Afgelopen zaterdag haakte ik weer een eigen ontwerp af, en het allerleukste om te doen vind ik eigen patronen haken. En vandaag ga ik je (hopelijk) enthousiast maken om ook een keer zelf aan de slag te gaan zonder patroon. Gewoon haken en gaan, vormen laten ontstaan en kleuren combi’s creëren.

 

En zo ontstond mijn Miss Red Rock Shawl, die ik maakte voor een hele lieve, stoere vriendin! En het blijft zo ontzettend leuk om cadeautjes te haken en steeds weer nieuwe dingen te maken. Soms lukken projecten goed, andere keren gooi ik drie projecten in een hoek, voor dat ik heb bedacht wat ik écht wil maken. En deze keer was het laatste het geval, dus er liggen nog twee onafgemaakte projecten in de kast. En daarna ontstond deze sjaal, waar ik uiteindelijk wel heel blij mee was. Ik had geen zin in een standaard sjaal en hij loopt dus aan beide kanten in een puntje uit. Met een flowy, golvende beweging ben ik gaan minderen. En ik was eerst helemaal niet blij (toen ik op de helft was), maar uiteindelijk is het toch echt een sjaal geworden en dan ben ik altijd zo blij dat ik het gewoon heb gedaan! Ik word gewoon heel enthousiast van haakprojecten.

En misschien heb jij net als ik ook af en toe veel zin om zelf een patroon te bedenken en iets te laten ontstaan, maar weet je net als ik eerst niet goed hoe je moet beginnen. Dit zijn mijn drie ultieme tips om te beginnen met haken zonder patroon.

  1. Maak gebruik van een steek die je kent en die vertrouwd voelt

Als je voor het eerst zonder patroon haakt, dan zul je misschien ook meteen iets heel ingewikkeld willen maken. Maar soms is het fijner om het simpel te houden en te werken met steken die je vaak gebruikt. Je weet al hoe je moet minderen en meerderen met die steken en je ziet veel sneller of iets verkeerd gaat. En dat geeft misschien net genoeg vertrouwen om door te gaan! Haak je altijd heen en weer of rondom? Doe dat dan nu weer! Je weet al hoe die vorm werkt en ook nu kun je dus wat meer vertrouwen op je keuzes.

2. Laat je niet ontmoedigen door een foutje, zet door, ook als je denkt dat het niet goedkomt.

Dat heb ik namelijk ook regelmatig en bijna altijd op de helft van een project. Dat is precies het moment waarop ik iets in een hoekje wil gooien. Niet doen! Net na die helft kom ik namelijk vaak op een goed idee, dus jij misschien ook. En soms is een foutje prima op te lossen, door een beetje creatief te zijn. Uithalen mag ook altijd, maar niet eindeloos natuurlijk. Gewoon blijven uitproberen en soms kom je dan juist door een foutje op een goed idee.

3. Heb veel plezier in het proces en maak je niet te druk om het resultaat!

En dat is natuurlijk weer de allerbelangrijkste. Het is oké als je eerste eigen project niet perfect is. Het is goed als het niet zo grootst is geworden als je dacht. En het is nog beter als je wel plezier had in het proces, als je er iets van hebt geleerd en als je ziet dat je toch echt wel iets zelf kan maken zonder hulp van anderen. Dát geeft vertrouwen om door te zetten. En uiteindelijk gaat het je lukken!