Wie van jullie had er vroeger ook een dagboek? Ik heb er heel wat vol geschreven. Naast notitieblokken en schriften vol verhalen, hield ik ook boeken vol teksten over mijn eigen leven bij. Ik weet niet anders, dan dat ik aan het schrijven was. Iedere dag wel. Dat is niet echt veranderd. Ik heb de dagboeken wel ingeruild voor andere dingen. En als ik terugdenk aan de dagboeken tijd, dan klinkt het een beetje onnozel om er nu nog eentje te beginnen. Ik bedoel, het was niet echt hoog literaire tekst daarbinnen. Lief dagboek, vandaag heb ik een ijsje gegeten en was het leuk op school.. en toen.. en toen.. en toen (die woorden staan er eindeloos in). Maar toen kwam bullet journalen en kon je op geheel eigen manier alles bijhouden wat je wilde, naast agenda punten. Trackers, lijstjes, wensen, doelen, alles. Het schrijven in boekjes kwam terug en toen ontdekte ik journals. Waar ik eerst dacht dat het niets voor mij zou zijn, blijkt het tegendeel waar. Ik dacht dat ik het niet zou bijhouden en dat het teveel op dagboeken zou lijken en dat voelde dus wel een beetje als iets voor vroeger. Maar het is zoveel creatiever dan dat en heel erg waardevol.

Wat een journal zo waardevol maakt

  • Je kunt er je verhalen in kwijt over de dagelijkse mooie dingen. Alle dingen die je met je gezin hebt meegemaakt, alle grappige/lieve/mooie momenten. En daar kun je echt even aandacht aan besteden. En ze zeggen dat wie schrijft de dingen twee keer beleeft, op het moment zelf en daarna wanneer ze alles terughalen om het te beschrijven. Dus dat is positief. En al deze mooie herinneringen blijven zo bewaard voor je kinderen. Het is eigenlijk een document voor later, net als fotoboeken, maar dan niet geheel in beeldvorm.

  • Je kunt een journal bijhouden over één bepaald onderwerp. Dat kan je doen om je hart te luchten, of om je dankbaarheid te uiten en stil te staan bij alles wat je hebt. Je kunt een morning journal bijhouden, waarin je in de ochtend een moment neemt om even rust te pakken en de dag positief te starten met positieve notities. En zo de focus ergens op te leggen die dag voor jezelf. Dit zijn allemaal manieren die bijdragen aan meer rust voor jezelf en meer connectie met je innerlijke zelf (fijner bijvoorbeeld dan door je social media heen scrollen als je wakker wordt). Het goede hiervan is dat je inzichten krijgt en die heb je soms gewoon even nodig.

  • Journalen is creatief, want je mag met verf, stempels, brush pennen, washi tape en papier werken. Je bent dus meteen bezig met een creatieve uitspatting. En omdat een journal heel vrij en persoonlijk is kun je daar alle kanten mee op. Dat betekent dat je iedere keer dat je erin werkt je brein creatief laat zijn. En dat creatief zijn werpt zijn vruchten af voor alle andere dingen die je doet. Je leert jezelf namelijk om creatief te denken, om nieuwe verbindingen te maken en creatief denken heb je heel hard nodig op je werk bijvoorbeeld, heel waardevol dus die wekelijkse creatieve training van je brein.

  • Schrijven kan ook heel ontspannend werken, dat is dus best wel fijn na een drukke dag. Het hoeft maar een half uurtje te zijn en niet eens iedere dag, maar het helpt wel om wat orde in een chaotisch hoofd te brengen.

  • Door in je journal te schrijven wat er allemaal gebeurd is, wat mooie en minder mooie dingen waren, ga je ook zelf beter zien waar je gelukkig van word. En dat is weer belangrijk voor het maken van beslissingen in je leven. Je gaat vanzelf teruglezen waar je energie uit haalt en waar je echt geen goed gevoel van krijgt, soms zie je dat beter als het op papier staat. En dan kun je dus nog meer van die mooie dingen gaan doen.

Journalen, het is echt heel erg leuk en het lijkt in niets op dagboeken van vroeger. Ik vind het een hele gezellige creatieve activiteit. Ikzelf pak mijn journal er vooral bij wanneer de kinderen aan het verven zijn, of in de avond als de meisjes op bed liggen en de boer buiten is. Muziek aan, brush pennen erbij en de kaarsjes aan. Dat is best wel fijn. Ik doe dat niet iedere avond, eerder één keer in de week en sommige weken wat meer. Maar zelfs dan voelt het heel waardevol.