Waarschijnlijk heb je hem al heel vaak voorbij zien komen in de creatieve community’s, de Cricut. Een hele nieuwe wereld van snijplotters vol mogelijkheden. En waarschijnlijk zie je daarom ook door de bomen het bos niet meer. Welke cricuts zijn er allemaal en wat kunnen ze allemaal? Maar bovenal de belangrijkste vraag, welke heb je nodig? Als je de Cricut voor meerdere materialen wilt gebruiken (lees: zoveel mogelijk) dan is de Cricut Maker een hele mooie optie. En vandaag vertel ik je alles over de Cricut maker, want ik heb hem zelf sinds twee maanden in eigen bezit. En ik ben er zo onwijs blij mee.

Ten eerste ziet de Cricut Maker er echt prachtig uit. Ik heb zelf de champagne editie en hij is echt mooi. Hij gaat super smooth open en het is gewoon een verbluffende machine. Maar daardoor raak je ook snel overweldigd door alle mogelijkheden, alle tools die je erbij kan kopen, alle soorten mesjes. Het is een ongelooflijk grote (maar leuke) wereld.

Wat wordt er allemaal geleverd bij de Cricut Maker?

De Cricut maker komt zelf met een premium finepoint knife en een rollensnijder rotary Blade. Het eerste mes is bedoelt voor het snijden van niet al te dikke materialen. Ik gebruik hem voor het snijden van papier, stickervellen en dat soort materialen. De rotary blade is bedoeld voor het snijden van stoffen.

Je krijgt er ook drie snijmatten bij. De blauwe mat is voor de lichtere materialen. De groene mat voor zwaardere materialen en de paarse mat is voor stoffen.

Verder zit er nog een enveloppe met materialen voor je allereerste project in de doos. Dit is wel echt erg weinig, dus je moet er niet al te hoge verwachtingen van hebben. Maar je kan er inderdaad een eerste projectje mee maken. Het is wel heel magisch om de Cricut Maker voor het eerst aan het werk te zien.

Het aansluiten van de Cricut Maker op je computer, gaat ontzettend makkelijk. De stappen worden gewoon uitgelegd, terwijl je bezig bent. En alles wijst zichzelf. En als je dan het programma dat bij Cricut hoort geïnstalleerd hebt op de computer, dan kun je ook direct aan de slag. Het is mogelijk om een abonnement te nemen, dat je toegang geeft tot de cricut project bibliotheek. Daarin vind je heel veel sjablonen en afbeeldingen om mee aan de slag te gaan. Dat hoeft gelukkig niet. Het is natuurlijk ook het aller leukste als je gewoon je eigen ontwerpen maakt en daar iets mee doet. Dat is voor mij echt de magie van de Cricut. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat zoekt. Zelf hebt ik geen abonnement, dus over dat deel kan ik je weinig informeren.

Is een Cricut moeilijk in gebruik?

In principe wijst alles zich vanzelf. Cricut design space is heel gebruiksvriendelijk. Je uploadt je ontwerp, laadt hem in en zet hem op de juiste plek. Vervolgens leg je jouw project op dezelfde plaats op je eigen snijmat. je laadt de snijmat in en de Cricut doet het werk. Bij alle stappen vertelt de Cricut precies welk mes je moet laden en wat je moet doen, je kan je papiersoort aangeven en je kan zelfs aangeven of je een lichte af harde druk wilt hebben voor het mesje.

En het enige dat even zoeken is in het begin, is dus het vinden van de juiste instellingen voor de juiste materialen. Gebruik je de instelling stickerpapier op stickerpapier, dan werkt dat natuurlijk prima. Maar wanneer je dikker papier gebruikt dan de instelling als advies aangeeft, dan moet je wel een dikker materiaal instellen. Wanneer je jouw sticker niet helemaal wilt afdrukken, maar nog op het vel wilt hebben. Dan moet je de druk van het mes aanpassen naar ‘minder’. Dat zijn dingetjes die even zoeken zijn. Gelukkig gingen veel mensen je al voor en staat het internet vol met adviezen over de juiste instellingen voor het juiste project. YouTube staat vol met ‘how to make stickers with a cricut’. En dan is het ineens helemaal niet meer moeilijk.

Kan ik alles snijden met een Cricut?

Ik zou willen zeggen, ja, want zo voelt het wel. Maar er zijn natuurlijk dingen die je niet kunt snijden. Je kunt er geen fondant mee uitsnijden en taarten versieren. Kijk, dat zijn uitzonderingen ha. Geen eten. Maar verder zijn de mogelijkheden echt bijna eindeloos. Je moet wel de juiste messen aanschaffen, maar dan kan er echt zoveel. Je kunt hout snijden. En er is zelfs een graveerpen die je kan gebruiken voor het personaliseren van je eigen sieraden en naamtags. Zo ontzettend gaaf! Verder kun je materialen gebruiken zoals, chipboard, golfkarton, badstof, bamboestof, denim, vilt, folietape, iron on, transfer sheet, crêpepapier en zoveel meer.

Welke projecten kan ik doen met mijn Cricut Maker?

 • stickervellen uitprinten
 • losse stickers maken
 • papieren sjablonen uitsnijden voor 3d kaarten
 • stof uitsnijden voor kleine ontwerpen (etui, tasje)
 • Glaze, truien, andere stoffen bedrukken met vinyl en iron on
 • Graveren van naamplaatjes
 • Kerstkaarten, verjaardagskaarten, geboortekaarten enz
 • knustelprojecten voor allerlei thema’s (winter, kerst, pasen)
 • stoelen, kastjes, tafels personaliseren
 • sjablonen uitsnijden om te gebruiken op je muur
 • naamkaartjes uitsnijden
 • En zoveel meer!

Heb ik alle Cricut materialen nodig, welke wel en welke niet?

Welke materialen je precies nodig hebt, kan ik natuurlijk niet voor jou beantwoorden. Iedereen gebruikt zijn Cricut anders en iedereen heeft dus zijn eigen favoriete materialen. Wanneer je niet zo goed weet wat je wilt gaan doen met jouw Cricut, dan raad ik je wel aan om gewoon vrij basic te beginnen. Je hoeft niet alle materialen alleen van Cricut te kopen. Ander papier werkt ook goed. Je hebt niet gelijk alle tools nodig. Sommige zijn wel handig, maar het assortiment is heel uitgebreid. Begin wel altijd met de matjes en een finepoint Blade (maar die krijg je gelukkig allemaal al bij je Cricut Maker). Test vooral eerst even uit, misschien zelfs met materialen die je al hebt. Gaandeweg kom je steeds meer tegen wat je echt mist.

Je ontwerpen blijven bijvoorbeeld best makkelijk vastplakken aan de kleverige mat. De tools van Cricut zijn dus echt wel handig. En dan vooral de tools waarmee je dingen van de mat af kunt halen. Gebruik je veel vinyl of iron on materialen? Dan is een schrapertje wel heel handig. De kleine stukjes weghalen met je hand, is vrij lastig.

Papiersoorten kun je overal bestellen. Maar natuurlijk zijn die van Cricut ook goed. Wanneer je de nieuwste Cricut maker hebt, moet je wel de Cricut materialen bestellen als je zonder matje wilt werken. Alleen de Cricut materialen kun je zonder snijmat gebruiken. Wil je andere materialen gebruiken, dat moet je dus ook een snijmat gebruiken.

Als je van plan bent wat dikkere materialen te gaan snijden, dan zou ik meteen het daarvoor bestelde mesje bijbestellen. Gelukkig vind je online veel overzichten van alle messen en messenhouders. Daar kun je dan je keuze maken. Verder is de keuze dus vooral aan jezelf. Denk goed na over wat je allemaal wilt gaan maken. Maar probeer vooral gewoon lekker veel dingen uit. Dat is het allerleukste aan de Cricut Maker. Gaandeweg kom je er wel achter, wat je allemaal tof vindt om te maken.

Heb je nog meer vragen? Stel ze in de comment en dan beantwoord ik ze graag voor je!