Deze week werd mijn jongste dochter drie jaar.  We zijn echt voorbij de allerkleinste fase en dat komt eigenlijk nu pas echt binnen. Dat hele grappige kleine meisje, is eigenlijk al best wel groot. Ik zie het in hoeveel ze kletst, en wat ze allemaal al helemaal zelf kan doen. En dat doet mij nog meer beseffen hoe kostbaar de afgelopen tijd was. Ik wil nu al nooit vergeten hoe schattig ze was als tweejarige, met haar peutergrapjes en enorme hoeveelheid energie (middagslaapjes, waarom zou ik?!). Nu is ze drie en wil ze heel graag groot zijn. Maar ik ben stiekem best wel blij, dat het zover nog lang niet is.

 

En omdat er iemand jarig was, bakte ik natuurlijk weer een taart. Het bleef er niet bij één, maar vandaag laat ik deze zien. De taart zonder naam, die ik maar moeilijk kon omschrijven aan iedereen die er was. Een taart met heel veel verschillende ingrediënten. Inmiddels is hij omgedoopt tot lente taart en dat klinkt goed.

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 200 gr boter
  • 200 gr suiker
  • 3 a 4 eieren (200 gram)
  • snuf zout
  • bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gember
  • 1/2 wortel
  • cacaopoeder
  • handje pistachenoten (gebroken)
  • 1 pakje monchou
  • sap van 1 limoen
  • poedersuiker (naar smaak)

Aan de slag

Hak de boter in stukjes en doe in een kom samen met de suiker. Mix even door. Voeg dan de eieren toe, bakpoeder, een snuf zout en bloem. Mix door tot een glad beslag. En dan mogen alle andere kruiden erbij. Gember, kaneel, cacaopoeder en ook een geraspte wortel en de pistachenoten. De pistachenoten kun je het beste even wat fijner malen in een vijzel (wel grof). En dan nog even alles doorroeren. Het is genoeg, wanneer je voldoende gember en kaneel ruikt (je mag dus nog wat toevoegen!) en het beslag mooi bruin kleurt van de cacao.

Giet het beslag in een ingevette taartvorm met bakpapier op de bodem. Strijk het beslag glad over de taartvorm. De taart gaat nu 40 minuten in de oven op 180 graden.

Haal daarna de taart uit de oven. Hij is goed, wanneer hij goedbruin is en niet meer nat van binnen. Laat de taart helemaal afkoelen.

Pak een kom en doe daar de monchou in, voeg het sap van 1 limoen toe en doe er een paar scheutjes poedersuiker bij. Even proeven of het contrast zo goed is, naar eigen smaak. Mix het door met een vork en dan mag dit over de taart heen. Strijk het goed uit met een mes, of de achterkant van een lepel, of een fijne spatel (als je die hebt). De rest van de pistachenoten strooi je over de topping heen. En dan is je lente taart met pistache klaar.