Drie weken geleden kwamen we bij de kringloopwinkel een broodbakmachine tegen. Iets dat ik altijd al eens wilde proberen, maar wat ik nooit echt aandurfde. Ik was heel erg benieuwd of het toegevoegde waarde zou geven aan het bakken (het kan ook gewoon zonder!) en ik vond de prijs toch altijd wel iets te hoog voor een kleine test. Maar toen zagen we daar ineens een ongebruikte machine staan (die wel al tien jaar zo in iemands kast had gestaan, het merk bestaat nu niet meer). We vonden het een hele goede vondst om het brood bakken met een broodbakmachine eens goed uit te testen. Dus is zo’n broodbakmachine nou waardevol genoeg of doet ‘ie eigenlijk z’n werk niet echt?

Brood bakken in de oven kost meer tijd

Ik kan meteen al wel zeggen dat ik enthousiast ben! Zelf brood bakken lukt prima, maar zodra ik aan volkorenbrood begin merk ik dat ik toch vaak net niet dat luchtige brood heb dat ik zo graag wil. Het is altijd net iets te compact (oftewel; ik ben altijd net iets te ongeduldig voor het hele lange proces van rijzen). Een broodbakmachine zorgt zelf voor de optimale temperaturen voor het hele rijs en bakproces en dat maakt echt verschil.

Waarschijnlijk kan ik dat zelf ook bereiken, maar ik wil ook niet de hele dag bezig zijn met brood bakken. En geloof mij, op onze boerderij gaat er heel veel brood doorheen. Het kost meer tijd om mijn brood in de oven te bakken en het vraagt veel kneedwerk. Dat is leuk, maar voor dagelijks een brood wel wat veel.

Is een broodbakmachine het waard?

De broodbakmachine die we hebben getest bakt grote broden van 680 gram en wat kleinere broden. We hebben de grootste hoeveelheid steeds gebruikt en daarmee haal ik het net niet met één brood per dag. Boeren eten veel brood. 😉

Daarmee heb ik dus een broodbakmachine nodig met best wel wat capaciteit en eentje waarvan de motor het niet na al de korte tijd begeeft. Ik vond dat een risico. Welke machine is nu echt gemaakt voor dagelijks gebruik? Dat bleek niet onze kringloopvondst te zijn. Die hield er na twee weken al mee op. Kapotte aandrijfsnaar. Niet zo gek voor een machine die jarenlang stilstond, maar de test had wel een hele goede uitslag.

Brood bakken met een broodbakmachine is (mits hij het niet begeeft) ideaal! Je hoeft zoveel minder om te kijken naar je brood en je krijgt daarvoor in de plaats dus wèl die luchtigheid die je wilt hebben.

Het is niet zo dat je met een broodbakmachine ineens op magische wijze prachtige broden krijgt, je moet het recept wel helemaal in orde hebben. Je moet dus nog steeds zelf echt brood kunnen bakken en weten hoe je deeg eruit moet zien/aan moet voelen. Dat vind ik gaaf. En verder helpt de machine je echt heel erg.

Verschillende programma’s

Er zijn verschillende programma’s voor het bakken van brood. Witbrood, bruin brood, frans brood, volkoren brood, stokbrood en sandwich. Alleen deeg (voor pizza!) en sommige apparaten kunnen zelfs jam en cake maken. Heel veelzijdig en heel erg leuk om allemaal te proberen. Binnenkort deel ik mijn lievelingsrecept.

Dus heeft een broodbakmachine een meerwaarde?

Om het even samen te vatten; een broodbakmachine geeft dus echt heel veel plezier. Het is onwijs leuk om je eigen brood samen te stellen met goede ingrediënten en dan als het piepje gaat een heerlijk warm brood uit je bakblik te halen. Je hebt er op deze manier weinig omkijken naar en kunt daardoor vaak brood bakken, dat is zeker aantrekkelijk voor dagelijks gebruik. Ideaal voor als je al je brood zelf wilt maken en dagelijks vers brood wilt. Je kunt veel dingen experimenteren. Je kunt verschillende soorten brood serveren, ook bij feestjes. En je kunt gewoon heel veel kanten op met een broodbakmachine.

Het enige minder leuke is dat de vorm van je brood steeds hetzelfde is. Maar als je een bijzondere vorm wilt bakken, kun je natuurlijk ook voor de deeg stand kiezen en het brood zelf verder afmaken (werkt ook top!).

Onze droom broodbakmachine

Ons avontuur was wel al een beetje snel afgelopen met dit apparaat, maar omdat we zo enthousiast waren hebben we niet veel later onze droom broodbakmachine aangeschaft. Ik heb namelijk twee weken lang ook echt alleen maar broden gebakken en niets meer gekocht. En ik wist al langere tijd dat ik mijn eigen brood wilde bakken, ik hield het tempo alleen niet bij met de hand. Nu dus wel. En we zijn heel blij met onze nieuwe machine (die nog meer kan dan brood bakken!). Ik vertel daarover later meer, want ik geloof dat ik zo nog een boek vol schrijf over broden bakken, en dan kan ik beter nu eerst even aan de slag gaan. Er moet morgen ochtend eten op tafel staan.