Toen ik laatst een blog schreef over ontspullen in het voorjaar, zat mijn kleuter ook in de buurt mee te kijken. ‘Waarom doe je dat mama?’ is een vraag die de laatste tijd heel erg vaak voorbij komt. Toen ik vertelde dat ik een blog schreef over opruimen, vertelde ze mij dat ze daar ook wel tips voor had. Of ik die even voor haar wilde opschrijven. Natuurlijk lieve dochter. Jouw tips zijn ook heel waardevol. Dus hier komt nu een lijstje met opruimtips van een kleuter. Want kleuters zijn al heel groot moet je weten, en als je naar school gaat dan weet je alles.

Om muziek aan te zetten

Met stipt op nummer één in de categorie opruimtips staat; muziek aanzetten. Daar gaat alles gewoon veel sneller van. Sterker nog het helpt ook heel erg wanneer je ineens een beetje een boze bui krijgt van al dat gepraat over opruimen. Opruim muziek zorgt er dus gewoon voor dat je veel harder kan opruimen en nog met heel veel dansplezier ook. Kan je gewoon niet zonder dus.

Een timer, anders krijg je het niet op tijd opgeruimd

Ook een hele goede tip, anders gaat er namelijk gewoon geen ene kleuter gewoon beginnen aan de taak. Een timer, komen we niet onderuit dus. En daarbij vermeld mijn kleuter expliciet dat je het zonder timer gewoon niet op tijd opgeruimd krijgt. Je moet wel zo’n timer met een rood balkje gebruiken, waarbij je als kleuter dus ook kunt zien dat de rode balk bijna vol is. Anders weet je nog niet hoe laat het is, natuurlijk.

Met een gezellig lampje aan opruimen

Waarom dit een goed idee is weet ik niet precies. Waarschijnlijk waren de tips een beetje op en krijgen we nu extra’s te horen. Maar het zou kunnen helpen zo’n lampje bij het opruimen. Ik heb het nog niet getest. Maar de volgende keer wanneer mijn kleuter het opruimen van haar spullen staakt, zal ik haar wellicht herinneren aan deze tip. Je weet maar nooit. Deze tip is misschien wel goud waard.

Ik heb een bak voor knutseldingen, een kast voor boeken en een bak voor duplo

Aah spullen op een vaste plek leggen dus. Ja dat is ook een hele goede tip! Als je spullen op een vaste plek liggen, dan weet je ook waar ze horen wanneer die spullen rondslingeren. Dat maakt het heel handig voor een kleuter om zelf op te ruimen. Ideaal dus. Wij kunnen niet zonder vaste plekken.

En dat waren alle toffe opruimtips! Heeft jouw dochter/zoon ook altijd van die goede opruimtips? Handig hoor dat meedenken!