Tekenen, echt zo’n skill die je gewoon kan of niet. Of is dat niet helemaal waar? De ene groep mensen zegt dat iedereen kan leren tekenen (dat zijn vaak mensen die zelf tekenen) en de andere groep mensen zegt dat ze dat wel kunnen zeggen, maar dat je soms gewoon echt niet kan tekenen. Ik denk dat iedereen het kan leren (in 20 uur tijd). En als je van heel ver komt, dan heeft het wat meer tijd nodig. Maar iedereen die goed kan tekenen, heeft er heel wat uren aan een tekentafel opzitten. En dat is zo ongeveer altijd de key to succes. Je moet er heel veel uren in stoppen. Maar mocht je toch een beetje in de knoop komen met je tekenskills dan heb ik een stappenplan voor je, zodat ook jij een tekentalent kunt worden.

Stap 1

Het ziet er zo heerlijk uit, verfkwastjes, een tafel vol met aquarel en dik papier. En het is zo magisch om te kijken hoe iemand daarmee figuren tot leven tovert. Kon je dat maar zelf. Het lijkt zo ver weg. En cursussen vind je misschien te veel geld kosten. En daarom ga ik je deze tip geven, youtube! Vooral veel kijken en nadoen. Er zijn inmiddels heel wat illustrators die heel mooi laten zien hoe die figuren tot stand komen èn hoe jij dat ook kunt doen. Werken met schaduwen, gezichten leren indelen, lichamen tekenen, werken met verschillende technieken en soorten verf, je kunt het allemaal vinden.

Stap 2

Gebruik Pinterest als inspiratie en voor referentie plaatjes. Referentieplaatjes zijn onwijs handig. Het zijn afbeeldingen van personen of dingen die jij graag wilt tekenen. Je kunt het gebruiken als aanwijzingen voor een eigen personage bijvoorbeeld. Je kunt heel goed kijken hoe kledingstukken eigenlijk vallen en hoe houdingen in elkaar zitten. En je kunt op foto’s goed zien waar schaduwen en licht valt. Allemaal heel handig om beter te leren tekenen.

Stap 3

Pinterest kun je ook gebruiken voor stap voor stap tutorials in beeld. Er staan prachtige voorbeelden op om bloemen te aquarellen. Daarmee leer je hoe je kleur opbouwt tot een prachtig resultaat. Je kunt er ook heel goed mee leren hoe je stap voor stap ogen tekent, maar ook gezichtsuitdrukkingen.

Stap 4

Teken samen met iemand anders! Dit kan ook heel waardevol zijn. Iedereen heeft andere tekenstijlen en daar kun je veel van leren. En daarbij is het natuurlijk veel gezelliger om samen te oefenen en aan de slag te gaan.

Stap 5

Houd de druk laag. Je hoeft niet altijd perfect te presteren en je resultaten hoeven niet iedere keer on fleek te zijn. Kunnen tekenen houdt ook in dat je er tegen kan dat je 100 keer moet oefenen voordat het naar je wensen is. Je gaat niet in één keer een prachtige oogopslag met glinsteringen en diepte tekenen. Dat kost tijd. Geef jezelf die tijd en spreek met jezelf af dat je er iedere week x aantal uren aan besteedt, afhankelijk van hoe goed je wilt worden.

Stap 6

Maak het jezelf gemakkelijk. Investeer in een paar goede kwasten (dat hoeven er niet veel te zijn) Geef jezelf een goed potlodenset cadeau, waardoor je weet dat het resultaat beter wordt. Koop het juiste papier (of een art journal!) en dan ga je met veel meer plezier aan de slag. Je materiaal hoeft niet altijd duur te zijn, om goed te zijn van kwaliteit. Maar een goede kwast kan veel uitmaken en er voor zorgen dat je veel preciezer lijnen kunt trekken en goede verf droogt veel mooier op (zonder strepen resultaat bijvoorbeeld).