Vraag jij je af hoe je een plant in z’n nopjes krijgt? Nou, met dit gehaakte plantenpotje dus! We gaan vandaag starten met een project dat lekker snel af is. Ik laat je zien hoe je een plantenpotje (eigenlijk een hoesje) haakt voor om een glazen potje. Het is niet heel moeilijk, maar ik denk dat je voor dit patroon wel een klein beetje moet kunnen haken. Als je weet hoe je in een cirkel moet haken, dan ben je al op de helft. De rest komt dan ook goed.

Daar gaan we dan! We gaan in het rond haken met vasten en stokjes.

Nodig:

1 bol wol (veel minder eigenlijk)

haaknaald 4

Stopnaald

steekmarkeerder (mocht je die hebben, is handig, maar hoeft niet, een touwtje werkt ook)

1 heel klein glazen potje

1 mini plantje

Eerst gaan we een cirkel haken, zodat we een mooie bodem hebben voor de plantenpot.

Haak 4 opzetlossen, sluit de ring met een hv. Haak in je ring 4 stokjes, sluit met een hv. We gaan elke rij met 4 stokjes meerderen. Mijn plantje is zo klein dat hij in een tomatenpuree potje past. Dus ik haak tot ik 32 stokjes heb. Dan is mijn cirkel groot genoeg voor de bodem van mijn potje. Heb je een groter potje, dan meerder je dus nog wat verder.

Toer 1. 2 stokjes in elk stokje rondom (dus 8 st)

Toer 2. 1 stokje, 2 stokjes in volgende steek, herhaal tot einde. (dus 12 st)

Toer 3. 1 stokje, 2 stokjes in volgende steek * 2 stokjes, 2 stokjes in volgende steek, herhaal* 1stokje (zodat je aan begin en einde ook 2 stokjes tussen het meerderen hebt) (in totaal 16 st)

Toer 4 t/m 7 Elke rij gaat volgens hetzelfde principe als rij 4. Alleen doen we steeds een stokje extra tussen de meerderingen. In rij 5 dus 3 stokjes, 2 stokjes in volgende steek (herhalen). En in rij 6 4 stokjes, 2 stokjes in volgende steek. En uiteindelijk in rij 8 6 stokjes, 2 stokjes in volgende steek. We hebben aan het einde van rij 8 inmiddels 32 stokjes gehaakt. Sluit met een halve vaste. Maak 1 omkeerlosse.

Mocht je meer toeren nodig hebben voor jouw potje, dan kan dat. Zolang alles deelbaar blijft door 4, gaat het goed.

Rij 8. We gaan nu starten met de noppensteek. We zijn klaar met meerderen en we gaan nu omhoog werken. (de onderkant moet nu dus breed genoeg zijn)  Haak 2 vasten, dan 4 stokjes in de volgende steek. Maar maak je stokjes niet helemaal af (doe het zelfde als bij minderen) zet de eerste twee lussen op en haal de laatste lus niet door, maar ga door met het volgende stokje. Sluit je stokjes pas af als je bij het vierde stokje bent. Haak dan 3 vasten, dan de volgende 4 stokjes in 1 steek. Herhaal tot je bij het einde van de rij bent, haak daar nog 1 v (zodat je er weer 3 bij elkaar hebt). Sluit met hv, haak 3 omkeerlossen en keer je werk om.

Rij 9. Haak 1 stokje in alle steken. 3 omkeerlossen.

Rij 10. Haak 3 stokjes naast je omkeerlossen in 1 steek, om meteen met een nopje te starten. Mocht je nopje niet vol genoeg worden door je lossen, haak dan nog een extra stokje in deze steek. 3 vasten, en weer 4 stokjes in 1 steek. Herhaal tot aan het einde en sluit met een halve vaste. Haak 3 omkeerlossen.

Rij 11. Herhaal rij 10. Alleen sluit af met 1 omkeerlosse.

Rij 12.  Haak 2 vasten, 4 stokjes in 1 steek (nopje) (net als rij 9).

Rij 13. Herhaal rij 10.

Rij 14. Herhaal rij 11.

Rij 15. Herhaal rij 12.

Rij 16. Herhaal rij 13.

Rij 17. Herhaal rij 10.

Rij 18. Haak nog een rij met stokjes net als rij 10.

Rij 19. Haak een rand met vasten rondom, sluit af met een hv en hecht af. Werk je draden weg en dan ben je klaar!