Pastinaak is echt een groente die je zou vergeten. Maar eigenlijk is het een hele lekkere witte wortel. Ik gebruik hem regelmatig in stamppot en toen ik gisteren wel weer toe was aan een heel nieuw soep recept, besloot ik te gaan voor pastinaaksoep.

Ingrediëntenlijst

  • 1,5 liter water met bouillon (3 blokjes biologisch groenten bouillon)
  • 4 flinke pastinaken
  • 3 wortels
  • 1 aardappel
  • 1 tl gember
  • 1 tl dragon
  • 1 theelepel (of iets minder) venkelzaad
  • scheutje romige verse melk
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke ui (of 2 kleine)

Zet het water op het vuur samen met de bouillonblokjes en breng aan de kook. Snijd de ui in stukjes en hak de knoflook fijn. Voeg toe aan de bouillon. Schil de pastinaak en wortel en was even. Snijd in kleine stukjes en voeg toe aan de bouillon. Schil ook één aardappel en snijd in kleine stukjes. Voeg ook de kruiden toe en laat het geheel pruttelen op laag vuur, voor ongeveer 20 minuten. En daarna mag je de soep pureren of in een blender doen (laat wel even afkoelen). Pas aan het einde voeg je de melk toe en dat roer je even door. En dan heb je echt een hele lekkere romige soep, die best een beetje culinair is.

* Extra: Hoe ik steeds nieuwe recepten verzin (en jij dat ook kan doen)

Hoe dat eraan toe gaat hier, soep recepten verzinnen? Ik kies een hoofdgroente uit die ik heel graag wil gebruiken. En ga in mijn keukenkast op zoek naar ingrediënten die daarbij zouden passen. Pastinaak heeft best wel een specifieke (sterke) smaak. Ik wilde daar wat zoeters aan toevoegen.

De eerste keuze was dan ook wortel. Witte en oranje wortel bij elkaar, kan prima natuurlijk. Voor meer smaak koos ik nu voor uien en knoflook. Maar omdat knoflook nogal een tegenhanger alleen kan zijn, wilde ik iets meer verfijnde smaken toevoegen. In dit geval klonk gember, dragon en venkelzaad mij goed (ik vond de geuren verrassend bij elkaar, experimenteren is leuk, veel ruiken dus en je gevoel volgen). Venkel voor een diepere smaaksensatie, venkel is sterk genoeg om terug te proeven naast pastinaak en knoflook. Gember voor een frisse sensatie tussendoor en dragon, voor een rustig kruid dat het een geheel maakt.

En dan kun je als laatste de soepsmaak nog iets zachter maken met room. In dit geval maakte ik gebruik van het bovenste laagje verse melk van onze eigen boerderij. Dat is het lekkerste wat er is. En zo maak ik vaak mijn soep recepten.