Voor extra weekend gevoel, haal ik op zaterdag  heel graag vers gebakken broodjes uit mijn oven. Maar omdat het weekend is, wil ik ook wel eens dat het snel en makkelijk kan. Dus bedacht ik een lekker brood recept voor in een cakevorm, waar je helemaal niet lang op hoeft te wachten! Top dus. Ik maakte dit broodje samen met mijn jongste dochter, ze is een hele lieve hulpkok in de keuken.

Wat heb je nodig?

  • 250 gr bloem
  • snufje zout
  • gist
  • 2 eieren
  • 1 rode ui
  • geraspte kaas
  • scheutje olijfolie
  • klein scheutje lauwwarm water

Voor het bakken van brood of pizza heb je als basis alleen bloem, olijfolie (alleen bij pizza), lauwwarm water, snuf zout en gist nodig. Dit broodje krijgt een extra toevoeging: ei. Het geeft net wat meer smaak en doet een beetje denken aan eimuffins. Prima gezond broodje voor de kinderen dus!

Aan de slag

Meng de bloem met een snuf zout, en maak een klein kuiltje in de bloem voor de gist en een klein scheutje lauwwarm water. Laat dit zo’n 5 minuten rusten, zodat de gist zijn werk kan doen. Daarna voeg je een scheut olijfolie toe en 2 eieren. Mix het geheel goed door. Het deeg dat je hiervoor maakt is wel aan de plakkerige kant. Je kunt het dus niet zo kneden als een brood. Het is meer als cakebeslag, dat je in de cakevorm schept. Je hebt niet meer water nodig (bij gewoon brood bakken wel).

Wanneer het beslag er dus uitziet als cakebeslag en je het in de vorm zou kunnen scheppen, is het tijd voor de ui en geraspte kaas. Snijd de ui in kleine stukjes en schep dit even door het beslag heen. Ja, ook de geraspte kaas mag door het beslag geschept worden!

Schep het beslag in de cakevorm en strijk het mooi glad. Nu mag er nog wat geraspte kaas overheen, dat geeft straks een lekker resultaat! Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel kaas je wilt gebruiken.

Dit broodje gaat in de oven op 180 graden voor ongeveer 20 a 30 minuten, afhankelijk van jouw oven. Houdt het goed in de gaten en als het mooi lichtbruin kleurt, dan is het goed. Je kunt voor de zekerheid ook even in je broodje prikken met een sateprikker. Als het stokje er droog uitkomt, dan is je brood klaar.