De perfecte planning voor je bullet journal, ahh dat klinkt zo goed. Maar hoe bereik je dat? En hoe zorg je ervoor dat je niet verschrikkelijk in de war raakt van al die lijstjes, maandlogs en weekoverzichten. Iedereen heeft het tegenwoordig zo vaak over plannen, dat je niet meer weet wat je allemaal kwijt moet in dat kleine boekje. Weekrecepten, hardloopdoelen, gemaakte werkuren, lijstjes waar je blij van wordt, verjaardagen, weekplanningen. Waar houdt het op? Om je een beetje op weg te helpen in deze chaos, laat ik je zien hoe je in ieder geval kunt beginnen met een logische opzet van je gepersonaliseerde agenda (want dat is een bullet journal vooral voor mij). Zo start je meteen goed met je bullet journal.

Je eigen gepersonaliseerde Key

Best wel belangrijk is de key in je bullet journal. Hierin geef je al jouw belangrijke symbolen weer. Als je graag met tasks werkt dan maak je hier symbolen voor. Je key is ook belangrijk om te voorkomen dat je later steeds alles uit moet schrijven. Je gebruikt symbolen om aan te geven wat je bedoelt, dat bespaart tijd en is waarom een bujo handig is. Je schrijft alles overzichtelijk en gemakkelijk op. Maar aan welke symbolen kan ik dan denken?

  • symbolen voor taken (te doen, mee bezig, en afgerond)
  • symbolen voor afspraken
  • symbolen voor deadlines/herinneringen
  • symbolen voor ideeën/doelen/lijstjes

En zo kun je natuurlijk verder gaan zoals jij wilt. Ikzelf gebruik vooral symbolen voor taken en deadlines. Het is heel fijn om daar vaste symbolen voor te hebben. Ik zie meteen hoeveel taken en deadlines ik in een week heb en ik weet ook meteen waar ik me zorgen om moet maken en waar niet om.

Je allereerste pagina’s

Het is gebruikelijk om je bullet journal te starten met een inhoudsopgave. Ik doe dat niet. En dat vind je misschien heel onhandig, maar ik zal je uitleggen waarom niet. Het geeft mij het gevoel dat ik vast zit aan een indeling. En ik wil met mijn bullet journal juist ruimte en vrijheid hebben! Ik wil niet vastzitten. En ik vind het ook niet heel fijn om elke pagina te moeten voorzien van een paginanummer. Volgens mij is dat allemaal niet nodig! En toch houd ik het overzichtelijk. Voor mij is een Key met genoeg uitleg voldoende. Verder zorg ik voor een logische indeling, die steeds terug komt mijn gehele journal lang. En dát zorgt ervoor dat ik alle dingen terug vind.

Waar start ik dan verder wel mee? Mijn bullet journal begint met het jaaroverzicht van 2018. Gewoon kalendermaanden, allemaal op een rij. Ik zie precies wat er komen gaat en welke data’s op welke dagen vallen. En zo weet je meteen dat dit is waar je bullet journal over gaat. Vervolgens kun je natuurlijk een verjaardagen overzicht maken van dat hele jaar. Dat is een hele fijne pagina om steeds even op terug te kunnen kijken. Op tijd cadeautjes kopen is natuurlijk wel zo fijn!

En ik zou verder als eerste pagina’s de dingen gebruiken die voor jou het allerbelangrijkste zijn en waar jij steeds even op terug wilt kijken. Lijstjes zijn daar bijvoorbeeld niet zo handig, als het om lijstjes gaat die je af kunt ronden en waar je al snel klaar mee bent. Het is wel handig om hier dingen te zetten die je het gehele jaar denkt nodig te hebben, of om op terug te vallen. Die pagina’s ga je anders namelijk makkelijk kwijt raken in je bullet journal. En dat mag je natuurlijk zo zakelijk of creatief maken als jij zelf wilt.

Maandlogs/weeklogs/lijstjes indelingen

En dan gaan we eindelijk over naar het echte werk. Het werk waar ik heel blij van word! Je hebt de basis van je bullet journal gelegd en nu mag je lekker los gaan. Maar hoe zorg je er dan voor dat je het overzicht niet kwijtraakt? Lijstjes, maandlogs, wekelijkse afspraken. Het lijkt allemaal zo véél bij elkaar. Als je dit goed indeelt, dan werkt het allemaal heel overzichtelijk. En ik ga je nu laten zien hoe je de hele maand in je bullet journal kwijt kunt en je tegelijkertijd genoeg ruimte overhoudt voor lijstjes en creativiteit waar nodig.

Maandoverzicht

Start met het maken van een maandoverzicht. Dit is je begin van een nieuwe maand. Het is de ultieme aankondiging in je bujo dat de maand begint. Zodra je dit ziet weet je, alles wat hierna komt hoort bij deze maand, totdat ik weer zo’n overzicht zie. In deze kalender heb je een goede overall view van al je afspraken die al ingepland staan. Mocht je veel afspraken ver van te voren maken, dan is dit ook de plek waar je ruimte moet maken voor een kopje ‘future meetings’ of zoiets. Je kunt hier ook een kopje met notities maken voor deze maand, dan weet je wat de hoofdzaken zijn. En je kunt er mooi je doelen kwijt, dat houdt je lekker productief.

Weekoverzicht

Je kunt je weekoverzicht zo lang of kort maken als je zelf wilt. Heb je veel afspraken? Dan houdt je twee bladzijden vrij voor je weekindeling. Heb je niet zoveel ruimte nodig, dan gebruik je één bladzijde. En dat vind ik persoonlijk het allerfijnste aan de bullet journal. Je hebt geen last van loze ruimte en als je het goed doet dan heb je ook geen last van tekorten! Werkt echt ideaal. Wanneer ik een drukke week heb, dan maak ik mijn weekoverzicht wat uitgebreider. En als ik weet dat het een rustige maand wordt, dan laat ik meer ruimte over voor andere dingen.

In mijn weekoverzicht staan mijn afspraken en ik laat er sinds kort ook ruimte over voor gewerkte uren op de boerderij. Ook dat moet ik ergens bijhouden, en eigenlijk gaat dat heel handig als ik daar ruimte voor overlaat. Per dag kan ik mijn uren invullen, zodat ik ze later op de computer kan verwerken. Ook heb ik er ruimte voor weekrecepten (want ik hou heel erg van koken en nieuwe recepten proberen) en ik heb er ruimte voor doelen en notities. In mijn notities zet ik dingen die ik niet moet vergeten voor die week. En mijn doelen zijn vaak persoonlijke doelen die over haakprojecten of bloggen gaan.

Lijstjes

En dan als laatste, maar zeker niet minst leuke; lijstjes! Ik hou van lijstjes. Maar ik maak me er wel vaak schuldig aan dat ik ze heel goed invul, maar niet afwerk. Dus ik probeer er op te letten dat ik echt lijstjes maak, waar ik ook echt wat mee ga doen. En ik stop mijn lijstjes gewoon tussen mijn weeklogs! Daar waar mijn agenda soms vol quotes stond. Alle dingen die ik in die maand belangrijk vind, staan erin. Je kunt daar natuurlijk ook leuke lijstjes zetten, zoals een happiness tracker of een herinneringen pagina. Dat is dan weer grappig aan het einde van het jaar. Je kunt het dan gemakkelijk terugvinden van elke maand. En zo staan je lijstjes ineens niet meer zomaar ergens in een boekje. Nee, ze maken perfect onderdeel uit van de betreffende maand! Heel overzichtelijk en heel fijn om alles bij elkaar te hebben. Hierboven een aantal van mijn (nog niet helemaal ingevulde) lijstjes. En dat zegt dus weer dat ik nog steeds zo ontzettend blij ben met dit ding! Volgende week vertel ik je meer over minimalistisch journalen.

ps. oh en nog 1 vraag beantwoord. Hoe vind je dan je weeklog makkelijk terug? Daar leg je de leeswijzer neer, je lintje, of wat je daar dan ook voor wilt gebruiken! 😉 

Dit wil je misschien ook weten over bullet journals:

De voor- en nadelen van een bullet journal

Alle in’s en out’s over de bullet journal: ik doe de test