Sommige theorieën klinken erg aannemelijk. Maar omdat theorie toch ook wel vaak verschilt van praktijk, kun je het nooit zeker weten vòòrdat je iets echt daadwerkelijk test. In deze rubriek theorie vs. praktijk bekijk ik een aantal hele leuke theorieën en test ik uit of ik er in praktijk ook echt iets mee opschiet. Wat denk jij?

‘hoe jij alles kan leren in 20 uur tijd’

TEDXTalk – Josh Kaufman

Deze theorie kort uitgelegd

Ergens een expert in worden kost 10.000 uren van je tijd, volgens onderzoek. Zo bleek dat talent misschien wel een mooi woord is, maar dat er vooral heel veel tijd in zit om dingen aan te leren en helemaal perfect uit te voeren. Het zou vooral de vele uren discipline zijn die je naar de top brengen. En daar zit precies een kleine hoeveelheid demotiverende gedachtes in verborgen. 10.000 Uur is echt heel veel tijd. Je zou dus zomaar kunnen denken dat het een onmogelijke taak is om ergens heel goed in te worden, tenzij je al het andere laat vallen. Maar goed nieuws, want volgens een spreker van deze TedxTalk kun je alles leren en onder de knie krijgen in 20 uur tijd en dus niet pas na 10.000 uur. En voor iedereen die graag nieuwe dingen leert is dat heel goed nieuws.

Volgens Josh is die eerste 20 uur het moeilijkste gedeelte. Het is namelijk het deel waarin je geen idee hebt wat je aan het doen bent. En je kunt je voorstellen dat het niet fijn voelt, om dingen te doen die je eigenlijk nog helemaal niet kan. Daar worden we onzeker van en dat draagt niet bepaald bij aan verbetering.

Maar, zegt Josh, als we daar een goed stappenplan voor maken en als je voor jezelf helder hebt welke blokkades je op moet heffen om door die onwetenheid te komen, dan kun je in 20 uur alles leren. Key tot succes is dat je helder maakt wat je nodig hebt, wat de obstakels zijn en hoe je jezelf kunt redden in een situatie waarin je niet weet wat te doen. En dat je precies weet wat je wilt gaan leren. Je hoeft namelijk niet alles te weten van een bepaald onderwerp om een bepaald deel te kunnen. Wil je bijvoorbeeld portretfotografie leren, richt je dan puur en alleen op de lenzen en instellingen die het beste werken voor portretfotografie en vergeet de rest even.

De hele TedxTalk kun je vinden op youtube en is zeker het kijken waard, al is het maar om de fantastische skill die de spreker daar gekozen heeft. Hilarisch.

De praktijk van dit alles

En aangezien ik natuurlijk meteen wilde weten of het werkt, dat hele nieuwe dingen leren in 20 uur tijd, ging ik aan de slag met het eerste project. Er zijn zoveel dingen die ik in mijn leven nog wil leren, maar waarvan ik dacht het nooit te kunnen combineren met de rest. Totdat ik dus besefte dat je in 20 uur tijd inderdaad heel veel kan doen. En 20 uur tijd vinden is eigenlijk vrij makkelijk (en meetbaar). Ik had een start kunnen maken aan grote dromen die ik heb, maar ook aan hobby dingen die ik nog wil leren. Maar ik deed iets anders.

Ik had één wens voor iets dat mij totaal onhaalbaar leek en dat was het trainen van mijn eigen hond. Ik ben namelijk niet echt een hondenfluisteraar. Onhaalbaar om te worden, toch? Ik heb een hele lieve hond, maar wel eentje die buiten aan de lijn heel slecht luistert. Op de boerderij loopt hij gewoon weg als hij de kans heeft, en ook aan de lijn vindt hij het heel moeilijk om niet zijn eigen neus achterna te gaan (en mij te vergeten). Ik dacht dat ik een hond van zeven jaar oud nooit meer iets bij kon leren.

Maar 20 uur regel zegt Josh, dus dat wilde ik wel eens zien. Ik zocht uit wat ik precies nodig had. Dat bleek niet zo veel te zijn.

  1. een hond
  2. een lijn
  3. een trainingsschema

(en een goed plan)

Ik kocht een nieuwe hondenlijn met tuigje (en geen halsband), dat leek mij minder uitnodigen tot trekken voor onze lieve vriend. Ik stopte mijn jaszak vol met hondenbrokjes en ik zocht online naar trainingmanieren en ging voor een zeer positieve training met beloningen en géén straffen en (terug)trekken, ofcourse.

Ik verzamelde alleen informatie over het onderwerp: niet trekken aan de lijn. En liet alle andere hondentrainingslessen achterwege. Ik leerde mezelf aan wat te doen bij een hond die wel trekt aan de lijn en ik schreef alternatieve werkwijzes op voor als plan A zou falen. Ik moest mezelf immers kunnen redden als het misging, want anders zou ik volgens Josh de 20 uur niet redden en vol teleurstelling afhaken.

Iedere avond liep ik met de hond rond, ons train half uurtje. Ik moest mijn kleine vriend helpen om de focus van het landschap te verplaatsen naar mij, zijn baasje. Dus ik haalde op dag één een hondenbrokje uit mijn jaszak, zei mijn hond te gaan zitten en beloonde hem. Ik liep een paar meter en herhaalde dit proces. Iedere keer voordat zijn neus ‘aan ging’ liet ik hem zitten, naar mij kijken en een beloning eten. Ik had op dat punt nog geen idee wat ik aan het doen was en nog echt dat gevoel ‘nou ja, dit gaat niks worden. Wat doe ik hier?’ Iedere keer wanneer mijn hond toch begon te trekken, liep ik abrupt de andere kant op en kreeg die kleine vriend weer het besef dat hij met mij mee was (en niet andersom). Na drie avonden leek mijn hond ineens al een best wel gemotiveerde leerling. Hij keek naar mij tijdens het lopen, hij trok minder vaak aan de lijn (en oké, hij had gewoon veel trek in hondenbrokjes, als hij mij zag). En het hielp.

Ik bleef lopen. En ik gaf steeds minder brokjes en de routes werden uitdagender. Ik zorgde voor meer landschap vol met hazen onderweg. En zo gingen we verder. Stap voor stap, want niet alles ging gelijk goed. Daarna kwam het punt waarop ik eindelijk, met mijn voorheen zeer slecht luisterende hond, naar het strand kon gaan. En niet alleen met hem, maar met het hele gezin (het perfecte plaatje dat ik voor mij had!). En mijn hond liep niet weg. Hij trok niet heel hard aan de lijn, om toch dat ene heel belangrijke ding te proeven. En hij deed ZO zijn best en het ging zo goed, dat het voor herhaling vatbaar was. En dat was echt uniek. Het strand was best wel een uitdagende situatie met zoveel andere enthousiaste honden en alldie heerlijke zeelucht, maar ik had het bereikt nog binnen 20 uur tijd. Ik had mijn hond getraind, alleen maar door een heel strak plan en een beetje tijd. Zit er dan toch een hondenfluisteraar in mij of is het dan toch echt waar dat je alles kan leren in 20 uur tijd?

Nu jij!