op je weg naar de top (en wat je kunt bereiken).

Huidpijn van Saskia Noort, weer net zo heftig als altijd

En omdat ik echt fan van thrillers ben, krijg je er natuurlijk ook een thriller in dit lijstje bij. Saskia Noort is goed in het verzinnen van bizarre situaties! En dat maakt haar boeken juist zo leuk. Ik nam dit boek mee van de boekenmarkt. Ik had die hele mark afgestruind en vond het maar niet (en dat was wel echt mijn doel!) totdat mijn vriendin hem ineens zag liggen, yes!

Dit boek moet je dus echt lezen omdat het vol spanning zit en het weer een verhaal is over een vrouw aan de top. Het lijkt wel het onderwerp van nu, maar dat maakt het niet minder leuk. Anne, Nederlandse televisiepresentatrice en journalist dreigt haar grote liefde te verliezen en dan moet ze alles op alles zetten om ook niet nog haar vrienden en familie kwijt te raken (de struggles van een bekende vrouw waar over gepraat wordt). Het verhaal is juist zo aangrijpend omdat het veel speelt nu, vrouwen aan de top in een BN’ers positie. En natuurlijk gaat weer alles lekker mis.

Zondagochtend breekt aan van Nicci French, het zevende deel van de Frieda serie

Om de serie compleet te maken moet je natuurlijk de laatste twee boeken, waaronder zondagochtend breekt aan, ook gelezen hebben. Eigenlijk moet ik hierbij vermelden dat je de hele serie beter meteen kunt lezen. Maar mocht je gestopt zijn bij deel twee, zet dan toch even door! Ik heb zelf met moeite deel één uit gelezen. Dat geef ik eerlijk toe. Nicci French is voor mij niet echt mijn favoriete schrijvers duo (ze schrijven samen). Toch raakt dit boek me, of deze serie. Af en toe is de stof een beetje droog en moet je je door veel omschrijvingen van gebouwen en plaatsen heen worstelen, maar de boodschap is duidelijk en goed. Heel goed. Het is niet voor niets een populaire serie. Ik schrijf dit voor de twijfelaars, die het boek net als ik nog even hebben laten liggen. Het is de moeite waard.

Dit boek moet je dus echt lezen omdat Frieda een heel gaaf personage is. Je moet in het begin misschien wel even aan haar wennen. Ze is niet het meest vriendelijke karakter. Maar juist die eigenaardige karaktertrekken ga je later in de boeken waarderen. Het maakt dit verhaal uniek. Het maakt Frieda uniek. En dat vind ik toch wel heel knap neergezet. In dit zevende deel van Frieda klein gaat het wederom om een bloedspannende race om te ontdekken wie er achter wederom gruwelijke daden zit. Ik durf verder niets te verklappen voor degene die nog met deel drie in zijn handen zit. Ga het gewoon lezen en maak het af, want het is spannend!

De afstand tussen jou en mij van Marina Gessner, voor als je van de wildernis houdt

Maar kom je dan alleen aan met thrillers? Nee, ik heb nog iets anders te vermelden! Dit boek behoort in de categorie Young Adult. Het is een genre dat je misschien geneigd bent te laten liggen in de winkel, vanwege de doelgroep. Maar tegenwoordig zijn veel young adult verhalen niet alleen meer voor tieners. Het wil niet zeggen dat het kinderlijk geschreven is, of alleen interessant is voor pubers. Het wil wel zeggen dat het verhaal hoogst waarschijnlijk gaat over iemand in die leeftijdsgroep met bijbehorende problemen. Als je daar niet van houdt, dan kun je het overslaan. Maar je kunt er ook van leren, in meeleven omdat je zelf ook puber bent geweest, of gewoon even in wegdromen bij hoe het leven zou kunnen zijn als je nog zo jong was. Dit boek vind ik in ieder geval goed. Het onderwerp sprak mij zo aan, dat ik het gewoon meenam. Geen tegenvaller.

Dit boek moet je dus lezen omdat dit een bijzonder boek is over een lange reis door de wildernis, met alleen een backpack om. McKenna is van plan om de Appalachian Trail te gaan lopen. Dat is een heel bekende weg, waar ontzettend veel mensen maandenlang of een heel jaar wandelen en een route afleggen van 3500 kilometer lang. Het is een bijzonder plan om als meisje alleen de wildernis in te gaan. Oké dat alleen gaan was ook niet echt het plan, maar het gebeurde toch. En de tocht die McKenna omschrijft is mooi, moeilijk, rauw en onvergetelijk. En het neemt je even mee naar een plek zonder smartphones, heerlijk toch?

Mooie meisjes door Karin Slaughter

Ik heb altijd een haat-liefde verhouding met de boeken van Karin Slaughter. Liefde omdat ze ontzettend goed kan schrijven en ze nooit vervalt in clichés. Ik kan nooit raden hoe deze boeken aflopen en iedere keer weer verbaasd het me, grijpt het me en word ik er stil van. En een haat verhouding, omdat het zo ontzettend gruwelijk is dat ik het iedere keer weer beter niet had kunnen lezen. Deze thriller boeken zijn echt wel de meest gruwelijke die ik lees, dus ik doe het niet altijd. Maar man wat zijn ze goed.

Dit boek moet je dus lezen omdat het wederom een te spannend verhaal is en je alweer op het puntje van je stoel zit, al vanaf de eerste bladzijde. Het boek is heel dik en bevat ook meerdere personages die je van dichtbij volgt. Je komt aan het begin van het boek alles over hen te weten. Dat is even schakelen steeds, maar dan valt alles samen. En is het heftig. Eigenlijk te heftig, maar dus te goed geschreven om weer weg te leggen. Het verhaal gaat over een vermist meisje, wat op zich al verschrikkelijk is, maar het wordt natuurlijk nog veel erger. Ik zal geen spoiler doen, maar Karin schrijft aangrijpend, dus je moet het gewoon gaan voelen.

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

2 Comments

  1. Wat leuk om te lezen! Sommige boeken kende ik nog helemaal niet. Ik ben juist niet zo’n fan van thrillers (ik lees liever verhalen waar ik blij en vrolijk van word), maar iedereen is altijd zo enthousiast over Esther Verhoef en Saskia Noort dus ik ben toch wel nieuwsgierig naar hun boeken geworden!

    1. Haha hun boeken zijn goed! Maar niet echt verhalen waar je blij en vrolijk van word, misschien. Soms is het wel leuk om even iets heel anders te lezen, dan zijn het aanraders. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *