Beslissingen die ik in mijn leven niet nog een keer zo zou maken

Er zijn van die dingen, die je soms doet en waarvan je achteraf denkt ‘dat had ik écht veel beter anders kunnen doen!’. En vandaag benoem ik even wat ik in mijn leven graag anders zou doen de volgende keer. Kan natuurlijk niet, maar hey. Dit zijn de beslissingen in mijn leven die ik niet nog een keer zo zou maken.

– 7x van blognaam veranderen. Dat was écht geen slimme beslissing. Er ging heel wat content verloren in deze processen. En ik weet ook dat het niet goed is voor mijn linkjes en alle technische dingen aan het hebben van een website en de vindbaarheid in Google. Steeds weer opnieuw beginnen, is gewoon niet echt de goede weg. Zeker niet als je ook wilt groeien! Regelmatig denk ik dat het echt niet slim was om te stoppen met werockthatparents. Ik had toen net zoveel lezers, maarja die blognaam hè?

– verhuizen zonder pannenset en denken dat ik de eerste dagen wel wat uit de oven kan eten, tot die pannenset er is. Dat was echt een stom idee. Ik dacht een ovenmaaltijd erin te doen, die we wel lekker konden eten. Maar het was zo vies, dat ik het nooit meer ben vergeten! En sindsdien eten we in de avond alleen nog maar biologisch en meestal vers (op af en toe patat na dan, natuurlijk). Het was de verschrikkelijkste oven maaltijd ooit. Nooit meer in de supermarkt op zoek gaan naar een kant en klare ovenmaaltijd. Ik had toen geen idee.

– Zo lang twijfelen over het kiezen voor een (tweede) kindje. Oké, zolang heb ik niet getwijfeld, want ik heb natuurlijk niet pas tot mijn veertigste gewacht met het krijgen van kinderen. Maar we hadden het hier al vroeg over (toen ik nog studeerde) en ik heb werkelijk waar zo lang getwijfeld of ik het al tijd vond of niet. Totaal niet nodig. Het is de beste keuze die ik ooit gemaakt heb en ik ben zo dankbaar dat het allemaal zo mooi en goed gelukt is ook. En het kiezen voor een tweede kindje nam weer zoveel tijd in beslag. Het getwijfel erover dan. Ik had ook gewoon al die tijd kunnen denken ‘ja, die tweede komt er. Dit is gewoon heel leuk!’. Dat had me heel wat twijfel tijd bespaart. Helemaal niet nodig dat verantwoord denken over of ik wel een tweede kindje net zo liefdevol alles kan geven. Natuurlijk kan ik dat!

– Zolang twijfelen over het kiezen van de juiste studie. En dan een studie kiezen (SPH) en het dan twee jaar lang blijven doen en al die tijd gewoon door blijven twijfelen of dit wel iets voor mij was. Dit voelde echt een beetje zonde van mijn tijd. Ik heb er onwijs veel geleerd, en waarschijnlijk ook wat aan gehad. Maar twee jaar studeren, zonder het af te maken is echt wel lang! Vooral als je je bedenkt dat ik daarna nog steeds vier jaar moest doen. Diep van binnen wist ik al dat ik de PABO wilde doen, maar ik was zo bang voor de rekentoets dat ik het niet deed. Ik had niet veel vertrouwen in mijn rekenskills. Maar ik haalde die toets natuurlijk wel gewoon en nog met vet goede score ook! Wel pas bij poging drie door al mijn gestress, maar dat vergeet ik even door die hoge score.

– Sowieso zo lang twijfelen over WAT DAN OOK. Wat een twijfelkont ben ik. Echt niet handig. Ik kan zelfs uren twijfelen over een smaak taart. Alhoewel het positieve hiervan misschien is dat ik wel heel weloverwogen keuzes maak. Maar ik zou toch liever eens wat eerder ergens in durven duiken en iets gewoon met volle overgave doen, zonder gepieker en getwijfel. Gewoon met 200% zelfvertrouwen dat het allemaal gaat lukken en ik het gewoon kán. Dat zou nog eens fijn zijn.

– Oh en naar Tilburg verhuizen en daar op een studentenkamer gaan. Dat was ook een dikke FAIL. Als ik van te voren had geweten dat ik er maar drie nachten zou slapen, dan had ik het nooit gedaan. Nog altijd lachen mijn vader en ik hier om. Had hij net al mijn spullen verhuisd en mij uitgezwaaid, kwam ik na een maand of drie (en dus heel veel nachten gewoon heen en weer reizen naar huis) mooi weer terug mijn vertrouwde eigen kamer in. Gelukkig wist ik daarna al wel heel snel waar ik naartoe wilde verhuizen. Ik wilde niet eerst op mezelf wonen, ik wilde samenwonen en dat deed ik dus. Veel betere keuze!

En ik weet natuurlijk wel dat je van fouten leert en dat al deze soms onnozele dingen weer tot andere goede dingen hebben geleid. Dus het is waarschijnlijk maar goed ook dat ik dit pad heb bewandeld. Maar soms zou het gewoon heel fijn zijn als je al meteen wist waar je heel veel geluk uit ging halen en waar totaal niet uit. Scheelt een hoop twijfel en ‘alles weer overhoop halen’ tijd.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

One Comment

  1. Leuk om dit eens op te schrijven! Ik denk dat alles een reden heeft, en dat je door al die fouten (zoals de ovenmaaltijd en je kamer in Tilburg) weer wat wijzer wordt. Misschien helpt het nu om in het vervolg te denken: nee, niet piekeren, maar gewoon doen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *