newborn
Ik ben nu precies vier weken moeder van twee kinderen. De afgelopen weken is ons leven weer een heel stuk veranderd en alhoewel de verandering groot lijkt, is het (hoe cliché) toch alsof het nooit anders geweest is. De eerste hectische week is voorbij, we hebben ons ritme weer gevonden. Marre is al een beetje gewend aan het hebben van een zusje en ik ben nog steeds niet helemaal gewend aan de slapeloze nachten. Maar hoe is het leven nu met twee kinderen, een baby en een dreumes?

Natuurlijk is het vooral heel erg leuk! Ik was heel erg benieuwd hoe het allemaal zou zijn, toen die kleine nog in mijn buik zat. Zou Marre blij zijn met een zusje? Zou het echt dubbel the fun (en trouble) zijn? En zou het mij lukken om twee kleine kindjes genoeg aandacht te geven? Ik heb zelf geen broers of zussen, dus eigenlijk geen idee hoe dat is en ik had vroeger nooit gedacht dat ik zelf meerdere kinderen zou krijgen. Dat beeld is inmiddels al een aantal jaar veranderd, het leek mij toch ontzettend leuk, meerdere kinderen! En ik heb dan ook heel bewust hiervoor gekozen. En nu sinds vier weken is het eindelijk zover! Het lijkt alsof er heel veel puzzelstukjes op zijn plek vallen, alsof we nog niet helemaal compleet waren zonder Sari. Dat is gek, want één kindje is toch ook fantastisch!? Dat is het zeker, maar mijn gevoel zei en zegt nog steeds dat dit echt is wat ik wil. En zelfs, dat ik in de toekomst niet op zie tegen een derde (heel veel later hoor!). Maar dat zegt natuurlijk wel dat het heel erg mee valt allemaal voor mij, zo’n tweede kindje.

Ja, we hebben wel vaak last van slapeloze nachten. Ik slaap soms maar drie uur in de nacht en doe overdag geen middagdutjes. Dat is op sommige dagen pittig. Niet alle dagen verlopen even soepel, maar toch redden we het elke keer weer tot de avond en leg ik met een grote glimlach mijn dreumes op bed, om vervolgens naar beneden te lopen en de rest van de avond met mijn baby te spenderen. Om half twaalf heb ik altijd het gevoel dat ik niet meer kan, maar de dag gaat meestal vrolijk door tot een of twee uur ’s nachts (Sari heeft pas heel laat behoefte aan haar nachtrust) en dan geef ik nog een flesje, kijk ik een serie op Netflix en gaap ik een paar keer heel intens. Vaak valt Sari daarna wel in slaap en kan ik ook even slapen tot de volgende voeding. En dan moet ik altijd een beetje lachen, dat ‘me-time’ nu ’s nachts plaats vindt, in de vorm van Netflix kijken met een baby op schoot.

En zo beginnen we de volgende dag gewoon weer vrolijk opnieuw. Ik had gedacht dat het moeilijk zou zijn om in een ritme te komen en dat ik het huishouden vast helemaal uit de hand zou laten lopen. Maar dat is gek genoeg niet waar. Ik voel me wel eens onzeker over het verdelen van de aandacht tussen beide kinderen, maar een ritme hadden we echt heel snel. Ik volg nog steeds het ritme van Marre en Sari doet daar vrolijk aan mee. Het is een heel tevreden baby, die lekker in haar box kan liggen en kijken en natuurlijk ook nog heel veel slaapt. Het huishouden gaat dus gewoon door en wonder boven wonder lukt dat! Marre doet haar ding en ik vind zelfs nog tijd om dingen voor mezelf te doen.

Het leven is nu dubbel zo druk. Ik ben altijd wel in de weer en dingen aan het doen. Soms is dat best even overweldigend, maar meestal is het ook dubbel zo leuk. Een kleine baby vraagt veel tijd, maar het is makkelijker nu ik het allemaal al een keer heb meegemaakt en ik vaak wel weet wat ik moet doen. Ik heb het onder controle en dat stelt me enorm gerust. Wordt het allemaal een beetje teveel? Dan laten we alles voor wat het is, kruipen we op de bank en kijken we gewoon een film en verder proberen we zoveel mogelijk te genieten en niet te veel te moeten in deze eerste maanden en dat werkt perfect!