De laatste tijd heb ik aquarelverf herontdekt. En daarmee bedoel ik dat ik al bijna een jaar heel veel aquarel werk maak. Het tekenen heb ik sindsdien echt weer opgepakt en dat was wel even geleden. Nu ik een tijd bezig ben met aquarel vind ik het vooral leuk om mijn eigen stijl te ontwikkelen en uit te breiden. Uitvogelen wat ik het liefste schilder, en dat is tot nu toe een hele leuke ontdekkingstocht! Ik geef je wat tips mee voor het ontdekken van jouw eigen stijl, zodat je ook lekker aan de slag kan en heel veel kunstwerken kan maken. En niets hoeft perfect in het begin.

Kies een thema en werk dat op verschillende manieren uit

Schilder je graag bloemen of mensen? Kies een onderwerp en ga daar dan eerst eens mee aan de slag. Het afbakenen van een onderwerp kan heel fijn werken. Je bent zo wat minder overweldigd door alle mogelijkheden (want die zijn er veel).

Er zijn heel veel verschillende illustrators, waar je een beetje van kunt afkijken. Probeer eens goed te observeren wat zij doen en wat hun stijl ‘een stijl’ maakt. Je zult zien dat sommige van hen bijvoorbeeld personen heel realistisch tekenen. Terwijl anderen dat juist heel abstract doen. De ene illustrator gebruikt een zwarte fineliner voor omlijningen, waar de ander veel liever kiest voor een rood potlood. En daartussen is er ook veel variatie mogelijk. Een stijl kan ook zijn; kiezen voor veel botanische elementen, werken met pastelkleuren of poppetjes tekenen die altijd hun ogen dicht hebben. Het is leuk om daar een beetje mee te spelen en zelf te testen wat jij graag doet.

Ik heb voor mijzelf ontdekt dat ik helemaal weg ben van de balpen techniek. Dat is een techniek waarbij je jouw schets volledig overtrekt en inkleurt met een simpele balpen. Het klinkt vreemd, maar het ziet er zo gaaf uit. Schaduwen teken je met strepen in en je kunt heel veel door alleen je balpen hard of zacht in te drukken. En dan komt er natuurlijk nog wel een kleine finishing touch, een beetje aquarel hier en daar. Dat net-niet-af effect vind ik heel mooi. En daar haal ik dus veel plezier uit. Ik maak er nu een boek vol mee om zo lekker verder te oefenen met deze techniek.

En daarnaast hou ik heel erg van natuur. Ook iets wat ik steeds meer in mijn tekeningen laat terugkomen. Ik schilder ook gewoon heel veel bloemen in zachte kleuren.

Kijk veel tutorials, doe inspiratie op en test stijlen die je tegenkomt

Het gaat er natuurlijk om dat je uiteindelijk je eigen stijl ontdekt en niet die van een ander nadoet, maar het is wel een goed begin om dingen na te doen van tutorials. Een beetje afkijken bij een ander is niet erg, mits je het voor inspiratie gebruikt en niet iemands stijl volledig kopieert. Dat laatste is niet de bedoeling. Je kunt wel heel veel inspiratie opdoen van mensen die online tutorials geven en zo de verschillende verftechnieken eigen maken. Pas als je die eigen hebt gemaakt kun je uitvinden welke stijl van verven jij graag gebruikt. Best wel belangrijk dus.

Dit heeft mij in het begin wel erg geholpen. Ik heb veel technieken bij geleerd van het volgen van tutorials. En hier en daar heb ik ook elementen uitgeprobeerd van andere tekenaars. Een voorbeeld zijn de strakke ronde wangen die ik een tijdje heb getest, omdat ik ze heel grappig vond. Maar ik merk dat ik toch wat meer ben van zachte, subtiele toevoegingen. Dus dat is iets wat langzaamaan weer verdween uit mijn tekeningen.

Nog steeds ben ik mijn stijl aan het ontwikkelen en ontdekken, want het kost vooral veel tijd. En dat proces is echt heel leuk. Het is mooi om jezelf te zien ontwikkelen en na afloop al je schetsboeken nog eens na te kijken. En hoeveel tutorials je ook doet, je gaat uiteindelijk echt wel je eigen ding zien in jouw tekeningen en dan lijken ze vanzelf niet meer zoveel op die van een ander. Iedereen brengt zijn eigen persoonlijkheid mee in zijn werk, dus daarom zit het sowieso wel goed.

Maak series van hetzelfde onderwerp en hang ze naast elkaar op in huis

Mocht je helemaal enthousiast zijn over een idee, dan is het goed om daar een serie van te maken. Eentje die je daarna op kunt hangen in huis. Geeft ‘ie heel veel sparkle joy? Dan weet je dat je jouw stijl gevonden hebt!

En soms laat iets dat in huis hangt je ineens zien dat het toch niet helemaal je ding is. Grote kans dat je dan nog teveel aan de stijl van iemand anders hangt en je nog even verder moet werken voor een serie die wel echt jouw ding is.

Een stijl betekent niet dat je vastzit aan één ding

En dan nog even iets heel belangrijks als we het hebben over creativiteit. Een stijl ontdekken, betekent niet dat je voortaan alleen maar dezelfde soort figuren moet tekenen. Dat zou namelijk ontzettend zonde zijn. Het is meer de manier waarop jij je kwast beweegt en je verf graag gebruikt. Werk je met een natte kwast met een zacht flowy resultaat, of met minder water en superkleurrijk? Ben je iemand die tekeningen tot in detail uitwerkt en alles precies wilt hebben, of ben je meer iemand die gaat voor wat abstracter of wat minder perfect en is dat jouw kunst? Dat zijn de echte dingen die ertoe doen bij het vinden van jouw stijl. En het tekenen van dingen binnen een bepaald onderwerp helpt daarbij.

Maar creativiteit draait altijd om nieuwe dingen uitproberen en niet blijven hangen bij hetzelfde. Het is niet alleen creëren, maar ook nieuwe verbindingen leggen. Nieuwe invalshoeken zoeken voor een schilderij en jezelf opnieuw uitdagen tot nieuwe dingen. Het vinden van een stijl is leuk en spannend en de hele weg ernaartoe is mooi. En wie weet wat er daarna allemaal van komt.