De bullet journals vliegen je zo ongeveer om de oren. Tegenwoordig zijn ze zelfs te vinden in de boekhandels. En dat brengt meteen nog iets leuks met zich mee, er zijn ook veel art journals te vinden. Voorheen kon het nog wel eens moeilijk zijn om aan een fijn schetsboekje te komen. Ik heb ze zelf veelal met ringband, maar dat is toch niet zo ‘gezellig’ als een boekje dat je plat open kunt leggen en waarbij je dus ook gewoon over het midden heen kunt tekenen en zo twee pagina’s goed vol maken. Mijn bullet journal gebruik ik nog steeds. Uit mijn eigen test is dus gebleken dat ik het echt leuk en handig vind! Maar er zijn dingen die ik nog veel leuker vind dat bullet journals en daar ga ik het vandaag even met je over hebben.

Waarom een Art Journal

Je kunt natuurlijk ook wel tekenen in je bullet journal, maar omdat deze toch veelal goed werkt voor maandelijkse ‘spreads’ en lijstjes, is het niet de beste plek. Voor iedereen die graag tekent en creatief is met materialen en iedereen die van dagboeken houdt, is een art journal perfect! Ik vind het denk ik wel het allerleukste soort dagboek dat er is. Het is vooral heel leuk voor alle beelddenkers, of iedereen die wel graag herinneringen bewaard, maar niet zo graag opschrijft. In je art journal kun je tekeningen maken van plekken die je bezocht hebt en mooi vond, of van eigen foto’s van bloemenvelden die je gezien hebt en je kunt er natuurlijk ook in werken met quotes en teksten die je graag wilt herinneren of koesteren. Boodschappen aan jezelf om te groeien en over na te denken.

Waar begin je mee

Oke, allereerst heb je natuurlijk een goed boekje nodig. Dat kan een boekje met mixed media zijn, als je graag met verschillende materialen werkt. Houd er dan wel rekening mee dat aquarel sowieso niet echt een goed idee is, dit papier kan vaak natte verf niet aan. Ik doe het wel eens, maar dan gebruik ik mijn waterverf toch een beetje anders dan normaal. Mocht je dus wel heel veel van aquarel houden, dan kun je beter gaan voor een aquarelschetsboekje in een formaat dat voor jou echt fijn voelt als journal.

Goed, je hebt dus een boekje nodig en daarnaast natuurlijk wat tekenmateriaal! Een micron pen is heel erg handig hierbij. Ik vind dit heel erg leuk om te gebruiken bij het tekenen van poppetjes. En dan verven natuurlijk met gouache, of plakkaatverf. Daarnaast vind ik kalligrafiepennen ook onmisbaar! Maar dan wel die echte met een houder en een nib :). Dat geeft prachtige resultaten met quotes. En goede kleurpotloden zijn ook onmisbaar. En dan kom je eigenlijk al heel erg ver voor je art journal!

Wat je in je Art journal zet

Het allertofste is het natuurlijk om je art journal ook echt als een soort dag (week) boekje te gebruiken. Teken wat je voelt! Ga ergens buiten zitten tijdens een wandeling en teken wat je op dat moment ziet en waar je op dat moment geluk uit haalt. Of teken thuis illustraties met quotes erbij die weergeven hoe jij je die dag voelde. Je gaat zo een hele leuke lijn in ontwikkeling zien van jezelf en dat allemaal in beelden. Maar je kunt er ook je eigen teken skills in vooruit zien gaan, je kunt je journal dus ook puur gebruiken voor het verbeteren van die skills. Jouw art journal, jouw eigen invulling. En het leuke is dat het heel laagdrempelig is, als je wilt leren om beter te tekenen. Het zit allemaal veilig in een boekje, je klapt hem zo dicht en kunt hem altijd dichtbij je dragen. En in dit boekje mag het allemaal, je hoeft je niet te houden aan een thema en je hoeft ook niet meteen je creatie op groot canvas op te hangen.

En dan ben je eigenlijk al begonnen! Een art journal is gewoon om lekker in te tekenen en om creatief in bezig te zijn. Het kan ook met collages, met handettering en al die creatieve dingen die je op papier kunt doen. Ik ben heel erg blij dat ik dit ontdekt heb, want ik vind het af en toe heel leuk om met verf te werken. Mijn eigen art journal is van MUS en heeft mixed media papier. Ik hoor daar veel verschillende meningen over, maar ik ben eigenlijk heel blij met deze art journal! Het papier werkt voor mij gewoon helemaal goed. Ik kan erop kalligraferen en ik kan er goed op verven. Dat zijn de dingen die ik vooral doe. Het papier is meer creme wit, dan spierwit en dat vind ik juist heel mooi. Mocht je wel graag heel wit papier gebruiken, dan kun je beter een andere journal zoeken. Ik hou wel van de hele vintage/handgemaakte sfeer die het boekje heeft en dat past goed bij mijn dingen die ik erin maak.

Heb jij al een art journal en waar gebruik jij hem voor?