Geboortekaartjes zijn er in alle soorten en maten. Je kunt ze kant en klaar online bestellen, speciaal laten maken door een ontwerper òf (hoe kan het ook anders) lekker zelf aan de slag gaan. Ik laat je vandaag zien hoe je dat heel simpel kan doen met kalligrafie penselen.

De materialen

Om dit kaartje te kunnen maken heb je een kalligrafiepenseel nodig, inkt speciaal voor deze kroonpennen en een mooi dik kaartje. Ik gebruik hiervoor een inkthouder met een Niko G nib en inkt van Dr. PH Martin’s in de kleur: silver.

Je kunt veel verschillende soorten papier gebruiken, zolang het maar dik genoeg is en echt als een kaartje aanvoelt. Ik ging voor een grijs kaartje. Maar je kunt ook gaan voor wit natuurlijk (gebruik dan geen zilver).

Het stappenplan

  1. ontwerp het lettertype van de naam in kalligrafie stijl. Probeer veel soorten letters uit en probeer de naam vaak overnieuw te schrijven. Het is de bedoeling dat je deze naam steeds weer kan schrijven, dus het moet wel goed voelen.
  2. Schrijf de naam van het kindje in het midden van je kaartje.
  3. Ga achter de computer zitten en open photoshop of zelfs gewoon word (in dat laatste geval, zorg dat je dan op kaartjesformaat werkt). Hier ga je een tekst typen die je wilt gebruiken op je kaartje. In photoshop zijn wat meer mogelijkheden voor lay-outs en vorm, maar om dit even heel toegankelijk te maken voor iedereen ga ik voor het gebruik van gratis programma’s. Word dus, of pages. Ik gebruik zelf pages. Tik nu de datum van geboorte in (of andere tekst die je wilt gebruiken) en zet dit in het midden onderaan de kaart. Kies een lettertype uit en hou deze lekker basic (dan komt je kalligrafie mooier uit). Ik zet de afstand tussen letters iets hoger, dat maakt ook verschil!
  4. Schrijf alle basic info die je kwijt wilt op een volgende pagina op kaartjes formaat (a5) en druk dit later af op de achterkant van je kaart. Deze info zet ik graag linksonder op de kaart. Je kunt daar ook nog een mooie quote kwijt.
  5. Steek het kaartje dat je hebt beschreven met je kalligrafiepen in je printer. Zet op het juiste formaat en gebruik de goede kant van het kaartje. Nu druk je op afdrukken en dan, voilà, verschijnt je tekst op je handmade geboortekaartje. En dan hoef je dus niet alles met je kalligrafiepen te schrijven.

Het geheim is simpel

Dat dingen niet altijd ingewikkeld hoeven bewijst deze DIY. Soms is het geheim van iets moois juist dat het simpel is. En ik denk dat dit ook vooral is wat ik mee wil geven met mijn blog, dat je geen Picasso hoeft te zijn om een mooi kunstwerk te maken. Dat je geen pro in photoshop hoeft te zijn, om een eigen kaartje te ontwerpen. Dure spullen zijn leuk, maar je komt al heel ver met wat basics. Wees daar lekker creatief mee! En als je nog iets creatievers wilt zijn dan is het uiteraard wel heel erg mooi om aan je geboortekaartje ook wat bloemen in aquarel toe te voegen. Dat is nooit een slecht idee.