Toen ik een tijdje geleden voor het eerst iets met de granietsteek haakte, leek het mij een tof idee om het ook eens voor een muts te gebruiken. Het is een luchtige steek, waar je snel veel meters mee haakt. En ik vind hem zo’n mooie structuur geven. Deze steek is niet echt voor de meest warme muts, maar ik begon me af te vragen of het toch mogelijk was. En het werd zowaar een hele leuke muts! En ik ga je vandaag mijn muts laten zien. Ik zet er geen beschrijving bij, maar wel wat tips voor als je zelf zo’n muts wilt haken met de granietsteek. Je kunt er namelijk zoveel mee variëren en het is niet moeilijk!

Horizontale en verticale strepen

Ik heb een beetje van alles uitgeprobeerd met deze muts. Zo zie je dat ik aan het begin een aantal verticale roze strepen heb gehaakt, door steeds één rij met roze te haken en dan één rij met een andere kleur. De granietsteek verspringt steeds en je haakt hem steeds tussen de steken van de vorige rij. En zo kan dus ook dit effect ontstaan. Te leuk, toch? Een leuke test en het heeft een vrolijk effect op mijn muts.
Spelen met strepen vond ik zo leuk, dat ik nog even verder ging met horizontale strepen. De afwisseling maakt het interessant. En daarom koos ik ook voor deze kleuren. Het groene glitterdraad maakt het geheel net even wat meer speciaal. Je kunt met de granietsteek lekker spelen met strepen. En het is leuk om zo te kunnen variëren met een steek die makkelijk is en ook steeds hetzelfde blijft.

Niet minderen

Voor deze muts hoefde ik ook nog eens niet te minderen. En dat is best wel ideaal. Ik zou namelijk niet weten hoe ik dat netjes moest doen met deze steek. Dus dat deed ik niet. Maar hoe krijgt mijn muts dan zo’n ronde vorm? Ik gebruikte daarvoor een lang draad dat ik overhield na het haken van de laatste toer. Ik stak mijn draad door mijn naald heen en reeg hem door de gehele toer heen. Daar zie je niets van met een draad in dezelfde kleur als je mooie muts. Prima dus. Vervolgens trok ik mijn draad lekker strak en zo kon ik de boel makkelijk bij elkaar halen en dichtnaaien. Heel veel mutsen zitten op deze manier dicht en het betekent dat je muts van beneden naar boven is gehaakt, zonder minderen dus. Ik vind het leuk, dit effect bij mutsen.

Feestelijke pompon

Bij de Hema verkopen ze handige pompon makers (waar ik later in een blogpost meer over vertel) waarmee je heel snel een pompon hebt gemaakt. En ik vind eigenlijk een muts pas af met pompon. Maar ik zag er altijd tegenop om er eentje te maken. Het duurt lang. Maar toen kreeg ik voor mijn verjaardag een set pompon makers en die zijn echt heel handig. Ik had heel snel een pompon af en dat kost echt weinig tijd.

En zo kun je dus een muts haken met de granietsteek. Op naar het volgende project!