Alcohol markers zijn ontzettend populair als het om het inkleuren van illustraties gaat. Waar je normaal gesproken beter weg kunt blijven van stiften (ze geven heel snel streperig resultaat) zijn alcohol markers degene die je beter bij je kunt houden. Doordat ze op alcohol basis zijn maken ze vrijwel geen strepen. Je moet even de techniek doorkrijgen, maar dan werken ze echt zo fijn. Inkleuren met deze markers geeft een heel rustgevend gevoel en ze blenden heel mooi in. Het resultaat heeft iets weg van digitaal tekenen. Alles lijkt heel glad en egaal. Heel anders dan met bijvoorbeeld waterverf. Ik laat vandaag zien wat je kan doen met alcohol markers, welke merken er dan ook echt fijn werken en hoe je zo’n marker dan gebruikt.

Wanneer gebruik je alcohol markers?

Alcohol markers zijn vooral heel tof wanneer je personen/portretten/characters tekent. Maar ook bloemen, of landschapsdingen. De meeste markermerken hebben ook een afdeling huidstinten, waarmee je ontzettend leuk kunt spelen met schaduwen en licht in het gezicht van je characters. En daarnaast is er dus ook vaak een afdeling voor landschap/natuur kleuren. Je kunt het eigenlijk overal wel voor gebruiken.

Het is een mooi medium om te gebruiken naast waterverf, potloden en gouache. Mocht je dus al met die dingen werken, dan is dit gewoon een heel tof alternatief, waarmee je weer héél andere resultaten krijgt. En zo kun je weer eens heerlijk (net als vroeger) met stiften in de weer zijn, maar dan wel wat professionelere stiften.

Welke merken alcohol markers zijn goed?

Er zijn verschillende merken op de markt, waaronder een aantal budgetproof alcohol markers. Het verschil in de wat luxere en budget lijnen zit hem vooral in het streperige resultaat. Alcohol markers van wat goedkopere markers zijn vaak toch ook echt wel minder goed. Ze geven niet dat strakke egale eindresultaat. Daarnaast zijn de kleuren ook vaak veel minder genuanceerd. Oranje is dan vaak echt knaloranje en niet vintage. En de huidstinten slaan vaak erg oranje uit. Mocht je nou een beginner zijn, of gewoon lekker willen tekenen als hobby en dat niet erg vinden, dan zijn goedkopere alternatieven oké. Maar als je al wel veel kunstwerken maakt en je hier plezier uit wilt halen dan zou ik wel gaan voor de betere merken. En dan kom je eigenlijk al snel uit bij promarkers. Die overigens onder de alcohol markers ook wel weer meevallen qua prijs. De allerbeste markers zijn van Copic. Maar daar hangt echt een prijskaartje aan. En die zijn echt voor professionals.

Zelf gebruik ik met heel veel liefde de promarkers van Winston en Newton, die ik laatst in de aanbieding scoorde met heel veel korting! Ik heb ook markers van spectrum noir die ook heel veel plezier geven en iets goedkoper zijn.

Naast de perfecte marker, kun je ook nog op zoek gaan naar het beste papier. Gewoon papier slurpt al je marker inkt op en daar lukt het niet zo mooi op. Dat zou jammer zijn van je mooie stiften. Ik gebruik een schetsboek van sakura koi die ik zelf heel prettig vind. Maar je hebt ook speciaal marker papier, dat waarschijnlijk nog beter werkt.

Maakt het uit welk papier ik gebruik?

Ja, dat wel! Het lijkt allemaal een beetje veel nu. Maar eigenlijk hoef je alleen maar de juiste markers aan te schaffen en het goede papier. En dan kun je zoveel creëren als je wilt. Er bestaat dus marker papier dat ervoor zorgt dat je papier de inkt niet teveel opslurpt en je marker geen ‘bleeding’ krijgt in je papier (wat heel vervelend is bij inkleuren). Dat marker papier in best prijzig. Maar ik heb ook een schetsboek van sakura koi (die maar 5 euro was) en dat papier is ook speciaal gemaakt om geen ‘bleeding’ in te krijgen. Het is heel glad en ook wel dik papier en werkt daardoor ook heel goed met alcohol markers! Ideaal dus. En dan kun je gewoon een heel schetsboek vol maken. Er is genoeg op de markt.

Waar je wel op moet letten is dat het altijd een beetje doordrukt. Je kunt de achterkant van je papier dus niet ook gebruiken. Maar dat geeft niet.

Hoe kleur je met alcohol markers, zijn daar nog tips voor?

Daar zijn ook zeker heel veel tips voor. Een echte aanrader is om op youtube de video’s te kijken van Natalia Madej. Zij is echt een pro met alcohol markers en ze laat in haar filmpjes veel kleurtechnieken zien. En anders kun je kijken naar drawingwiffwaffles, zij doet daar ook veel mooie dingen mee.

Verder is het vooral heel veel werken met laagjes. Een lichtere tint eerst en daaroverheen schaduw van een iets donkere tint (je hebt dus wel veel tinten nodig ;)). En het is heel handig om in de richtingen mee te kleuren. Ga je haar kleuren? Trek de lijnen dan zoals je wilt dat het haar valt, dat ziet er veel natuurlijker uit. Het is een beetje spelen met de stift en de vormen van je figuur. En echt heel leuk om te doen. De allerfijnste tip is toch wel om na het inkleuren de details af te werken met potloden en een witte gelpen, daar waar alles wat meer accenten en highlights nodig heeft.

En zo ga je te werk met alcohol markers! Misschien is dat wel precies wat je nodig hebt in deze tijd, waarin we heel veel thuis zijn. De komende tijd zal ik meer creatieve posts delen op mijn blog over allerlei verschillende mediums. Misschien heb je er iets aan als je thuis zit en dan kun je de tijd in ieder geval gebruiken om je te ontwikkelen op tekengebied en gewoon lekker creatief bezig zijn.

Mocht je nog iets willen weten ergens over, laat het me weten in de reacties hieronder, dan kan ik er iets over schrijven. Vragen mag altijd!