Misschien heb je wel eens gedacht aan het starten met olieverven. Maar ontdekte je al vrij snel daarna dat het nogal lastig is om uit te zoeken wat je daar nou echt voor nodig hebt. Misschien heb je wel van iemand gehoord dat olieverven echt heel moeilijk is en alleen voor de ervaren kunstenaar. Ik heb dat soort dingen gehoord, en ik dacht dat olieverven maar ingewikkeld was. Wel, ik kan je vertellen dat het helemaal niet zo hoeft te zijn. Sterker nog, olieverven is leuk! Ik vertel je alles over het starten met olieverven. Zodat je onbezorgd aan de slag kunt gaan.

Gewoon lekker beginnen

Ik ga je gewoon heel simpel vertellen hoe je kan beginnen met olieverven. Ik ga geen ingewikkelde kunstenaars verhalen erbij halen, geen gedoe. Als jij wilt olieverven dan kan je namelijk gewoon heel simpel beginnen, zonder expert te zijn op het gebied van olieverven. Ik weet zeker dat ik dingen niet allemaal doe zoals ze ‘horen’. Maar ik weet wel dat ik lol heb(en dat jij dat ook kan hebben) en dat je prima gewoon ergens kan beginnen.

Het is net als met andere materialen, je kan het gewoon leren gaandeweg. En juist dat leerproces is leuk. Maar ik kan wel tips geven, zodat je eerste ervaring ook een succes wordt! Nieuwe technieken leren is altijd iets om blij van te worden. Dat geldt ook voor olieverven. Als je daar eenmaal mee begint dan is het zo rustgevend en een medium dat je echt weer even slow art laat doen.

Ik ben zelf dit jaar pas begonnen aan mijn eigen olieverf ontdekkingsreis. Ik durfde het eerst niet aan, omdat ik ook niet wist waar ik moest beginnen. Maar nu ik eenmaal begonnen ben, is het zo gaaf.

Deze materialen heb je echt wel nodig

Je hebt wellicht gehoord dat je olieverf moet verdunnen met een medium (what the hell is dat?) en/of terpentine. En dat je niet gewoon moet beginnen op een canvas, zonder deze voor te behandelen met gesso.

Dit klopt allemaal. Maar het is niet zo lastig als het lijkt. Waar je mee kunt beginnen zijn natuurlijk tubes olieverf. Je hoeft echt niet meteen de duurste tubes te kopen en ook niet alle kleuren. Begin met een basispakket met basiskleuren die je goed kunt mengen. Ik ben zelf begonnen met de houten kist van Van Gogh, daarin zitten verschillende tubes verf, 2 kwasten, terpentine en medium. En dat is prima.

Zelf kreeg ik voor mijn verjaardag een pot met liquid white van Bob Ross. En dat werkt voor mij prima als ondergrond (ook al moet je gesso gebruiken). Doordat ik liquid white gebruik, begin ik wel gelijk met de wet on wet techniek. Maar die vind ik leuk om mee te experimenteren. Dus helemaal goed. Ik wilde geen grote verfpot verspillen. Maar als je net begint en alles nog kan aanschaffen, dan ga je natuurlijk voor een pot gesso. Tenzij je wilt beginnen met Bob Ross dingen.

Verder is het handig om kwasten te hebben. Je hebt niet gelijk alle kwasten nodig (je hoeft niet de hele bob Ross set). Wel is het handig om een ronde kwast te hebben en een platte en een vrij grote voor het insmeren van het hele doek.

Daarnaast heb je wel echt terpentine nodig, of iets natuurlijkers wat dat vervangt, om je kwasten mee schoon te maken. Medium kun je gebruiken om je olieverf te verdunnen (maar het ruikt ook heel heftig). Olieverf is inderdaad vrij dik. Zeker wanneer je de eerste lagen opzet is het niet fijn als je verf dik is (dan droogt het ook heel langzaam!). Een startersset is wel prima om mee te experimenteren, daarin zitten kleine potjes medium en terpentine en dus je verf. Je kunt dan zelf kijken hoeveel ervan je wilt toevoegen en of je het wel of niet fijn vindt werken. En of je er meer van nodig hebt. Je kunt het daarna altijd bijbestellen. Wel moet je natuurlijk altijd in een goed geventileerde ruimte werken.

Wat je niet moet vergeten is dat je doekjes of papier nodig hebt voor het schoonvegen van je kwasten. En trek oude kleding aan (of desnoods een overall). Olieverf geeft wel troep. Dat is helaas helemaal waar. Bescherm de ruimte waarin je werkt goed, of gebruik een ruimte waar je een klein beetje troep mag maken.

Een canvas kun je op veel plaatsen aanschaffen. Ik zou je hierin wel aanraden om voor kwaliteit te kiezen. Dat schildert fijn. Het hoeft alweer niet het meest luxe canvas te zijn. Maar net als met goed papier voor waterverf, gaat dit wel verschil geven.

Dus nog even opgesomd, dit is wat je nodig hebt: basiskleuren verf, 2 kwasten, gesso, oude kleding, terpentine, medium (mag), doekjes of papier, een canvas en een geventileerde ruimte.

Aan de slag

Goed, je hebt je canvas, gesso, kwasten in huis, medium, terpentine en je tubes verf met basiskleuren. Je kan aan de slag. Je moet wel even iets hebben om je verf op te mengen (maar dat kan al op een houten plankje).

Begin dan gewoon lekker met iets waar jij zin in hebt. Heb je al iets vaker geverfd? En is er een bepaald onderwerp waar je goed in bent, begin dan lekker daar mee! Maak een portret. Speel met technieken. En laat de verf zijn werk doen. Olieverf is onwijs leuk om mee te werken, en geeft echt een heel ander resultaat dan acryl verf. Het mengen gaat soepel en kleuren kunnen heel mooi in elkaar overlopen.

Heb je nog niet veel ervaring met schilderen of tekenen. Houdt het dan simpel. Maak iets abstracts, wat gewoon heel fijn is om de verf mee te testen en je kwasten. Speel. En volg een Bob Ross turorial. Hij houdt van ‘happy little accidents’. En zo kan jij ze ook leren waarderen.

En onthoudt dat bij olieverf ook veel weer overnieuw kan. Ben je niet tevreden over een laag? Wacht een paar dagen en schilder er dan weer overheen. Verander de vormen een klein beetje. Je kan zoveel aanpassen met olieverf. En niets hoeft gelijk perfect. En misschien ontdek je dat dit juist helemaal jouw ding is en dat olieverf veel prettiger werkt dan gouache. Misschien is het precies je stijl.

Voor mij is het echt een ontdekking. En ik vind het onwijs leuk om soms te schilderen. Het proces gaat wel heel langzaam. Je moet echt soms drie dagen wachten om verder te kunnen met de volgende laag. Maar dat proces maakt het ook leuk. En je kan over elke laag rustig nadenken. Dat gaat niet bij waterverf. Waterverf moet snel en graag af voordat de verf opdroogt.

Ik hoop dat jij net zoveel plezier uit olieverven haalt als vele anderen. En dat je niet stopt, of nooit begint omdat je niet weet waar je moet beginnen. Schilderen is voor iedereen en olieverf is leuk. Have fun!