Stay-at-home moms, niet echt een term die razend populair is. Wel bekend, maar niet echt positief omschreven. Huisvrouwen zijn niet meer van deze tijd. De hele dag de was doen, poetsen, eten koken, wij vrouwen kunnen veel meer dan dat. En bovendien kunnen we ook gewoon zelf ons geld verdienen. Waarom zouden we nog thuisblijven? We lijken wel gek. Of toch niet? Wat als huisvrouwen wèl in deze tijd thuis horen. Want we mogen allemaal zelf kiezen nu. Toch?

Dat thuisblijfmoeders niet helemaal meer van deze tijd zijn, is misschien niet helemaal waar. Ze zijn er nog genoeg, dat is één. En ten tweede is het helemaal niet zo gek om bij je kinderen te willen zijn en daarvoor te kiezen, zodra de kans daar is. Na de burn-out generatie zien steeds meer mensen in dat er meer wegen zijn. Je mag ze allemaal bewandelen.

Maar is het dan nog wel oké dat we als vrouw gewoon thuis blijven en daarnaast niet eens ons eigen geld verdienen?

Ik ben zo’n thuisblijfmoeder, maar wel een nieuwerwetse (net als al die anderen). Ik heb zelf bewust gekozen voor dit mooie begrip. Ik vond de waarde van mijn leven belangrijker dan de mening van een ander. In mijn geval was kunnen kiezen om te stoppen met werken het mooiste dat ik ooit kon doen. Ik voel vanbinnen heel sterk dat ik niets van mijn kinderen wil missen en dat ik blij word van alles wat daarbij komt kijken. Ik voel dat ik hiervoor gemaakt ben, niet voor poetsen echt niet, maar wel voor zorgen voor mijn kinderen, vanuit huis.

Thuis zitten klinkt niet ambitieus, maar zet het beeld van vroeger dan nu eens aan de kant. En haal de vrouw van nu dan even tevoorschijn. Vrouwen mogen nu veel meer zijn dan alleen huisvrouw. Oók huisvrouwen mogen dus meer zijn thuis. Vrouwen hoeven niet de hele dag in de keuken te staan. Ze kunnen allerlei dingen oppakken en doen. Het hoeft niet saai te zijn. Huisvrouwen van nu hebben ook ambities en ik weet zeker dat ze alles uit het leven halen wat erin zit. Maar niet alles zit in geld. Alles zit ook in verbondenheid, in samen zijn, in je eigen hart volgen en creatieve dingen opzetten voor jezelf (niet voor je baas). Een nieuwerwetse huismama kàn zelfs werken thuis. Maar omdat we het steeds hebben over vrouwen en de keuze om te werken, lijkt de huisvrouw keuze steeds een beetje verder weg.

Hij is er nog. We doen het nog. Er zijn er nog genoeg. Sommige van hen doen heel graag de was, zorgen voor wel zes kinderen tegelijk en dat mag. Anderen hebben daarnaast een eigen (kleine) onderneming thuis, maar ook zij zijn daar waar hun hart ligt. TEn weer anderen staan altijd klaar om anderen in nood te helpen, buiten hun gezin in hun omgeving zonder ook maar één cent te zien. Het zijn stuk voor stuk powervrouwen, ja ook zij. Ook als ze geen geld verdienen. Ze staan niet stil, ze doen niet niks. En ik heb het gevoel dat het heel belangrijk is om dat te uiten. De huismama van nu heeft dromen en ambities. Ze werkt net zo hard en het allerbelangrijkste: ze mag er zijn.