Waar koop ik mijn biologische producten?

Mijn liefde voor koken, houdt voor mij ook in dat ik hou van verse groentes (en fruit) en ik het liefste kook met verse dingen en die kies ik vaak biologisch. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar stel dat je dat wel wilt dan heb je hier iets aan. Voor iedereen die op zoek is naar biologisch eten, zal het herkenbaar zijn dat de supermarkt er niet altijd vol mee staat. Er zijn supermarkten waar zelfs bijna niets biologisch te verkrijgen is. Andere supermarkten hebben wel bio producten, maar ze zijn nog altijd in de minderheid. Stel dat je wèl heel graag biologisch wilt eten, waar moet je dan naartoe als je hier naar op zoek bent? Die struggle herken ik en ik geef je tips, zodat je iets makkelijker kunt vinden wat je zoekt.

Check de verpakkingen en ingrediënten van producten in de supermarkt

In de supermarkt staat alles door elkaar, dus moet je goed verpakkingen checken als je iets zoekt. Duurzaam, fair trade, of eerlijk, het is er allemaal. En er zijn daarnaast gelukkig ook steeds meer bio producten. Zo vind ik bij een aantal supermarkten wel altijd een bio versie van pasta, yoghurt, brood, havermout, vlees en zelfs chocoladepasta (en veel meer dingen). Voor mij geldt echter dat het nog steeds niet altijd voldoende is (maar dat is wat je zelf wilt). Ik check ten eerste altijd even of er naast het woord biologisch OOK een keurmerk op te vinden is (van scal). Je vindt ook veel artikelen die duurzaam, fair trade of eerlijk geproduceerd zijn, maar dus niet altijd bio. Dat is natuurlijk al heel fijn. Het is net waar je zelf waarde aan hecht, maar je kunt hier dus op letten.

Daarnaast check ik in sommige gevallen de ingrediëntenlijst. Dit heeft niet echt iets te maken met bio of niet bio. Maar net zoals alle gangbare producten met elkaar verschillen is dat met bio producten natuurlijk nog steeds zo. De ene pindakaas bevat bijvoorbeeld suiker en de andere niet. Dat is nog steeds iets om naar te kijken. Je hoeft natuurlijk niet altijd ingrediëntenlijsten langs te gaan, dat doe ik ook niet. Maar soms is het wel leuk om ernaar te kijken en vooral wanneer je wilt checken of iets echt gezond voor jou is. Ik zeg voor jou, want gezondheid verschilt denk ik voor iedereen.

Koop producten bij lokale bio boerderijen

In sommige gebieden lijken er overal om je heen biologische boerderijen uit de grond te ploppen en in andere regio’s moet je iets harder zoeken. Maar ik denk dat er overal wel een bio boerderij te vinden is met producten. Check online welke boerderijen bij jou in de buurt zijn en ga daar langs voor je groenten en fruit. Zo help je de lokale boer om meer eerlijke producten te maken voor jou en je helpt jezelf aan gezonde producten direct van het land! Ik vind het altijd erg leuk om zo aan mijn producten te komen. Het is alleen niet zo handig wanneer je een hele boodschappenlijst hebt. Maar er zijn boerderijen en plaatsen waar je één keer in de week voor al je groenten en fruit (en soms zelfs meer) kunt komen. Dan is het wel ideaal.

En naast al die grote aankondigingen van boerderijen met winkels zijn er natuurlijk ook de bioboeren bij jou in de buurt die nog niet veel reclame maken, of weinig producten hebben. Je kunt daar dan soms toch terecht voor een product. Zijn er kippen dan zijn er eieren. Zijn er koeien dan is er melk. Check gewoon de mogelijkheden als je daar behoefte aan hebt. Dat vindt de boer niet raar!

Bestel je boodschappen bij een online bio webwinkel

Online bestellen is heel populair. Heel veel supermarkten hebben gelukkig al die mogelijkheid. En ook voor je bio producten kun je heerlijk thuis rondklikken en wachten tot je boodschappen voor de deur staan. Dit vind ik de allerfijnste manier van bio winkelen. Ik laat dan ook wekelijks onze boodschappen thuis bezorgen. Dit is vooral handig wanneer er bij jou in de directe omgeving geen andere eko winkel te vinden is en je dan dus anders langs alle supermarkten en boerderijen moet rijden, om alles bij elkaar te verzamelen. In zo’n online webwinkel is vaak veel te vinden. Je moet dan wel even zoeken naar een webwinkel die meer dan alleen droogwaren verkoopt. Veel van je groenten en fruit komen gewoon van Nederlandse bioboeren. En het leuke is dat er dus altijd bij vermeld staat van welke boerderij het komt.

Rijd naar de dichtstbijzijnde Eko winkel (of natuurvoedingswinkel)

Als je wilt starten met biologischer eten dan kom je eerst in een zoektocht van shop plaatsen terecht. Check dan als eerste je dichtstbijzijnde eko winkel. Daar vind je alle bio producten bij elkaar en kun je dus heel goed testen welk product jij daar het fijnste vindt. Je vindt daar ook nog eens alles van je boodschappenlijst bij elkaar met veel meer keuze. Voor je wekelijkse boodschappenlijst zou ik wel gaan voor een wat grotere bio winkel.  Dan heb je echt alles meteen in één keer.

Wekelijkse groentepakketten

En voor iedereen die alleen groente en fruit biologisch wilt krijgen, zijn er wekelijkse pakketten. Je kunt daar een abonnement op nemen en dan iedere week jouw pakket ophalen. Dit pakket zit dan vol met groente en fruit van het seizoen. En daar kun je de hele week mee koken. Er zitten in dit geval wel verrassingsproducten in je pakket, aangezien je gewoon het pakket besteld. Maar het is wel heel erg leuk om op deze manier aan je groente en fruit te komen!

Ik hoop dat ik je zo genoeg informatie heb gegeven voor als je wat meer op zoek bent naar je bio producten. Ik ben er zelf zo ingerold en ik heb voor mezelf een goed systeem voor al mijn boodschappen. Voor mij voelt het goed om zo aan mijn boodschappen te komen. Bezorgdag is dan ook mijn favoriete dag, want dan kan ik daarna weer vol inspiratie de keuken induiken voor een goed gerecht.

 

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *