Wat gaan we doen in januari? Goede voornemens oppakken? Gezond eten, sporten en groene smoothies drinken? Bijkomen van al het gefeest? Of die nieuwe hobby leren die je altijd al eens wilde doen! Ik kies voor dat laatste. En aangezien ik toch altijd graag een beetje ‘zen’ in het leven strooi, wil ik je vandaag alles vertellen over haken! Na drukke tijden, is het fijn om relaxed op de bank te kruipen met wat haakwerk. Ik vertel je alles over haken. Wat ik het liefste maak, waar ik mijn patronen vandaan haal en hoe je nu zo snel mogelijk ook kan beginnen. Let op: haken werkt verslavend.

Waarom ben jij begonnen met haken?

Toen ik een jaar of 12 was, leerde ik eens haken bij een vriendinnetje thuis. Toen vond ik het vooral heel frustrerend en helemaal niet leuk. Jaren later zag ik bij mijn beste vriendin allemaal leuke haaksels liggen. Ze had haken ontdekt en een hele toffe sjaal gehaakt, dat wilde ik ook proberen! Dus ik kreeg boeken mee en papieren vol haakbeginsels en ging aan de slag met mijn eerste eigen project! Zo is het begonnen. Ik geloof dat ik ieder jaar in de herfst ineens weer aan haken denk en dan dingen haak totdat het lente wordt. En dan stop ik er altijd weer mee, ha!

_MG_5253 copy kopie

Wat is jouw all-time favorite haakwerk?

Dat is zeker weten mijn trouw omslagdoek. Wat heb ik mij rot gewerkt om die doek op tijd af te krijgen voor het trouwfeest. Ik bedacht natuurlijk veel te laat, dat het best koud is in de winter (ik ging dus in de winter trouwen) en dat ik geen lelijke jas over mijn mooie jurk wilde dragen. Ik ging dus ook veel te laat aan de slag met die doek, maar hij moest wel af! En het lukte en ik was HEEL trots. En het was zó leuk om iets te dragen dat ik zelf gemaakt had. Ik heb hem nog altijd bewaard en hij ligt hier netjes opgevouwen in mijn decoratie kast, als zacht kleedje onder mooie spulletjes.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Soms kijk ik in de winkel en zie ik dingen die ik echt heel tof vind en waarbij ik denk ‘hey, kan ik dat niet zelf maken!?’ En ik zie heel veel op Pinterest en blogs, dat ook.

En waar vind je dan haakpatronen?

Om even door te gaan op de vorige vraag, op blogs dus! De laatste tijd ben ik vooral bezig met patronen van creachick.nl. Ze maakt zulke mooie dingen en ze beschrijft het heel goed. Ik haak vooral kledingstukken en eigenlijk wil ik alles maken van haar blog. Té leuk. En soms als ik in een creatieve bui ben, dan maak ik iets zonder patroon. Het gaat niet altijd goed, maar ik heb zo wel een keer een toffe muts gehaakt.

gehaaktekerstjurk

Welk haakwerk maakt jou het meest trots?

Naast mijn all-time favorite omslagdoek, ben ik vooral heel trots op het kinderjurkje dat ik laatst voor mijn dochter maakte met kerst! Mijn allereerste jurkje en het lukte! Met mouwen, speciale haaksteek, kraagje, knoopje, alles. Daar kan ik echt heel blij van worden. Grappig toch!

Waar koop je het liefste je haakspullen?

Lekker goedkoop bij Zeeman. Haaknaalden heb ik van een hobbywinkel hier in de buurt, omdat ik de naalden van de Zeeman een beetje stroef vind. Maar wol vind ik daar perfect! Het maakt de druk niet zo hoog dat het moet lukken en ik vind het fijne wol.

Wat is je favoriete steek en met welke kun je makkelijk beginnen?

Stokjes, stokjes en nog eens stokjes! Super makkelijk en je kan er echt heel veel mee. Hè, waar heeft ze het over? Zal je wel denken, als je niets van haken weet. Gewoon veel youtube kijken! En de wafelsteek vind ik heel tof, ziet er dus uit als een wafel! Vind ik gaaf.

Wat is jouw ultieme haaktip voor een beginnende haker?

Heel veel filmpjes kijken en gewoon doen! Ik heb in het begin heel veel youtube gekeken en ben gewoon begonnen. Je hoeft echt niet met een sjaal te beginnen, als je niet wilt (die komen bij mij nooit af, zo’n lange saaie lap vind ik het). Je mag jezelf best uitdagen. Én wat echt goed werkte bij mij, haak met een lichte wolkleur. Gebroken wit bijvoorbeeld, of lichtgrijs. Daar maak je mooie dingen mee en je kan zo heel goed zien wat je aan het doen bent en in welke steek je haaknaald moet. En dat is echt heel fijn in het begin. En maak fouten, dat heb ik ook heel vaak gedaan! Mijn eerste haakwerken zijn helemaal niet perfect, maar ze waren wel heel leuk om te doen.

actionmand

Welk project ligt nog steeds onafgemaakt te wachten in je haakmand?

Oeps, een sjaal dus. Of misschien liggen er wel meerdere. En een kussenhoes, ik vind kussenhoezen toch niet zo belangrijk in het leven. Oh en ik wilde ooit een poef maken, met vulling en speciale wol. Maar dat is ook nog altijd niks.

gehaakt

En -last but not least- wat is je volgende project?

Geen idee! Ik twijfel nog heel erg. Ik ben nu met mouwen bezig van een lang vest voor mezelf, dus dat gaat eerst gebeuren! En dan? Een vest voor die kleine peuter? Een babyjurk? Of, heel ambitieus, een vest voor koeienboer? Ik ga nog even Pinteresten!

Haak jij ook en heb je zin om deze vragenlijst te delen? Doen! Ik ben heel benieuwd en vermeld ook even dat je hem hier vandaan hebt, ik bedacht mijn eigen haak tag  ;).