Wat is er leuker dan je journal vullen met je eigen stickers? In de herfst pak ik mijn journal er weer wat vaker bij. Om lijstjes bij te houden van dingen die ik nog wil doen of maken, en om in te schrijven wat we allemaal hebben meegemaakt voor de kinderen later. Wat ik vaak in mijn journal gebruik, zijn stickers. En al heel lang wilde ik mijn eigen set ontwerpen, om te gebruiken in mijn journal. En nu deed ik het een keer! Mijn eigen stickervel is een feit. En ik ga je laten zien hoe jij dit ook kunt doen (of je gebruikt lekker die van mij).

Ik twijfelde of ik ze zelf wilde maken, of laten afdrukken. Maar ik koos voor het eerste! Het is namelijk veel leuker om je eigen stickers ook echt helemaal zelf te maken. En ik ga je stap voor stap uitleggen hoe jij dit ook kunt doen!

Een digitaal programma zoals procreatie

Als eerste heb je natuurlijk een medium nodig om je stickers in te kunnen ontwerpen. Ik gebruik daar procreate voor. Dat is een super fijne digitale app op de iPad, waarin je digitaal kan tekenen. Alle features zijn er eigenlijk wel in aanwezig. Je kunt kiezen uit meerdere penselen, potloden, markers. Het werken in lagen gaat heel fijn. En er zijn veel toffe extra effecten. Hierin ontwerp je dus je stickers.

Open een nieuw bestand op A4 grootte en dan kun je direct beginnen aan je stickervel. Je kunt een heel vel maken (ik verdeel mijn a4 dan het liefste in tweeën, dan heb ik twee vellen) of je kunt proberen zoveel mogelijk van dezelfde stickers op één A4 te krijgen.

Denk eraan dat je later je stickers nog moet uitsnijden of knippen. Zorg er dus voor dat je het ontwerp wel makkelijk kan uitknippen. Daar zijn snijmachines voor, maar die zijn wel heel prijzig. Je kunt ze voor eigen gebruik, gewoon lekker zelf uitknippen. En dan kun je dus losse stickers maken. Kies een thema, zoals winter, kerst, herfst, of plantjes en leef je uit. Je kunt ook teksten maken met de speciale kalligrafie penselen.

Je ontwerp klaarmaken voor de printer met stickerpapier

Als je ontwerp klaar is, kun je hem gereed maken voor je printer. Als je het fijn vind, kun je nog een witte rand rondom je stickers tekenen. In procreate werk je met lagen, maak deze rand dan op de onderste laag. Kies dan niet voor een witte achtergrond. Je kunt ook gewoon later bij het knippen een witte rand overhouden, maar een witte rand in je ontwerp zorgt ervoor dat je later wat rechter kan knippen.

Printen kan met elke printer. Als je een meer professioneel resultaat wilt hebben, dan zou ik me eerst wel even verdiepen in de soorten printers. Maar in principe kan dit met iedere printer.

Je pakt je stickerpapier erbij (die kun je online vinden) en dan zet je de printer op de juiste instellingen. Zet hem altijd op de hoogste afdrukkwaliteit en stel je printer in op het juiste soort papier, bijvoorbeeld premium glossy.

Je stickers uitknippen/snijden

En dan heb je je eigen stickers gemaakt! Dat is echt een feestje. Je kunt ze gaan knippen. Mocht je vierkante of rechthoekige stickers hebben gemaakt, dan kun je ook aan de slag met een snijmachine. En als je heel veel stickers tegelijk wilt afdrukken, dan is het een goed idee om een elektrische snijmachine aan te schaffen (maar die zijn prijzig!).

En dan ben je klaar om je stickers te plakken waar je wilt. Gebruik ze in je journal spread, stuur ze op naar een vriendin, versier je kerstpost ermee.

Mijn stickers in mijn shop (hoera!)

Mijn stickers vind je binnenkort in mijn eigen shop! Dit herfstsetje kun je nu al aanvragen. Stuur daarvoor even een mailtje. 😉 Mocht je geen zin hebben om je stickers zelf te ontwerpen, maar wel graag speciale stickers in je journal willen plakken, dan ligt dit setje klaar. Ik heb het helemaal zelf gemaakt en ontworpen, met zoveel plezier! Je krijgt dit stickervel in een vrolijk versierd pakketje met wat extra stickers.