Een ‘klaar voor bezoek huis’ met kinderen

klaarvoorbezoekhuis
Vroeger had ik nooit gedacht dat ik zo netjes kon zijn als ik nu ben, dus ik moet wel een beetje lachen dat ik dit nu schrijf. Opruim-talent kan dus nog komen met de jaren, geloof mij maar. In mijn studentenjaren, oh wat klink ik nu oud en ik ben nog maar in de twintig, vond ik alles behalve opruimen belangrijk. Ik deed het wel hoor, maar een beetje half en lang niet zo netjes als nu. Ik vind het huishouden niet leuk om te doen, maar ik vind een niet opgeruimd huis nu toch wel veel erger. Natuurlijk hoorde ik overal dat een opgeruimd huis en kinderen niet samen gaan. Dus ik dacht dat ik het nooit zou leren. Maar zoals met veel dingen, gaat het bij mij net andersom. Studententijd de beste tijd van je leven? Echt niet, die tijd erna! Je leven voorbij als je kinderen hebt? Nee joh, het is pas net begonnen. En dus ook een opgeruimd huis zonder kinderen, nee dat leerde ik pas toen ik een kind had. En nu kun je bijna altijd binnenkomen en dan is het schoon en netjes!

Ik hou er echt niet van om een hele dag met schoonmaken bezig te zijn, dus zorg ik ervoor dat het nooit tot het punt komt waarop dat moet. Ik verspreid mijn taken over de week en doe iedere dag een beetje. Misschien denk je nu dat dat juist onhandig is, omdat je zo iedere dag iets moet doen, maar ik vind het juist heel fijn. Ondertussen zitten mijn klusjes namelijk in mijn dagelijkse routine, net als ontbijten en tandenpoetsen. Ik doe het erbij, het is zo gedaan en ik hoef er niet hard over na te denken, want ik weet precies wat ik ga doen. Dat laatste maakt mij vooral heel blij.

Vroeger toen ik nog niet zo veel structuur in schoonmaken had, wist ik nooit waar ik moest beginnen. Alles was natuurlijk al een puinhoop en ik kon overal beginnen, maar wist nooit wat nu precies prioriteit had. En als ik dan het ene had gekozen, was het andere nog niet opgeruimd. Ik dacht dat je alles moest opruimen als het nodig was, maar je moet het juist een beetje voor zijn. Dat geeft zoveel meer rust en een beetje waardering voor je werk, het blijft namelijk ook echt netjes.

Nu ben ik het dus voor en ontstaat er nooit veel rommel. Natuurlijk laat ik nog steeds wel eens wat slingeren, ik ben nu eenmaal goed in troep maken, maar het is ook weer zo weg. Echt, binnen een kwartier voor er bezoek komt kan ik alle laatste rommeltjes wegwerken. En ik praat echt niet vaak over schoonmaken, maar dit werkt zo ontzettend goed dat ik het toch met je ga delen. Thank god las ik een tijd geleden een blog van Shifra van A cup of Life over schoonmaken en haar lijstje. Ik ken haar verder helemaal niet, maar ik vond het zo’n goed idee dat ik er ook een ben gaan maken. Als je dus een echt leuk lijstje zoekt, moet je even op haar blog kijken. Zij maakt alles vrolijk.

  • Maandag ruim ik de hallen op (tassen, jassen, wat er ook terecht is gekomen) een hele kleine klus, omdat ik altijd moest werken op deze dag.
  • Dinsdag vouw ik de was op en ruim ik de slaapkamer op (bed verschonen en kleine rommeltjes opruimen)
  • Woensdag sop ik de badkamer en het toilet (die zitten in een ruimte dus dat is makkelijk!)
  • Donderdag stof ik de huiskamer en ruim ik deze goed op. Vrijdag stofzuig ik het hele huis grondig (achter de banken, alles eigenlijk)
  • Zaterdag doe ik een maandelijkse klus en de was (maar stiekem ben ik dan heel lui en neem ik lekker een dag vrij, om vervolgens die maandelijkse klus aan een andere dag vast te plakken. Ook goed)
  • Zondag doe ik de was en poets ik de keuken grondig. (kastjes, tegels enz).

En dan heb ik nog een lijst voor iedere dag. Ik stofzuig de woonkamer, want we hebben een hond. Ik ruim op wat ik net gebruikt heb. Ik haal een doekje over de wasbak heen (goede tip van Shifra), zodat die altijd netjes is. Ik maak de prullenbakjes leeg als dat nodig is en ik haal een doekje over het aanrecht. En ik doe natuurlijk alle klusjes rondom Marre.

En omdat ik iedere dag rommeltjes opruim wordt het nooit een grote bende, nee zelfs niet met een spelende en knoeiende Marre om mij heen. Soms laat ik het gewoon even liggen en dan nog is het nooit veel. Ik heb nog steeds dagen dat ik geen zin heb en een klusje oversla, maar die haal ik dan weer in op zaterdag. En zo komt het toch weer goed. En beter nog, als ik een klusje heb gedaan kan ik het loslaten en hoef ik er niet meer aan te denken, yes! Het geeft mij veel meer rust en dus ook veel meer tijd om over leuke dingen na te denken. En dan mag iedereen langskomen voor taart!

Hopelijk zijn jullie niet in slaap gevallen na al deze huishoudelijke dingen, ik ben al echt een huisvrouw he? En natuurlijk vraag ik mij af hoe jij dat doet. Ben jij netjes en doe jij alles in een keer of ook iedere dag een beetje?

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *