kerstdessertadvocaat3kerstdessertadvocaat
Het toetje vind ik het leukste aan het hele kerstdiner. Dat diner verzorgen wij ieder jaar met de hele familie, ieder neemt een deel op zich. Het toetje is bij zo ongeveer iedereen favoriet, dus ben ik altijd net te laat en komt het bijgerecht op mijn naam. Zou het dit jaar eindelijk raak zijn en mag ik dan het toetje maken? Er zitten nog honderd en één ideeën in mijn hoofd als het op toetjes aankomt. Deze week probeerde ik een low-budget toetje uit. Het vergt niet veel voorbereiding en een culinair hoogstandje is het niet, maar lekker is het wel! En dat laatste is toch wel heel belangrijk.

Wat heb je nodig? (voor 8 personen)

1 reep pure chocolade
50 gr boter
1 bak Griekse yoghurt of kwark en slagroom
1 fles advocaat (gebruik daar een beetje van)
8 toefjes slagroom
Snufje cacao

Let’s rock this dessert!

Het enige dat je van te voren moet doen is de chocolade met de boter laten versmelten in een pannetje. Daarna hoef je alleen de ingrediënten mooi op te stapelen in een klein doorzichtig glas. Ik gebruikte twee grotere glazen, om het resultaat goed te laten zien en er kwamen uiteraard geen 8 personen mee eten. Dat bewaren we voor kerst.

Als je kwark en slagroom gebruikt dan komt er wel een stap bij. Mengen! Kwark met slagroom geeft het geheel een wat zachtere, zoetere smaak. Griekse yoghurt is wat frisser en luchtiger. Ik ging voor Griekse yoghurt om het toetje luchtig te houden.

Start met een laagje yoghurt. Doe dit voorzichtig in het glas met een lepel. Je wilt niet op de randen morsen, dat ziet er later niet netjes uit. Vervolgens doe je een laagje advocaat in het glas. En daarna een laagje chocolade. De chocolade is ondertussen gesmolten, maar niet heel warm meer. Ga zo door tot je glas vol genoeg zit en sluit af met een toefje slagroom. Giet nog wat chocolade over de slagroom en voeg een snufje cacao toe, zodat het er extra lekker uitziet. Als je borden gebruikt, kun je deze ook versieren met het chocolademengsel.

Zorg ervoor dat je dit toetje klaarmaakt direct voor het serveren. De chocolade moet nog zacht zijn. Laat je het mengsel te lang staan dan wordt het hard en krijg je het moeilijk uit het glas. Ik kies toch voor dit mengsel en niet voor ‘echte’ chocoladesaus, omdat ik op deze manier een dun hard laagje op mijn nog zachte chocolade krijg. Dat vind ik perfect.

Note: Ben je zwanger dan kun je advocaat vervangen door aardbeien (wel uit de vriezer, helaas). Met een staafmixer meng je dit tot een glad geheel en zo ontstaat er aardbeiensaus!

Ps. Nog even over die foute tijgerprint,  dat was niet mijn streven. Ik ga nog even oefenen dus. Eet smakelijk!