Ik weet nog goed dat we hier naar de boerderij verhuisde, ik hoogzwanger, met een peuter en koeienboer met ineens een flinke kudde koeien om full-time voor te zorgen. Een hele korte tijd later zei ik mijn bolle buik vaarwel, en hield ik een prachtige baby in mijn handen. Het plaatje was compleet. Huisje, boompje, koeien. Maar routine? Dat zat er echt niet in de dagen. Het bedrijfsleven liep dwars door het privé leven heen, en hallo verhuizen!? Het was heel leuk allemaal, maar ook heel hard schakelen en vooral ik was erg nieuw op de boerderij. Op die momenten weet je hoe belangrijk gewoontes zijn. Toen waren ze er nog niet, alles was immers nieuw. We moesten nieuwe ritmes vinden, ik ging nieuwe taken invullen en alles bij elkaar ging er veel tijd verloren aan chaotische situaties.

Maar zoals meestal ontstaan er in de loop van de tijd gewoontes, en die zorgen ervoor dat je je dag veel efficiënter kan indelen en je dus veel meer voor elkaar krijgt. Je hoeft dan niet na te denken over de volgende stap. Wanneer je stappen duidelijk zijn, kun je al je aandacht geven aan de tasks die je wilt doen. Dat maakt gewoontes in je business routine (of je momlife) heel belangrijk.

Goede gewoontes maken

Dan is het natuurlijk wel van belang dat je goede gewoontes maakt, gewoontes waarbij je lekker veel kan werken én daarna vrije tijd overhoudt ;). En hoe kan dat anders dan met een bullet journal? Hierin kun je heel fijn je dagelijkse taken voor je business uitschrijven en een mooie indeling van de dag maken. Zo weet je precies hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan bepaalde onderdelen en in welke volgorde je te werk moet gaan. See, hoef je niet meer na te denken over je dagindeling en werk je veel sneller!

Er zijn natuurlijk altijd onvoorziene dingen. Telefoongesprekken die niet vlot verlopen, dat ene administratieve ding dat maar niet wilt lukken enz. Maak daar ook ruimte voor in je dag. Zorg ervoor dat je tijd over hebt, waarin je kunt inhalen wat niet gelukt is. Ook dat kun je meenemen in je dagelijkse routine. Ben je een keer wel snel klaar, dan is dat alleen maar mooi! En kun je dus nog wat extra tijd besteden aan iets dat aandacht nodig heeft.

Jouw perfecte dagindeling

Schrijf je dagtaken voor jezelf globaal uit en zet ze gewoon onder elkaar, op een volgorde die voor jou fijn is. Vind je het fijn om zo snel mogelijk je mail weg te werken voor de dag, begin dan met het checken van je mail. Geef jezelf daar een bepaalde tijd voor, zodat je er ook echt snel doorheen gaat. In mijn schema kun je die tijd zelf invullen (met een kleurtje vul je dit in bij de voorbeeld getallen), zo heb je nog een beetje speling elke dag. Handig!

 

Ben je blogger? Dan kun je dit lijstje mooi gebruiken. Schrijf je blogposts, maar maak ook tijd vrij voor het instellen van social media postst. Neem tijd voor de verspreiding van je artikelen, via Facebook of Pinterest of welk kanaal er voor jou fijn werkt. Ook deze tijd is belangrijk, omdat je met schrijven alleen niet zomaar je doelgroep bereikt. You gotta go get it! 

En voor mooie artikelen heb je ook goede foto’s nodig. Zet daar een dagelijks of wekelijks aantal uur voor, waarin je focus op het verzamelen van beeldmateriaal ligt. Wanneer je zelf veel werkt met camera’s dan zul je hier waarschijnlijk meer tijd aan willen besteden. Plan tijd in voor nabewerking van je foto’s in photoshop en voor het mooi maken van afbeeldingen (ze voorzien van tekst, ze Pinterest ready maken). En als je niet zo van de foto’s bent, dan kun je natuurlijk wekelijks een rondje stockfoto’s verzamelen doen. Dat kan vooral wanneer je ook een beetje vooruit plant qua content en je dus weet welke foto’s je de volgende week nodig hebt voor je artikelen.

Maak een pagina voor andere belangrijke zaken

Naast zo’n goede dagindeling met je dagelijkse taken, zijn er natuurlijk ook andere zaken om bij te houden. Maak dus nog een pagina om dingen op te schrijven die je maandelijks moet doen, deadlines waar je focus op moet liggen en de administratieve dingen die je niet mag vergeten. Maak een bepaalde tijd vrij in je dag, waarin je dit soort dingen regelt (als je ziet dat je veel van deze dingen moet doen voor een bepaalde dag). En dan kun je op die pagina natuurlijk ook je inspiratie voor later kwijt, hoef je dat niet ook nog eens de hele dag in je hoofd te onthouden.

Er is heel veel tijd te besparen met een goede planning en dus een efficiënte routine in je dag. En dat maakt het werken aan jouw dromen alleen maar fijner en leuker. Onderschat de kracht van gewoontes niet. Zoveel dingen worden makkelijk van gewoontes. Kijk maar eens naar het inruimen van je vaatwasser, hoeveel tijd was je de eerste keer kwijt aan puzzelen? En hoe snel gaat het nu je weet welk plekje alles heeft?