Basisschool weer begonnen: schooljaar morning survival guide

We zijn alweer een paar weken bezig met het schoolritme. Het ene deel van Nederland wat langer dan het andere, maar we zijn er weer. En dat is na die heerlijke vakantie soms toch wel een beetje wennen. Wat ik er vooral aan wennen vind is het haasten in de ochtend, op tijd komen en dat we niet de èchte rust meer hebben van vakantiedagen. En daarom wilde ik het dit jaar nog relaxter aanpakken. De schoolstress lekker achterwege laten, geen ochtendspits gevoel hebben en gewoon thuis lekker thuis zijn en dat gevoel overbrengen op de kinderen. Wil je ook zo’n stressvrij schooljaar? Dit is mijn -stressvrije morning survival guide- plan, voor een ochtend die ‘bijna’ zen aanvoelt.

Ik ga je niet vertellen dat je eerder op moet staan, want dat weet je zelf ook wel. Hier gaat de wekker om zeven uur en dan hebben we nog een uur en 10 minuten om ons klaar te maken. De meisjes staan zelf al eerder op en gaan meestal eerst nog even spelen en dat mag.

En dan komt mijn truc: ik ga ze niet achterna zitten en ophaasten om aan te kleden. Aankleden gebeurt wanneer de wekker gaat en ik vertel dat het tijd is. En ik laat ze heel veel zelf doen (lees: echt heel veel). Maar eerst mogen ze dus even spelen, dat geeft altijd rust bij de kinderen. Even opstaan en je eigen ding doen. Zodat ze daarna gewoon beginnen aan aankleden. ik weet niet waarom precies, maar het werkt.

En dan zeg ik alleen dat het tijd is om aan te kleden. En alles wat ik daarvoor moet doen is de kledingkasten op orde hebben. Ik zorg ervoor dat er altijd kleding voor de juiste temperaturen klaar ligt binnen handbereik. Combi’s hang ik bij elkaar op, zodat de kinderen meteen zien wat een handig idee is. Een kledingkast kan er in de ochtend nogal overweldigend uitzien, en dat is vast reden om niet zelf kleding aan te trekken.

Ik zou nu ook alles zelf kunnen pakken en overal bij kunnen helpen (ze zijn 3 en 5). Maar ik heb dus ontdekt dat ze het prima (meer dan zelfs!) zelf kunnen. Mits ik de juiste spullen voor ze in hun gezichtsveld leg. Anders hebben we wel eens korte broeken in de winter, oeps. Op dagen dat het niet goed klaarligt, verliezen we meteen veel tijd en ben ik meer aan het ‘pushen’, wil ik niet, want ik wil geen stress en spitsgevoel. Dus ze kleden zichzelf aan.

Wij (de ouders) dekken dus ondertussen de tafel. Koffie voor onszelf (best wel belangrijk) en dat soort dingen. Mijn dochter zorgt ervoor dat ze haar schooltas de vorige dag heeft geleegd, dus ik kan haar spullen zo weer uit de vaatwasser pakken en haar tas staat leeg klaar voor mij om gevuld te worden.

En dan pak ik fruit en maak bakjes klaar. Ik smeer niets van te voren en ik leg ook geen fruit klaar de avond van te voren. Ik hou van alles vers! Dus nee, zelfs dat niet, ha. Maar fruit snijden is altijd zo gebeurd.

Zodra het etenstijd is gaat mijn jongste dochter altijd muziek aanzetten. Muziek is echt een sleutel tot succes als het gaat om het gevoel van ontspanning ervaren in de ochtend. De kinderen zijn meteen vrolijk en het helpt echt. Op ochtenden dat niemand wakker wordt zet ik muziek aan op de trap, dan komt iedereen zo naar beneden. Ik kies natuurlijk wel voor rustige muziek, zodat niemand geschrokken zijn bed uitspringt.

Maar hoe zorg ik ervoor dat alles dan snel gebeurt? Nou, dat gebeurt soms niet. Dan eten we een paar keer een boterham minder, dan komen we een paar keer te laat. Dan laat ik vooral de kinderen zelf ervaren wat er dan gebeurt. Te laat op school betekent niet meer kunnen kiezen voor knutselen op het kiesbord en dat wil mijn dochter niet. De volgende dag voelt ze dus vaak zelf de motivatie om wat sneller te zijn. Veel slimmer dan roepen, toch? En soms is de motivatie er niet. Dan niet. We hebben allemaal wel eens geen zin. Ik probeer vooral rustig te blijven daaronder. En dan doen we het ritme een beetje anders, dan verzin ik iets om ze te motiveren. Dan maken we juist veel grapjes en zijn we snelle hazen.

Tandenpoetsen en haren kammen doen we altijd samen. Daar hebben ze hulp bij nodig. Ik zet er een tijd voor en wanneer het zover is, dan gaan we van tafel en verder met het programma. Wat we ook aan het doen waren, het is tandenpoets tijd. En zo blijven we vaak op schema (weer zonder roepen). Haren in een prinsessenvlecht als het mag, en glinsterende tanden.

Het allermoeilijkste is het vinden van schoenen, die zijn altijd kwijt. Hoe hard we ook ons best doen. Maar dan zijn we ook nog maar enkele seconden verwijderd van vertrekken.

Even de survival guide tips op een rijdje:

  • laat je niet ophaasten door tijd. Blijf altijd rustig.
  • zet muziek op wanneer je stress ervaart, dat kalmeert meteen en geeft ook een hele gezellige ongedwongen sfeer zo midden in de ochtendspits.
  • zorg dat de kleding klaarligt, meerdere setjes bij elkaar(want ze bedenken zich altijd)of gewoon de hele kast héél praktisch ingericht.
  • geef je kinderen ook een rustmoment in de ochtend. Zorg dat ze zin hebben om op te staan en niet meteen in stressmodus zitten.
  • Zet alles wat je van te voren klaar kan zetten klaar
  • vergeef jezelf als het op een ochtend allemaal niet lukt, kom gewoon te laat (niet elke dag hè) en leer daarvan.
  • Lange schooldag gehad? Huilende kinderen thuis? Probeer vooral even iets te doen waardoor ze kunnen loslaten. Een leuke activiteit tussen school en huis, thuis even aan tafel met een koekje en thee gezellig kletsen, een dikke knuffel geven.
  • Niet roepen dat er haast is, maar gekke spelletjes gebruiken om op tijd te komen. Slimme afleidingstactieken gebruiken bij kinderproblemen in de ochtendspits. Je overleeft het wel. 😉

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *