Het was mei toen ik pompoen zaden in mijn moestuin stopte. Ik had een mooi vierkant vak vrij gemaakt en daar gingen mijn allereerste zaadjes. Het waren er drie. Voorzaaien heb ik niet eens gedaan bij mijn pompoenen. Maar het werd al snel iets. En toen begon een hele lange wachttijd vol met schoffelen, water geven, schoffelen en water geven. Pompoenen oogst je pas in september, ik was dus best wel bang dat er nog van alles mis zou gaan. Maar nee hoor, het werd ook nog eens een gigantische plant. Dat had ik moeten weten, maar uiteindelijk heeft mijn pompoenplant wel een groot deel van de moestuin in beslag genomen (gelukkig stond ‘ie in dat grote vierkant). En nu hangen er onwijs veel pompoenen aan en heb ik de allereerste pompoensoep uit eigen moestuin gemaakt! Pompoen is één van mijn favoriete groentes, dus ik was onwijs blij.

Uiteindelijk zijn twee van de drie zaden gaan groeien. En ik heb dus flink veel pompoenplant in de tuin. Er hangen nu echt meerdere pompoenen aan en de helft is al prachtig donker oranje en klaar voor de oogst. Je kunt pompoen gelukkig na het oogsten prima bewaren voor wat langere tijd, dus dat er veel hangt is helemaal niet erg. En pompoen groeit dus best wel makkelijk (mits je hem genoeg ruimte geeft). En omdat ik zoveel pompoen in mijn tuin heb, wil ik graag een overheerlijk pompoensoep recept met jullie delen. Experimenteren met soep vind ik echt heel leuk, met pompoen in de soep is dat alles zelfs nog veel leuker.

Recept voor verse pompoen(tomaten)soep

Ingredientenlijst

  • 1 pompoen (vers uit je moestuin als het kan natuurlijk!)
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 2 uienbouillonblokjes biologisch
  • 1/2 fles passata basilicum (ook bio)
  • kopje rode linzen
  • 1 theelepel gember

Zet het water op en voeg de bouillonblokjes toe. Snijd ondertussen de ui in grove stukjes en dan de pompoen. Het gaat nog in de blender, dus niet erg als dat niet helemaal klein is. Voeg de rode linzen toe aan de soep en daarna ook de pompoen, ui, gember en passata. Laat zacht borrelen en roer de soep af en toe even goed door totdat alles gaar is.

Ik doe mijn soep daarna in de blender. Ik schep de pompoen eruit en laat wat soep met linzen over. Zo gaat de helft in de blender en krijg je niet een geheel gladde soep, maar blijft er nog een lekkere bite over van de rode linzen. Alles weer terug in de pan en dan heb je echt een overheerlijke pompoen tomaten soep.

Het eten van je eigen pompoen is zoveel leuker, omdat je er zoveel tijd in stopt. Alles smaakt dan echt veel lekkerder. Ik vond het onwijs leuk om dit jaar mijn moestuin zo groot te hebben dat ik er ook echt elke dag van kan eten. Dat is mij tot nu toe het hele seizoen gelukt en dat is echt een prestatie voor mezelf. Je eigen groente maken vind ik echt iets magisch. En ik weet zeker dat er volgend jaar weer een prachtige tuin vol eten staat. Ik heb zoveel geleerd dit jaar en zoveel succes gehad. Daar zal ik binnenkort wat meer over vertellen. Voor nu hoop ik dat je deze soep gaat proberen, hij is het waard. En dat mag natuurlijk ook met een pompoen uit de winkel.