Al een hele, hele lange tijd kijk ik tegen een keukentafel aan die ik niet mooi vind. Nogal een stomme grap, want het enige ding in huis dat ik spuuglelijk vind is mijn keukentafel, en dan heet mijn blog marijeskeukentafel. Ja, want aan de keukentafel gebeurt van alles. Ik doe er creatief, de lekkerste taarten worden dáár gepresenteerd en er staat iedere dag een gerecht op waar ik heel veel liefde en aandacht aan heb besteed. En toch, nam ik er nooit de moeite voor om die tafel zelf een beetje liefde te geven.

Afgelopen week opende er hier in de buurt een nieuwe kringloopwinkel en daar vond ik eindelijk (na drie jaar zoeken) eetkamerstoelen die ik heel erg tof vond! Ook zo’n project wat er al lang lag. Ik wilde nieuwe stoelen, maar ik wilde speciale stoelen. En toen stonden ze daar in de kringloop. Designstoelen van Opal voor een prikkie (lees: 12,50 per stoel). Yes! My lucky day! Ze zijn heerlijk apart.

En toen was het toch echt de hoogste tijd om de tafel en de andere stoelen (want je vindt nu eenmaal niet altijd het gewenste aantal stoelen in de kringloopwinkel) een make-over te geven. Eindelijk wist ik het kleurenschema, want ik wilde alles wel bij de nieuwe stoelen laten passen, waarvan ik wist dat ik ze zou gaan kopen in de toekomst.

Voor

Tijd om mijn secondhand tafel dus weer wat liefde te geven en de secondhand caféstoel die ook al heel lang stond te wachten voor dit project ook eindelijk. Uiteraard heb ik weinig foto’s van de lelijke tafel. Je ziet een close-up (en welke stoelen er eerst stonden) en alvast een foto van het verfproces. Tijd om eindelijk iets gaafs te maken!

Na

En wat vind ik het mooi zeg! Het is zo anders, zo’n verbetering en zoveel leuker om aan mijn keukentafel te gaan zitten. Onze keukentafel is nu echt heel mooi. Ik ging voor een heel andere kleur dan standaard wit, zwart of hout. De tafel is grijs! En het was voor mij echt de perfecte keuze. Foto’s maken met dit regenachtige weer is wel erg lastig. Maar het staat zo mooi. Ook de kleur van de stoel vind ik prachtig. Precies zoals ik het voor me zag. En die gekke blauwe kuipjes maken het ook af.

Wil je dit project ook doen?

Hier volgt het stappenplan

Het stappenplan

Als eerste is het belangrijk om je tafel goed schoon te maken. De tafel haal je vervolgens zo ver mogelijk uit elkaar en dan kan je beginnen met schuren. Ik gebruikte daarvoor een schuurmachine om de tafel licht op te schuren.

Mocht je dan helemaal terug zijn bij de houtlaag dan gebruik je daarna eerst even grondverf.

Ik had de tafel al een keer gewit, dus ik hoefde alleen even tussen de lagen te schuren.

Daarna maak je alles weer goed stofvrij en dan kun je beginnen met verven. Ik gebruikte daarvoor Flexa strak in de lak in de kleur grijs.

De tafel had uiteindelijk twee lagen nodig. Na 5 uur was de tafel al overschilderbaar, dus het werkt lekker snel. En daarna moet je de tafel wel lang laten drogen.

Na 24 uur hebben wij hem alweer voorzichtig gebruikt, maar alleen met placemats en zonder er spullen echt op te zetten. Het schijnt dat de verf pas na een week echt goed gehecht is.

En voor de stoel geldt dit stappenplan natuurlijk ook! het schuren deed ik in dit geval wel gewoon met schuurpapier. En de kleur is Flexa strak in de lak Turqoise. Echt een hele mooie Pinterest kleur!