De voor- en nadelen van een bullet journal

De afgelopen drie weken heb ik de bullet journal uitvoerig getest. En ik ben tot een conclusie gekomen. Ik wil niet meer zonder. En ik ben niet de allerbeste tekenaar, geen goede handlettering persoon, en ook zeker niet perfect in doodlen. Maar weet je? Dat maakt uiteindelijk allemaal niet uit. Er is namelijk nog iets wat ik wèl heel goed kan, zo blijkt. Ik kan heel goed planningen maken. Ik kan heerlijk lijstjes opzetten en ik vind het heel erg leuk om eigen creatieve vrijheid te hebben in mijn planner. Wie kent er niet het gevoel dat je agenda altijd iets mist? Al is het maar ruimte voor die kleine onverwachte dingen, die er altijd zijn.

Lijntjes trekken kan ik wel, en hokjes indelen. Dus als je niet kan tekenen, maar al die andere dingen wel kan, dan is een bullet journal alsnog een goed idee. En ik ga je in een volgende blogpost dan ook vertellen over minimalistic bullet journalen. Die term kwam ik in deze laatste drie weken tegen en geloof mij, dat is echt geweldig. Maar nu even terug naar deze post. De voor- en nadelen van een bullet journal. Ik zet ze voor je op een rij, zodat jij zelf kunt beslissen of het wat voor jou is. En dan laat ik je volgende week donderdag weten hoe je dan jouw journal in kan delen als agenda en waar je op moet letten bij het starten van jouw journal.

De voordelen van een bullet journal

 • Je hebt eigen creatieve vrijheid om alles geheel naar eigen wens in te delen. Dat betekent dat er plaats is voor heel veel agenda ruimte met je wekelijkse taken. Maar ook dat je in plaats van reclame bladzijdes in je standaard agenda, nu op die plekken ruimte hebt voor handige lijstjes en doelen die voor jou van belang zijn.
 • Je kunt elke maand de focus op iets anders leggen. Ben je deze maand veel bezig met het uitproberen van nieuwe recepten? Teken dan in je wekelijkse logs grote blokken voor recepten inspiratie. Ben je volgende maand meer gefocust op hoe vaak je naar de sportschool gaat? Houd het die maand dan bij in een habbit tracker. Dat kunnen afwisselen is echt heel fijn.
 • Werken in een bullet journal is ontspannen en tegelijkertijd ben je door al dat tekenen en indelen heel gefocust op jouw doelen. Ben je klaar met het invullen van je pagina’s en dus klaar met je ontspannen activiteit, dan staat er weer een hele mooie lijst met doelen klaar. En focussen op je doelen, zorgt er natuurlijk voor dat je ook meer kans hebt op succes.
 • Je kunt al je losse papieren met lijstjes, to-do dingen en agendapunten nu in één schrift bewaren. Mits je het allemaal handig indeelt. Zo raak je geen papieren meer kwijt en heb je alles wat je nodig hebt bij elkaar.
 • Sommige maanden vragen om meer ruimte in je agenda en die kun je nu lekker makkelijk vrijmaken. En dat vind ik echt ideaal.
 • Mocht je heel goed zijn in tekenen, dan kun je er ook nog eens al je creativiteit in kwijt en je agenda heel mooi en gezellig maken. En dat is leuk als je op de maandag op kantoor zit en in je agenda/bullet journal kijkt.

De nadelen van een bullet journal

 • Tsja, het kan een nadeel zijn dat je heel je agenda zelf moet tekenen en maken. Het kost namelijk wel wat tijd om je weekschema op te zetten. Ik denk dat ik er zo’n half uurtje mee bezig ben. Misschien vind je dat niet fijn in je kostbare tijd, dat kan goed.
 • Het is even moeilijk om je bullet journal op te starten. Het valt niet mee om een handige indeling te maken die werkt én die alles erin heeft staan wat nodig is. Waar begin je mee? En hoe vind je alles terug? En hoe plan je dingen in de toekomst als niet alle dagen van het jaar al klaar staan? Dat is even puzzelen.
 • Het kan een ontevreden gevoel geven als je niet kan tekenen en je jouw bullet journal pagina neerlegt naast al die prachtige Pinterest creaties. Maar is dat niet altijd een probleem?
 • Je moet het wel oké vinden dat je af en toe een foutje maakt, of oké zijn met de druk die je ervan krijgt om geen foutje te maken bij het invullen van data’s en jaaroverzichten bijvoorbeeld.
 • Je kunt er al je privé doelen en dingen inzetten, maar dat betekent dat je deze ook bij je hebt als je jouw agenda meeneemt om dingen te plannen. Misschien voelt het dan wat minder fijn om je ‘agenda’ open en bloot neer te leggen op tafel. Maar daarvoor kun je natuurlijk ook pagina indelingen strikt gescheiden houden 😉

En toch hoop ik dat je na het lezen van deze voor- en nadelen de bullet journal een kans geeft en dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Het is namelijk zo bijzonder en leuk! Ik ga zeker weten verder met het gebruiken van mijn bullet journal. Het werkt nu al veel beter dan alles wat ik daarvoor heb geprobeerd. Ik ga nog even verder met het maken van meer minimalistische journal pagina’s en als ik er genoeg heb verzameld dan laat ik ze aan je zien. Ik wil dan wel een mooie verzameling showen, ofcourse.

Volgende week donderdag komt dan mijn bullet journal start/indeling online! Hopelijk geef ik je daarmee een goede tip om jouw journal ook te starten. Dan hoef je in ieder geval niet meer zo te puzzelen en nadenken over indelingen. Ik laat je dan zien waar mijn bullet journal mee begint en hoe ik mijn maandelijkse en wekelijkse logs heb opgezet in combinatie met lijstjes pagina’s.

Wil je mijn allereerste post over bullet journals ook terug lezen. Klik hier.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *