Als je dochter net naar school gaat en haar schooltas het begeeft in de eerste schoolweek, dan verzin je soms ineens een creatieve oplossing. Dat gebeurde mij. De schooltas van mijn dochter begaf het, maar niet alle onderdelen van haar tas waren nog slecht. Ik kon natuurlijk gewoon een nieuwe kopen, maar toen kreeg ik het idee om zelf aan de slag te gaan. Ik haalde de schouderbanden van haar oude tas en heb ze lekker hergebruikt voor deze grappige ‘zak’tas, dat model bleek online gymtas te heten. Maar wij houden het hier thuis bij zaktas. En hij is favoriet geworden. Niks geen nieuwe schooltas kopen dus. Dit is hoe je zelf een gymtas voor kleuters maakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is eigenlijk één van de meest simpele tassen om te maken (op de welbekende katoenen tas na dan) en ook nog eens heel leuk in gebruik!

Wat je nodig hebt is een rechthoekig stuk stof (en haakwerk ;), schouderbanden en een bandje om je tas op te kunnen hangen, een stevig touwtje en een sluiting. En je naaimachine natuurlijk.

Je begint met het uitknippen van de stof. Houd er wel rekening mee dat je tas uiteindelijk iets kleiner gaat ogen, vanwege het sluiten van de tas (je rechthoek wordt een soort driehoek, zie foto).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dit is dan de stof die je als binnenzak kan gebruiken. Ik gebruikte hiervoor biologisch katoen met vrolijke poezen print. Te leuk!

Als eerste naai je dan bovenaan een rand om straks je touw in kwijt te kunnen. Eerst vouw je de stof tot 1 cm dubbel, zoals je dat altijd doet bij randen afwerken en zoomen. Spelt het goed vast en naai dan in een rechte lijn. Normaal gesproken zou je nu klaar zijn met je rand, maar we moeten nu nog een keer dubbel vouwen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om hier een touw in te kunnen doen. En je wilt ook niet over je afgewerkte rand van net heennaaien. Ik houd daar zo’n 2 a 3 cm tussen. En dat naai ik weer vast. De uiteindes hiervan moet je daarna dus openlaten! Ook wanneer je straks de hele zak dicht maakt tot zak. Het laatste stuk niet, daar moet touw in!

Deze zak heb ik nu helemaal aan elkaar genaaid (door de stof binnenstebuiten te keren, af te spelden en erlangs te naaien). Los van mijn haakwerk. Dat kun je dus doen. In dit geval is de stof vrij elastisch en had het dus echt versteviging nodig van bijvoorbeeld haakwerk.

Mocht je alleen met stof willen werken, kies dan voor een stevige stof. En je kunt dan natuurlijk ook met twee kleuren werken en met een binnen en buitenzak. Doe dan precies hetzelfde als ik, maar gebruik stof in plaats van haakwerk.

De buitenste zak is dus iets breder dan de binnenste. Pas beide stoffen even goed in elkaar. En maak dan ook je buitenste zakje dicht. Met haakwerk doe je dat door aan beide zijkanten vasten te haken (aan de binnenkant van je werk) en anders ga je verder op de naaimachine. Maar let op: hou wel een gaatje open voor de schouderbanden. Deze moet je er ook innaaien! Houd rekening met de breedte ervan en naai deze als laatste ook even vast in je stof. Je kunt dit ook al in de binnenzak doen. Voor mijn naaimachine was dat teveel stof (in verband met dik haakwerk).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier zie al een stukje van hoe je band in het stukje komt dat je ervoor open gelaten hebt. Hier zit één kant van de schouderband al vast aan de stof en moet ik nog een keer door de naaimachine, om beide kanten van mijn stof aan dit bandje te maken. Ik maak dan ook gelijk twee naden, zodat het extra stevig vast zit. Met haakwerk is het altijd even improviseren om de boel vast te krijgen met een niet zo luxe naaimachine. Maar uiteindelijk lukt het bijna altijd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan naai je de buiten en de binnenzak aan elkaar vast. Spelt even goed af, zodat je geen onverwachte plooien krijgt. Je naait het vast aan de rand van beide stoffen. Verder hoeft het niet. Je legt de stof op dezelfde manier onder de naaimachine, als wanneer je kleding over de strijkplank legt (om het visueel te maken).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De banden zitten nu aan je ‘zak’tas. En dat is een hele opluchting. Zorg er ook voor dat je de bandjes kunt verstellen met zo’n speciaal schuifje, zoals je op de foto ziet. Dat is handig met kleuters die groeien enzo en omdat precies passend maken lastig is. Zo kun je altijd nog iets aanpassen. En dan zien de banden er zo uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan heb je dus een tas gemaakt en hoef je alleen het touw er nog in te krijgen. Dat kan met een haaknaald, of iets anders om je touw aan vast te maken en er doorheen te halen. Als je touw helemaal door de stof zit, maak je de sluiting eraan vast. En dan knoop je het touw goed dicht. Je wilt niet dat het touw weer terugschiet. En dan heb je een tas gemaakt. Helemaal zelf. Een gymtas voor kleuters.