Ik stond vanochtend in mijn moestuin en dacht eigenlijk dat het seizoen wel aan zijn einde aan het komen was. Ik bestel weer veel meer biologisch groentes online en reken niet meer zo op wat er uit mijn moestuin komt. Maar toen ik er vanmorgen stond en ik bezig was met oogsten, ontdekte ik dat er toch nog best wel winst is.

Mijn mandje vulde zich met pompoen, penen, bietjes en boerenkool. De rode kool liet ik zelfs nog even staan. Ik had het overduidelijk verkeerd ingeschat. In de koelkast lagen nog zoveel andere groentes. Prei en tomaten. Het is niet altijd makkelijk om je maaltijden te plannen met de moestuin, zo is wel gebleken.

Maar dat is helemaal niet erg. Het betekent namelijk, aan de ene kant dat ik teveel groente heb besteld. Maar aan de andere kant ook dat er nog zoveel meer te maken valt in deze week. En wanneer je veel groente in één keer wilt gebruiken, is soep altijd een heel goed plan. Vanavond wordt een moestuin maaltijd, maar nu mochten de tomaten en de prei de soep in. Mijn lunch is er duidelijk een stuk leuker van geworden.

Ingrediëntenlijst

  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 7 tomaten
  • 2 penen
  • 1 dunne prei
  • 1 aardappel
  • 150 gram witte linzen
  • 1 plakje verse gember (gesneden)
  • 1 plakje verse kurkuma (gesneden)

Zo ga je te werk

Zet het water op het vuur en breng het aan de kook.

Snijd de bovenkant van de tomaten eraf. En snijd een kruis in de onderkant van de tomaten. Stop de tomaten nu in de pan. Eerst gaan we het velletje eraf koken.

Voeg de bouillonblokjes toe aan het water en snijd ondertussen de peen, prei en aardappel in kleine stukjes. Voeg toe aan de bouillon.

Weeg de witte linzen af. Spoel ze goed onder de kraan en voeg dan toe aan de bouillon.

Snijd de verse gember en kurkuma in kleine stukjes en voeg deze dan ook toe.

Laat de soep lekker lang pruttelen. Ik doe dat ongeveer 60 minuten.

Daarna pureer je de soep kort met een staafmixer (wel even laten afkoelen, want heet).

Tip: wil je geen gladde soep, maar meer soep met een bite? Verander dan de volgorde! Houd de prei en peen nog even op je snijplank. Laat de rest garen, pureer en voeg dàn pas prei en peen toe. Nog wel even langer laten pruttelen natuurlijk, maar dan ziet je soep er rijk gevuld uit en heb je nog die bite.

Liefs, Marije