Als je begint met tekenen dan ontdek je al snel dat er heel wat verschillende schetsboeken op de markt zijn. Je begint waarschijnlijk met een goedkope, waarmee je meteen aan de slag kan. Maar dan ontdek je dat je er niet met alles even lekker in kan werken. Alcohol markers drukken erin door, van waterverf gaat je papier een beetje bol staan en dan merk je ineens dat er behoorlijk wat verschil in papier en schetsboeken zit. Er zijn schetsboeken voor mixed media, schetsboeken van 200 grams of 300 grams papier, glad papier, structuur, wit, off white of zelfs zwart. En het kan best wel lang duren voordat je in die wirwar van schetsboeken jouw favoriet vindt.

Ik heb zelf al heel wat schetsboeken geprobeerd. Ook ik begon als eerste met de allergoedkoopste in de hobbywinkel, waar ik alleen met potloden (en soms heel stiekem toch een beetje waterverf) in werkte. Maar ik ontdekte daarna dat er zoveel verschillende soorten schetsboeken zijn. En dat ze allemaal fijn werken op een andere manier. Een paar van die schetsboeken zijn uiteindelijk mijn echte favorieten geworden. En die laat ik je graag zien, zodat je zelf misschien iets minder lang hoeft te zoeken. Al blijft het natuurlijk altijd een persoonlijke zoektocht (die ook wel heel erg leuk is!)

Mixed media papier

Mixed media papier leek op het eerste oog de allerbeste deal. Lekker veel switchen met materialen en dat allemaal kwijt kunnen in één boekje. Dat bleek uiteindelijk in de praktijk niet zo heel lekker te werken. Het voelt voor mij meer als een beetje ‘alles net niet’. Met waterverf kon ik niet genoeg laagjes opbouwen, omdat het papier simpel weg niet dik genoeg is. Alcohol markers kon ik niet gebruiken omdat het papier de marker opslurpt. Dat brengt een niet zo heel egaal resultaat en drukt onwijs door. Mocht je dat niet van plan zijn en vooral met potlood willen werken met hier en daar een spatje waterverf, dan kan het natuurlijk wel prima werken.

Mixed media is dus vooral handig als je graag alles in één boekje kwijt wilt. Ik heb liever meerdere schetsboeken voor verschillende doeleinden waar ik tegelijk in werk, maar dan wel allemaal goed. Ik kan me ook voorstellen dat je dat helemaal niet handig vindt en gewoon lekker alles bij elkaar wilt doen. Dan is het wel handig als je gewoon hier en daar wat waterverf gebruikt, maar vooral (kleur)potloden en dat soort minder ‘zware’ materialen.

Alcohol marker papier

Het papier voor alcohol markers moet een beetje glad zijn en dus geen structuur hebben en het moet de markers niet helemaal opslurpen. Dan krijg je een lekker egaal resultaat en werkt het gewoon veel prettiger. Hier bestaat speciaal papier voor dat je los kunt kopen, maar sommige schetsboeken werken ook een beetje zo. Nu heb ik daar zelf de perfecte nog niet voor gevonden. Maar ik gebruik wel een schetsboek van Sakura koi die heel erg in de buurt komt. Het is een schetsboek voor Sakura koi pennen, maar het werkt ook heel fijn met alcohol markers. Het drukt wel door, maar niet zo erg als de andere boeken. Je kunt nog steeds niet op de achterkant tekenen, maar dat blijft altijd wel. Het papier is wel glad genoeg en neemt de marker niet zo intens op. Ik kan hiermee lekker egaal werken en dit is dan ook echt het schetsboek dat ik altijd gebruik voor alcohol markers.

Waterverf en gouache

En dan kom ik bij mijn meest favoriete en meest recent aangeschafte schetsboek, mijn mossery waterverf schetsboek. Eerder werkte ik op het aquarel papier van van Gogh, wat prima werkt maar nog niet het allerbeste is. Wel gewoon helemaal goed voor de hobbyist, dat zeker. Maar ik wilde toch eens echt een keer een boekje met 300 grams papier, cold press. En dat werkt echt ontzettend fijn. Hiermee kan ik zo ontzettend goed werken in lagen en laagjes opbouwen. De waterverf kleuren komen heel helder en veel intenser op papier en ik kan nog heel makkelijk delen corrigeren door met water over de verf heen te gaan. Het trekt niet meteen in het papier en de waterverf is nog verplaatsbaar, dat scheelt zo ontzettend veel. Naast dat een mossery schetsboek er echt prachtig uitziet, werkt het dus ook echt heel fijn. De prijs ligt wel wat hoger en dat vond ik eerst ook best wel een ding. Maar als je er regelmatig in werkt en als je gewoon graag kunstwerken in het klein maakt en gewoon lekker bezig wilt zijn met alle mogelijkheden van waterverf, dan is dit echt een onwijs goed schetsboek waar je zeker weten plezier van gaat hebben. Het is mijn favoriete boekje zeker weten.

Maar natuurlijk schets ik ook gewoon nog in mijn allergoedkoopste schetsboek van de hobbywinkel. Het is heerlijk laagdrempelig als het gaat om foutjes maken en leren. Helemaal niet erg om een pagina te verpesten (wat ik in mijn mossery best wel lastig vind ha). En je kan met potlood en hier en daar wat kleur heel veel experimenteren en oefenen. Daar heb je geen dure spullen voor nodig. Mijn goedkoopste schetsboek gebruik is vooral voor de echte schetsen waar ik uiteindelijk dan wel een echte tekening van wil maken. Ik gebruik het ook voor het specifieke oefenen op handen, anatomie en al die dingen.

Wil je in jouw schetsboek echt wat uitgebreider te werk gaan en er echt meer hele tekeningen uithalen, dan is het wel fijn om goed papier te hebben. En met waterverf kom je al snel terecht bij een 300 grams papier boek. En dan kun je heerlijk aan de slag en al die boeken volmaken! Want hoe tof is het om dat na jaren terug te zien en om echt voor je te zien liggen hoeveel je in al die tijd al hebt gedaan en geleerd?