Op de valreep van 2018 heb ik nog net een nieuwe hobby ontdekt. Kalligrafie! Ik hou niet alleen van teksten schrijven en boeken lezen, maar dus ook van mooie letters. Anderhalve maand geleden ontdekte ik daar hele mooie pennen voor met iets wat nog het meeste lijkt op kroontjespennen met allerlei verschillende nibs (de verschillende punten om mee te schrijven) in houders (de pen). Met goed papier en wat inkt kun je al meteen aan de slag en de mooiste letters schrijven. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en om 2018 weer gezellig af te sluiten op mijn blog, introduceer ik graag deze hobby met jou!

Wat kun je eigenlijk allemaal doen met kalligrafie en waarom is deze hobby zo ontzettend leuk? Nou, dat ga ik je vertellen. Een kleine introductie, wat je allemaal nodig hebt komt in een ander artikel, want ik ben hier nog niet over uitgepraat.

Kalligrafie versus handletteren

Kalligrafie en handettering klinken als ongeveer dezelfde dingen, maar ze zijn eigenlijk heel anders. Handletteren is meer tekenen met letters en kalligrafie betekent letterlijk schoon schrijven. Je kent het vast wel, dat schoon schrijven van vroeger op de basisschool. Was dat ook jouw favoriet? Ik vond dat altijd erg leuk. Schrijven in boekjes is meer voor de basisschool, maar kalligrafie heeft wel alles te maken met mooi schrijven, alleen dan moderner! Moderne kalligrafie, ja dat is helemaal van nu. Mooie letters creëren, krullen, dikke downstrokes en dunne upstrokes, dat allemaal in één woord. En daar zijn speciale kalligrafie pennen voor met verschillende nibs om groot of klein te schrijven, extra dun of juist heel dik. Het is een techniek die heel bijzonder is om te leren een eentje waar je heel ontspannen mee bezig kan zijn. Er zijn zelfs toffe cursussen en workshops. Handletteren kan ook met brushpennen en met hetzelfde principe, maar het gaat vaak verder. Schaduwen tekenen, inkleuren met lijnen, stippen en het maken van banners. Beiden zijn heel tof.

Zelf kaartjes maken

Het allerleukste aan kalligraferen vind ik dat ik het kan inzetten om zelf kaartjes te maken. Iets waar ik heel veel plezier uithaal. Je hebt wat dikker papier nodig of gewoon al kant en klare lege kaartjes en dan kun je daar een mooie quote opschrijven. Maar wat ik zelf leuk vind is om de quote te schrijven, in te scannen op de computer, om te zetten in zwart wit en die quote dan weer op de kaart te krijgen met wat fonts van de computer erbij. Kalligrafie digitaliseren dus. Daarmee creëer je hele mooie kaarten. Ik vind het in ieder geval onwijs leuk om te doen. Het is zo’n heel proces waar ik middagen mee zoet kan zijn.

Bullet journalen

Handlettering en kalligrafie zijn eigenlijk van die dingen die echt in je bullet journal moeten. Het maakt alles zoveel gezelliger. Mijn bullet journal gebruik ik nog steeds vaak en sinds ik mij meer heb verdiept in kalligrafie wordt werken in mijn bullet journal nog fijner. Je kan zo heel leuk woorden uitlichten, maanden inluidden en kopteksten schrijven. Ook met je kalligrafie pen kun je prima in je journal schrijven. Maar je kunt je kalligrafie skills ook gebruiken met andere pennen (tombows bijvoorbeeld) die wat meer gemaakt zijn voor bullet journals.

Quotes inlijsten

Nog zo iets wat ik heel erg leuk vind, quotes inlijsten! Daarvoor kun je wat dikker papier gebruiken, je kalligrafie pennen en inkt, maar ook aquarel! Zo kun je mooie achtergronden aquarellen en daar overheen schrijven, of zelfs met aquarel je quote schilderen (als je wat verder gevorderd bent). Ook dit is weer heel tof om te doen en je kalligrafie werk springt er meteen beter uit met een mooie lijst eromheen.

En zelfs gebruiken op je blog

Door je kalligrafie te digitaliseren kun je zelfs je eigen quotes online gebruiken! Op insta, in je blogs, of waar dan ook. Het is heel leuk om je werk te digitaliseren en daar weer mooie dingen mee te maken. Het vergt wat oefening, maar dat is niet erg. En het is ook zoiets wat heel erg leuk is om te doen.

Genoeg creatiefs te bedenken dus met kalligrafie. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat je misschien wel zin krijgt om mee te kalligraferen in 2019 !

Happy new year!