Vandaag laat ik je een oefening zien die je kunt doen om je creative flow weer op gang te krijgen. Het is nu eenmaal niet alle dagen zo dat je teken inspiratie hebt en op die dagen kan het best goed helpen om even vrij te doodlen! Doodlen is een hele fijne manier om creatief even vrij te zijn. Een doodle ontstaat door gedachteloos lijnen op papier te zetten. En juist daaruit ontstaan soms prachtige persoonlijke meesterwerken.

Doodles op papier zetten dus. Ik kreeg zelf zin om zo’n pagina te maken en eens gewoon lijnen en vormen te tekenen op papier. Deze keer heb ik de lijnen en vormen gebaseerd op elementen uit de natuur. Dat zie je duidelijk terug in bovenstaande doodles. Het zijn planten, bladvormen, planeten en wat kleinere structuren die je terugvindt in de natuur (herken jij ze?).

Voor de achtergrond gebruik ik aquarelverf. Ik heb dus eerst gewoon mijn blad vol rondjes geverfd. Daarna moest ik even geduld hebben tot de boel helemaal droog was en toen kon het doodlen beginnen.

Je hoeft helemaal niets te doen met dit eindresultaat en dat is er juist zo fijn aan. Doodlen geeft weinig druk, maar er kunnen wel heel mooie dingen uit ontstaan. Meestal zijn elementen uit je doodles weer goed voor je uiteindelijke kunstwerken. Nu zijn de elementen los en later kan je het samenvoegen tot bijvoorbeeld een compleet aquarel schilderij, afgemaakt met doodle bloemen en lijnen.

En je kan er natuurlijk ook voor kiezen om juist wel iets te doen met je eigen doodle pagina. En deze pagina dus gebruiken als eindproduct. Ik geef je daar wat voorbeelden van.

-Wanneer je een thema kiest om te doodlen (zoals natuur elementen) dan kan dit heel tof zijn op een postkaart. Even erbij handletteren en daar heb je al een persoonlijke boodschap met een toffe afbeelding.

En als je printer het toelaat, dan kun je je eigen afbeeldingen natuurlijk ook afdrukken op stickerpapier. Heb je mooi je eigen doodle stickers gemaakt. En die plak je dan weer in je bullet journal. (ps. dat kan natuurlijk ook gewoon zonder stickerpapier, met schaar en lijm).

-En uiteraard kun je jouw doodle papier ook inlijsten en aan de muur hangen. Zelfs dat is al heel leuk.

Ik hou van het speelse effect dat doodles hebben. En ook wel van de snelheid waarmee je ze maakt en dat de mogelijkheden eindeloos zijn. En als laatste, dat iedereen het kan.

Zou jij zo’n doodle pagina snel maken? Hoe kom jij in een creative flow? Mocht je meer doodle inspiratie willen, laat het achter in de reactie. Dan maak ik er een serie over. Thanks for reading!