Toen ik vorig jaar in januari begon met mijn tekenavontuur en het tekenen van vroeger weer volledig oppakte, had ik nooit gedacht dat ik echt zoveel zou blijven tekenen. Ik besloot vorig jaar om het tekenen weer volledig op te pakken en dus iedere dag een tekening te maken. Dat heb ik volgehouden. En ik kan hieruit concluderen dat je echt heel veel kan leren, door elke dag te tekenen. Practise makes perfect, geldt ook hier voor. Dus mocht je ooit ook heel graag willen leren tekenen, dan moet je er gewoon voor gaan. Ook als je denkt dat je het helemaal niet kan. Iedereen kan leren tekenen.

Het gaat erom dat je heel veel tijd besteedt aan tekenen. Het gaat niet om jouw teken niveau. Begin gewoon lekker laagdrempelig met tekenen. Iedere dag een kwartier of een halfuurtje bijvoorbeeld. Gewoon schetsen en referenties gebruiken om te zien hoe alles in elkaar zit. Elke dag is een stapje vooruit. In het begin ga je die stappen niet zien. Maar na een maand al wel. Na twee maanden nog veel meer. En na een half jaar zie je echt duidelijk verschil.

Zo begon het bij mij ook allemaal. En nu teken ik ineens ook in opdracht. Ik heb er zoveel plezier in gekregen, dat ik er zelf een iPad voor heb gekocht. Om nu ook digitaal te kunnen tekenen. En dat was een heel goed idee. Digitaal tekenen is weer heel anders, dan traditioneel tekenen.

Tekenen op een iPad

Ik heb sinds ongeveer een maand een iPad waarop ik kan tekenen in procreate. En dat is echt heel tof. Al heel lang stond dat op mijn wishlist. En ik wilde heel graag ontdekken of digitaal tekenen ook iets voor mij zou zijn. Maar ik wilde er wel zeker van zijn dat ik ook echt iets zou kunnen tekenen. Dus werkte ik eerst aan mijn skills, om daarna de iPad aan te schaffen. Ik wilde er ook zeker van zijn dat ik mijn iPad wel echt zou gaan gebruiken. Het is altijd goed om eerst de basis onder de knie te hebben. Maar natuurlijk mag je ook gewoon gelijk beginnen met digitaal tekenen.

Procreate heeft ontzettend veel mogelijkheden voor iedereen die wil leren tekenen, maar ook voor iedereen die als illustrator aan het werk wil. De app is heel proffesioneel en je hebt zoveel functies waar je gebruik van kan maken. Doordat je in lagen werkt, kun je ook vrij makkelijk je illustratie opbouwen. Het is een heel erg goed programma en in combinatie met de Apple Pencil werkt alles heel smooth.

Het afgelopen jaar heb ik meer dan ooit getekend en dat is te merken. Wanneer ik in mijn schetsboeken van jaren geleden kijk, dan is er echt heel veel veranderd. En veel daarvan in het laatste jaar. Ik heb dit jaar zoveel geleerd over schaduwen, hoe kleding valt, gezichten vanaf allerlei kanten tekenen en het tekenen van emoties. Vooral op het gebied van verhoudingen en schaduwen ben ik enorm vooruit gegaan. En ik kan eigenlijk niet wachten wat er over weer een jaar allemaal voor verschillen te zien zijn. Die ontwikkeling en vooruitgang zijn zo leuk om in de gaten te houden.

Ook deed ik de Pippaknus portret cursus

Dit jaar wilde ik ook gebruiken om een tekencursus te starten. Ik denk namelijk dat je veel alleen kan leren, maar dat je nóg meer kan leren als je ook van anderen leert. Inmiddels heb ik de online tekencursus van Pippaknus bijna afgerond en daar ontzettend veel leuke dingen bijgeleerd en herontdekt. En vooral ben ik door de cursus weer echt lekker gaan tekenen, in plaats van alleen maar kritisch kijken en alles aan de kant gooien. Sanne van Pippaknus staat echt voor positiviteit in tekenen. En ze is niet kritisch, dat laatste hielp mij vooral enorm. Daar ben ik haar echt heel dankbaar voor. Er valt altijd iets te leren en daar moet je dus ook lekker nooit mee stoppen.

En dat brengt me hier, waar ik nu ben. En dat kan jij ook bereiken. Als je altijd al de droom had om eens te leren tekenen. Ga er dan gewoon lekker voor. Schaf wat basismateriaal aan. Koop een fijn schetsboek en een goed schetspotlood. En ga gewoon aan de slag. Test lekker veel dingen uit, zodat je ontdekt wat jij echt leuk vindt om te maken. Voor mij zijn dat portretten. En breid van daaruit je materialen uit. Die hele ontdekkingstocht is gaaf. En door veel te tekenen ga je ook veel minder druk ervaren. Je hoeft niet die ene perfecte tekening te maken. Het is het waard om te proberen. En wie weet kan je na een jaar zoveel nieuwe dingen. Daar kan alleen maar iets moois uit ontstaan.

Voor mij is dat mooie dat ik nu ook zo af en toe teken in opdracht. Ik kreeg de eerste vraag via insta. Daar vroeg iemand of ik haar gezin kon tekenen. En dat vond ik zo leuk. Ik zei natuurlijk meteen JA!, ook al had ik het nog nooit gedaan. Soms moet je de dingen gewoon doen. En dat was een hele mooie ervaring. En daarna volgden er meer. En natuurlijk teken ik ook nog steeds lekker voor mezelf, in mijn schetsboek, iedere dag.

Wat ik maak? Familieportretjes onder andere! Zie mijn insta om zo’n familieportretje te checken. Maar ook een persoonlijk kaartje vind ik tof. Zo mocht ik bijvoorbeeld een tekening voor iemands communie maken. En dan lever ik alles dus digitaal. Heel leuk.

Dus als je een familieportretje wilt, dan maak ik die ontzettend graag voor jou. Het is heel dankbaar werk en ik haal zoveel plezier uit deze opdrachtjes. 😉 En als je liever zelf aan de slag gaat, als je er al heel lang van droomt om te kunnen tekenen, ga dan gewoon lekker beginnen en houdt er niet meer mee op.