Borduren is de laatste tijd best wel hot & happening! En omdat ik best wel liefde heb voor wol, wilde ik borduren ook een kans geven. Ik doe het al op haakwerk, bij sjaals bijvoorbeeld. Maar nooit eerder maakte ik iets in een echte borduurring met borduurstof. Tijd dus voor een test. Kun je gemakkelijk beginnen en wat heb je allemaal nodig om te starten met borduren? Ik testte een pakket uit, aangezien daar alles alvast inzit. En ik vertel je of dat een slim idee is, of dat je beter al je materiaal los kunt bestellen (spoiler: dat laatste). En dit is ook nog alles wat je moet weten om te kunnen starten met borduren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crappy foto van een niet helemaal kloppend pakket 😉

Ik kocht een pakket bij Xenos. Er is daar momenteel nogal leegverkoop, dus prima tijd van het jaar om voor dit soort dingen te kijken. Ik weet dat de materialen minder goed zijn in pakketten, maar het zou toch kunnen dat dit genoeg is voor het testen of een hobby bij jou past. Goed, dit pakket was dus totaal niet duur. En ook hartstikke verkeerd gemaakt (check de tekst waarop staat ‘haakpakket’. En de naald die erbij zou zitten ontbrak, evenals de stof. Tegenvaller.

Maargoed met een borduurnaald erbij en een klein stukje borduurstof dat ze wel verkochten bij Xenos kon ik alsnog aan de slag. En dan kun je met het bijgeleverde draad gelukkig wel echt iets maken! Er zitten verschillende kleuren borduurdraad in dit pakket en dat maakt het pakket wel leuk. Het voorbeeld dat je eigenlijk moest maken, vond ik niet zo spannend. Ik maakte dus gewoon een freestyle dingetje. Je begrijpt al meteen waarom pakketten niets voor mij zijn. Dit schattige borduurringetje is wel een hele goede om mee te beginnen. Een lekker klein project dat gewoon mag mislukken en waarna je nog vele andere test projectjes kun doen. De stof is helemaal niet duur en dat maakt oefenen wel zo aantrekkelijk. En dat is waarom ik dus wel een pakket zou aanbevelen. Alle begin is moeilijk en het zal misschien niet meteen naar wens lukken. De borduurtechnieken moet je even onder de knie krijgen en dan is het ook nog een kunst om er iets moois van te maken. De hele bezigheid is wel heel ontspannen.

Maar wat ik mij vooral afvroeg toen ik wilde beginnen met borduren, was ‘wat heb je nu precies allemaal nodig?’. De termen vlogen mij om de oren. Borduurringen, kruissteken, freestyle borduren, speciale naalden, verschillende diktes, draden die je door drie moet delen. Waar moet je beginnen, wat heb je nu echt nodig en hoe zorg ik ervoor dat dit project ook mij gaat lukken? Ik ga alles even op een rijtje zetten voor je, zodat je hierna precies weet wat je moet aanschaffen om zelf te beginnen en je ook zonder pakket kan beginnen.

Een gids om te starten met borduren

  • Koop een set borduurnaalden (verkrijgbaar bij Hema). Dit zijn naalden met een wat groter oog, waardoor je dus het draad heel makkelijk door het oog van de naald krijgt. Niets zo frustrerend als een draadje dat net niet past. Dat moet je niet laten gebeuren. En deze naalden zijn gewoon precies goed voor borduurwerk.
  • Schaf borduurringen aan. Deze zijn ontzettend handig om straks je borduurstof mee te spannen. Zo kun je gemakkelijk aan je eerste project beginnen. En tegenwoordig zijn er ook veel ringen extra mooi gemaakt (of met muurhanger), waardoor je werk gewoon in de ring kan blijven zitten! Ik vind dit eigenlijk het allerleukste, dus ik vind dat borduurringen erbij horen.
  • Koop borduurgaren. Ik dacht dat ik ook gewoon aan de slag kon met mijn wol, maar de meeste wol is toch nog niet zo dun als borduurgaren. En borduurgaren kun je dus makkelijker splitsen en zo kun je ook met een héél dun draadje werken. En daar zijn dan de verschillende maten borduurnaalden voor.
  • En dan is het tijd om borduurstof uit te kiezen. Je kunt stof kopen met grote gaten, wat handig is voor kruissteken (dat is echt dat ouderwetse borduren met vakjes en tellen). Aidastof is goed voor kruissteken. Daarnaast kun je kiezen voor borduurlinnen of borduurkatoen, wat dus geweven stof is. Bij deze stof is het handig om je patroon over te tekenen op de stof zelf, zodat je daarna kunt borduren over de lijnen. Bij kruissteken kun je een teltekening gebruiken. Dat is handig om te weten voor het maken van de juiste stof keuze!
  • Borduurpatronen kun je overal vinden. Je kunt zelf iets tekenen op je stof. Je kunt patronen gebruiken en overtrekken met gebruik van licht en een speciaal potlood! Dat laatste is sowieso zeker aan te raden. De patronen kun je online kopen, maar ook via Pinterest vind je veel. En dus in pakketten.
  • En dan is het nodig om heel veel youtube video’s te kijken, als je het jezelf wilt leren. Bekijk in ieder geval de video’s met de basissteken. Deze zijn erg handig en je kunt aangepast naar niveau te werk gaan. Alleen de basissteken zijn er al genoeg om een tijdje mee vooruit te kunnen. Daarnaast zijn er speciale video’s voor flower embroidery, letters embroidery en van heel veel andere dingen zijn speciale thema video’s. Je kunt van alles leren!

En zo kun je dus starten met borduren. Er zijn veel webshops waar al deze dingen verkrijgbaar zijn, zodat je meteen aan de slag kunt. En dan zijn er nog toffe bloggers om bij af te kijken (ikbenirisniet). De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ga in ieder geval nog veel projecten uittesten met mijn eigen mini borduurring setje en betere stof bijkopen. Mocht er iets goed slagen in de toekomst, dan deel ik dat natuurlijk! En ik moet en zal leren omgaan met een punch needle, want dat vind ik het allermooiste om te zien! Daar krijg je wollige borduurwerken van, zo ZO gaaf!