Wat is jouw ikigai?

Wat is voor jou een reden om ’s ochtends uit je bed te komen? Van welke dingen krijg jij echt energie en wat is jouw ultieme doel in het leven? Daar kom je achter, wanneer je op zoek gaat naar jouw Ikigai. Ikigai is een Japans concept dat alles te maken heeft met een gezond en gelukkig leven tot wel 100 jaar oud (zoals ze zeggen). Er zijn in de wereld een aantal blue zones, waar mensen zeer waarschijnlijk heel goed op de hoogte zijn van hun eigen Ikigai. Naast goed voedsel is het hebben van een doel in je leven blijkbaar dus heel belangrijk. En dat is nu net een knelpunt hier in onze maatschappij, doen we wel waar we echt gelukkig van worden? We gaan eens op zoek naar die Ikigai.

De vier elementen van jouw Ikigai

Op zoek gaan naar je Ikigai betekent vooral op zoek gaan naar jezelf. Het gaat om jouw missie in het leven. Jouw passie, jouw liefde voor iets en jouw toewijding aan een bepaald doel. Er zijn vier kern elementen belangrijk voor het vinden van jouw passie.

  1. iets waar je van houdt
  2. iets waar je goed in bent
  3. iets wat de wereld nodig heeft
  4. iets waar je een beloning voor krijgt

Wanneer je deze vier elementen voor jezelf hebt beantwoord, kom je dichter bij datgene wat jou echt gelukkig maakt en waar je dus veel van mag doen in je leven. En dat is belangrijk voor je eigen gezondheid, als ik de Japanners moet geloven. En ik denk wel dat er waarheid in zit. Wanneer we activiteiten doen waar we echt heel blij van worden, krijgen we energie. Het zijn vooral die dingen waar we goed in zijn. Als je dat combineert met iets wat de wereld nodig heeft en je daarvoor beloning krijgt, dan heb je dus jouw Ikigai te pakken. En dat schijnt zo ontzettend waardevol te zijn voor een lang, mooi leven.

Ik geloof er zeker in dat de positieve energie die je krijgt van dingen doen voor jezelf en voor de ander (de wereld) je heel veel verder brengt in het leven. Uit al die positieve energie moeten wel goede dingen komen. En omdat ik ook geloof dat lichaam en geest echt één zijn, denk ik dat het heel belangrijk is dat we onze geest niet uitputten met alles waar we niet gelukkig van worden. Ik denk daarom zeker dat je problemen in je lichaam krijgt, wanneer je mentaal jezelf hebt uitgeput. Des te meer reden dus om je eigen Ikigai te vinden en daar  de rest van je leven aan te besteden.

Verstand versus gevoel

Het klinkt simpel, maar je moet er wel even voor open staan. Het is niet altijd makkelijk om dat hollandse verstand eens aan de kant te zetten en wat verder te kijken naar je gevoel. Verplichtingen roepen, onzekerheden over je ‘eigen kunnen’ spelen nog wel eens de boventoon en we kunnen allemaal redenen verzinnen om vooral iets niet te doen. Herkenbaar? Dan is het misschien juist tijd om eens wel verder te kijken dan je verstand.

Ik denk dat het, zeker in het gezinsleven, heel belangrijk is dat je je eigen Ikigai niet vergeet. Het is gemakkelijk om eerder te denken aan je kinderen en hun geluk en om jezelf te vergeten in alle lieve zorgen. Er is brood op de plank nodig voor ze, ze hebben verzorging en liefde en aandacht van je nodig. Je wil met ze genieten en er voor ze zijn. Maar er is iets dat minstens zo belangrijk is als er voor hen zijn. En dat is jouw geluk. Jouw geluk maakt namelijk jou gezond. En jij bent belangrijk voor je gezin. En zelf gelukkig zijn stelt je in staat om iedere dag weer op te staan en alles aan te gaan dat op jouw pad komt. Gevoel is dus echt niet minder belangrijk dan verstand. Zet je gevoel nooit aan de kant.

Het is geen extreme missie

En zo’n Ikigai hoeft niet eens iets ingewikkelds te zijn. Het betekent niet dat je extreme missies moet hebben in het leven. Je hoeft niet op de maan te willen landen (en alles achter je te laten). Het is helemaal oké als je geen businessbabe multimiljonair wilt worden (en het is ook oké als je dat wel wilt). De reden van jouw bestaan kan ook het vasthouden van je eigen kinderen zijn en daarna je kleinkinderen en dáárna je achterkleinkinderen. In de blue zones vind je ook dit soort Ikigai’s. Het is ontzettend persoonlijk en je vind het echt alleen in jou. En ik denk dat iedereen het verdient om te kunnen leven naar zijn eigen Ikigai.

Pas het toe in je eigen leven, vind jouw reden van bestaan en dan voel je vanzelf wat voor energie er kan uitstralen vanuit dit gevoel. Ik vind het concept heel mooi. En het is iets waarvan ik hoop dat ik er meer over ga horen om mij heen. Ik hoop dat iedereen die hiermee worstelt wat meer gaat durven luisteren naar zijn hart.  Ik voel wel wat voor een gezond en gelukkig leven (wie niet?). En ik denk altijd dat body & mind één zijn. En als je mentaal niet lekker in je vel zit, dan heeft dat altijd lichamelijke gevolgen. Het is volgens mij heel belangrijk dus, zo’n Ikigai.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

2 Comments

  1. Wat een mooie blog, en zo denk ik er precies over! Ik heb het boek Ikigai ook gelezen en ik ben ervan overtuigd dat elke dag doen waar je gelukkig van wordt, dat dat het mooiste is wat er is en je dus gelukkig en gezond door het leven kan gaan. Ik denk ook dat er nu zoveel burn-outs zijn omdat mensen vast blijven zitten in iets dat ze eigenlijk niet willen doen en steeds maar door blijven gaan, zonder eens naar hun gevoel te luisteren. Als we dat allemaal meer zouden doen, zou de wereld een stuk mooier worden! Je site is erg mooi geworden! Leuk logo ook 🙂

  2. Ik denk zeker ook dat dat het mooiste is wat er is! En ik vind Ikigai ook een heel mooi en bijzonder iets. En dankjewel! Haha het zou zo maar kunnen dat ik mijn site volgende week weer anders heb, ben een beetje aan het spelen met lay-outs. Ik geloof dat ik dat iets te leuk vind om te doen, maar ik ben nog niet helemaal tevreden. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *