Zondag is het alweer zo ver, dan is het moederdag! Mijn dochter kwam vanmiddag alweer thuis met een zelf geknutseld cadeau dat ze graag voor me wilde verstoppen. ‘mama, wat is een plek waar jij nooit kijkt?’ vroeg ze mij meteen bij binnenkomst. Cadeaus verstoppen valt niet mee, gelukkig ben ik nu dus wel helemaal op de hoogte van waar ik vooral niet moet kijken. Op de basisschool wordt veel geknutseld voor moeders, maar peuters willen soms ook cadeautjes geven. En daar heb ik deze mini DIY voor! Lekker knutselen voor moederdag. het is een makkelijke DIY met klei. En dat kan met jong en oud gemaakt worden.

Materiaal:

  • een blad of bloem uit de natuur
  • een blok klei
  • plakkaatverf
  • kwasten
  • een heel klein beetje geduld

Met een mooi blad uit je tuin kom je al heel ver. En dan mag je lekker kleien. Ik heb hiervoor gewoon een rechthoek van klei gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm maken. Een bord met een blad bijvoorbeeld, of een hele vaas bedrukt met bloemvormen! Als je de ondergrond maar egaal maakt, zodat je afdruk goed lukt.

Je legt het blad voorzichtig op de klei en druk het erop. Zorg ervoor dat je daarvoor de kant met de meeste structuur gebruikt. Dat kan met de hand, maar ook met een voorwerp met platte kant (dat is soms handiger). En dan druk je voorzichtig het hele blad langzaam in de klei. Let goed op de randen en druk de steel er iets verder in (dat geeft mooi resultaat). Zorg ervoor dat je de nerven goed zichtbaar maakt. Trek dan het blad weer voorzichtig los en daar is je afdruk. Als je dit met kleine kinderen doet, dan hebben ze wel een klein beetje hulp nodig.

Nu heb je een klein beetje geduld nodig, want de klei moet een nachtje drogen. Dat is vooral voor peuters moeilijk. 😉

De volgende dag kun je aan de slag met verf. Je kunt ervoor kiezen om alleen het blad te verven, zodat het er echt uitspringt. Maar je kunt er ook lekker omheen verven. En voor peuters maakt het natuurlijk niet echt uit waar ze verven.

En dan heb je een heel tof zelfgemaakt moederdag cadeau gemaakt met klei. Dat zal zeker weten in de smaak vallen.