Mokken en borden versieren met porseleinstift

Heb je ook van die saaie witte porseleinen mokken en borden in je kast staan? Versier ze dan met porseleinstift! Een basic servies is echt zo’n ding dat je kan verwachten als cadeau. Het is veilig, altijd goed in gebruik en het kan eigenlijk altijd. Tenzij je net als ik bent, en heel erg houdt van printjes en wat meer (natuur)kleuren. Ik vind wit servies vaak net iets te strak voor mijn interieur. Wel heel makkelijk wanneer we zakelijke afspraken hebben. Op zo’n moment is een kek kopje met een maffe quote misschien niet het beste idee. Maar zo moet het dan toch maar af en toe, want ik kon het niet laten om een paar van die ‘saaie’ witte mokken en borden te versieren met porseleinstift. Heel lang geleden schreef ik daar al eens een artikel over en dat artikel kon wel eens een update gebruiken (het is nog steeds één van de meest bezochte artikelen, maar zo verouderd). Hier komt een gloednieuwe spiksplinter nieuwe blog over mokken en borden versieren met porseleinstift!

 • Voor dit DIY project kun je ieder gewenst porseleinen kopje, mok, schaaltje, theepot, bord of eierdop gebruiken. Net wat jij heel graag wilt versieren!
 • Naast dat servies heb je uiteraard ook porseleinstiften nodig. Je kunt deze vinden bij winkels als Xenos of in de hobbywinkel. Ik gebruik zelf de brushpennen van Edding.
 • Je oven, om je servies in te bakken na het versieren.
 • En als laatste heb je hiervoor nodig: Pinterest! Om je suf te pinnen voor inspiratie, om te kijken hoe anderen het doen, òf om een design na te maken (voor eigen gebruik natuurlijk).

Ik ging deze keer zelf voor inspiratie op Pinterest en maakte daarna mijn eigen design op alle kopjes en mokken. De quote op het bord heb ik ook van Pinterest, geen idee waar deze vandaan komt. Maar ik vind hem geinig.

Leg even kranten onder je project neer, want deze stiften geven gemakkelijk af. Zorg ervoor dat je servies vetvrij is door even af te wassen en dan kun je echt van start. De stift kan dunne en dikke strepen maken, dus dat is erg fijn bij handlettering. En verder kun je natuurlijk alle kanten op.

Er zijn ook porseleinkwasten op de markt, dat is erg leuk om een echt geverfd effect te creëren. Met stiften gaat dat niet goed lukken. Maar je kunt er wel fijn mee schrijven! En lijnen tekenen. Dus net wat je mooi vindt en waar je goed in bent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt voorzichtig beginnen met stippen (maar dat is dus niet geschikt voor de zakelijke koffiedrinker aan tafel, probleem op de boerderij ) Ik doop deze mok om tot theemok en dan is er niets aan de hand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En als je durft kun je beginnen met schrijven. Ik ging voor lange lijnen tekst met de quote but first coffee. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En omdat ik op borden wel los mag gaan, koos ik voor mijn favoriete quote voor dit soort dingen walk your giraffe once a day.

En als je nog een simpel design zoekt met grappig resultaat, ga dan voor stokfiguren! Ik gebruikte stokhondjes voor deze gelegenheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En daar zijn je vrolijke mokken!

En deze vrolijke mokken mogen nog even de oven in, zodat de stift kan inbranden. Je zet daarvoor de oven op 160 graden en laat het servies 25 minuten in de oven bakken. En dan kun je er na flink afkoelen eindelijk uit drinken, met zeer waarschijnlijk nog meer plezier.

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

5 Comments

 1. Goedendag, ik wilde ook wat bordjes gaan versieren met porseleinstiften ( edding) maar daar lees ik op dat het niet in contact moet komen met levensmiddelen. Is dit echt zo of zou het geen probleem moeten zijn door het inbranden in de oven?
  Anders vindt ik het lastig om zoiets kado te doen als ze het niet kunnen gebruiken.

  1. Hoi Linda, dat staat inderdaad op de stiften van edding en dat vond ik in het begin ook erg jammer. Maar wat ik zelf heb gedaan bij mijn mokken, is de buitenkant versieren daar waar ik niet drink. Voor borden zou ik het inderdaad niet gebruiken in combinatie met eten. Doe ik zelf niet. De borden zet ik in de kast ter versiering. Als je heel mooi kan decoreren dan is een versierd bord ook heel leuk om neer te zetten of op te hangen! En wat je gelukkig wel kunt doen: mokken versieren en gebruiken als plantenpotje, dan is het misschien alsnog een tof cadeau!

 2. Op mijn beker staat een sticker dat hij niet in de oven kan. Wat nu? Ik heb deze kleur nodig. Beker gaat ws niet gebruikt worden maar als sier.

  1. Waarschijnlijk (als je beker een kleur heeft) zit er glazuur op dat niet tegen de oven kan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je beker niet in de oven te doen, maar dan kun je de porseleinstift er zo weer afwassen. Is voor de sier misschien ook niet helemaal handig, tenzij je hem niet meer aanraakt. 🙂 Het beste kun je een blanco mok gebruiken. De oven zorgt ervoor dat je porseleinstift wel blijft zitten! Het is wel jammer dat je dan niet je gekleurde mok kunt gebruiken. Hopelijk heb je een oplossing kunnen vinden. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *