De basis van een handtas

Handtassen haken is leuk! En helemaal niet moeilijk. Het is misschien wel één van die dingen die het makkelijkst te doen zijn. Mits je het jezelf niet te moeilijk maakt, natuurlijk. Maar de basis van een handtas is vrij simpel. En ik ga je vertellen hoe je deze zelf kunt haken.

Wat heb je nodig?

  • het liefst textielgaren, omdat het een mooie finish voor een tas geeft én het heel snel haakt
  • ringen en handvaten om je haakwerk aan je hengels vast te maken. Nieuw of gerecycled het kan allebei!
  • als je textielgaren gebruikt, dan is een haaknaald van 8 of 10 mm ideaal, kijk altijd even op je garen

En dan over op waar het allemaal om draait vandaag: de basis van een handtas

Stap 1: Je begint met het haken van lossen, of het opzetten met stokjes. De handtas haak je het gehele patroon met stokjes. De eerste rij lossen/of opzetstokjes wordt de onderkant van je tas. Je haakt de onderkant dus net zo lang, als dat jij je bodem wilt hebben. Een kleine handtas heeft een veel minder brede bodem, dan een tote bag, bijvoorbeeld. Je weet zelf het beste wat je fijn vindt in een tas. Denk eraan dat er nog een rand om je onderkant heen komt en je tas dus nog een ronde groter wordt uiteindelijk. Als je lossen hebt gehaakt, dan is het nu ook tijd om er stokjes op te haken. Haak drie lossen extra, keer je werk en haak het eerste stokje. Je drie lossen tellen als stokje 1.

Stap 2: Je eerste rij met stokjes staat en je hebt de bodem van je handtas zojuist gehaakt. Je gaat nu nog een rij met stokjes haken, zoals dat altijd gaat bij rijen haken. Je haakt drie lossen, keert je werk en haakt een rij vol stokjes. Dit is nog steeds de bodem.

Stap 3: Je gaat nu niet keren. Nee, je gaat rondom haken. Nu is het tijd om ‘om de bodem heen, naar boven toe’ te haken. Je bent nu dus aan het einde van je rij en in de hoek van je tas. In die hoek haak je een stokje extra. Vervolgens ga je de bocht om en haak je één stokje in de zijkant van je rijen stokjes. Dan haak je weer een stokje extra in de hoek (dus twee stokjes) en dan ga je aan de andere kant van je werk weer een rij stokjes haken. En dan haak je door tot de volgende hoek. Daar haak je weer twee stokjes in de hoeken en een stokje ertussen aan de zijkant van je werk. Je sluit je werk met een halve vaste. Je haakt drie lossen en keert je werk om.

Stap 4: Je gaat nu stokjes rondom haken. Geen extra stokjes, niet vermeerderen dus. Dit is de grootte van je tas, je gaat alleen maar omhoog werken. Elke rij sluit je met een halve vaste. Je haakt drie lossen en dan keer je je werk om. Net zolang totdat jij jouw tas groot genoeg vindt. Mijn tas is niet heel lang, het is echt een handtas. Maar misschien heb je liever een tas waar bijvoorbeeld een A4 in past, of iets anders. Ga door totdat je tas perfect voor jou is. En dan sluit je met een halve vaste en werk je de draad weg.

Stap 5: Tijd om hengsels aan je tas vast te maken! Ook dit kan zo moeilijk, of makkelijk als je zelf wilt. Ik gebruikte hengsels van een oude tas, waar al ringen aanzaten. En ik heb niets anders gedaan dan deze ringen met garen van mijn tas vastknopen. Dat deed ik door de ringen aan de binnenkant van de tas vast te knopen. Door hetzelfde garen te gebruiken, zie je dat bijna niet. En het zit heel stevig. Soms mag het best een beetje simpel.

Andere tips om handvaten te maken

– Je kunt je handvaten ook aan je tas vasthaken en van hetzelfde textielgaren maken. Dan leg je je tas plat neer en hecht je aan, daar waar jij jouw handvat wilt hebben. En dan begin je kleine rijen te haken, naar boven toe. Maak ze zolang en zo breed als handig is en zet het andere uiteinde weer vast aan je tas.

– Je kunt ook houten handvaten aan je tas vasthaken. Dan moet je lussen maken om de handvaten in vast te maken. Ook bij dit principe hecht je de draad aan waar je wilt en begin je met het maken van een lus.

– Een andere manier is om eerder in je werk een gat te maken. Dan hoef je alleen maar een lange rij lossen te haken (dus geen stokjes) aan de zijkanten van je tas en dan in de volgende rij bovenop die lossen weer stokjes te haken, nog zo’n drie à vier rijen. Je handvaten zitten dan echt in je tas.

Ik hoop dat dit zo duidelijk overkomt, man wat is het eigenlijk moeilijk om in tekst te vertellen wat voor beeld je moet creëren. Mocht je vragen hebben, mail ze gerust! En natuurlijk weer veel haakplezier!

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *