Heel budget proof met materiaal uit de natuur knutselen, dat kan! Ik hou er zelf heel erg van om te knutselen met materiaal dat ik samen met kinderen in de natuur vind. Je kunt er heel creatief mee zijn en het is ontzettend leuk om op zoek te gaan naar vondsten en daar iets mee te maken. Ik neem je mee in ons nieuwe project, waarin we verfkwasten maakten van takken en bladeren uit de natuur.

Toen ik nog voor de klas stond, haalde ik regelmatig vondsten uit de natuur samen met de kinderen. Ik had er een heel project voor bedacht, bouwen uit de natuur. Het was ontzettend gaaf om alle knutselwerken van de kinderen te zien en te beoordelen. En nog steeds ben ik heel regelmatig met mijn eigen kinderen creatief bezig met dingen uit de natuur. Het lijkt mij tof om deze dingen meer met jou te delen. Het zijn van die activiteiten die eigenlijk vrij simpel op te zetten zijn, maar uren vol plezier geven.

De benodigdheden

  • meerdere takken
  • bladeren/bloemen/pluimen
  • touw
  • schaar
  • (plakkaat) verf
  • bakjes of een eierdoos voor de verf
  • groot papier om op te verven

Op zoek naar vondsten buiten

Het eerste gedeelte van dit project is niet eens minder leuk dan het tweede gedeelte. De voorbereiding geeft veel plezier. Ga met je kind naar buiten om takken te verzamelen, naast verschillende soorten bladeren en bloemen. Laat je kind meedenken over structuren en vormen die gave effecten zouden kunnen geven op papier. Geef een mandje mee en verzamel daar al het moois in. Het gaat hier ook om ontdekken van alle soorten bladeren en bloemen om je heen. Zijn ze zacht of hard? Hebben ze dezelfde vorm? Welke ziet er gaaf uit?

In elkaar zetten die kwasten

En dan mag je eindelijk met je spullen naar binnen, om daar alle kwasten in elkaar te zetten. Dat gaat heel makkelijk met takken en touw. Leg je vondst plat tegen de tak aan en wikkel het touw er strak omheen. Leg twee knopen, goed strak. En dan heb je zojuist een kwast gemaakt. Het mooie van dit materiaal is ook dat je het na gebruik zo weer weg kan doen.

Losgaan op papier

En dan mag je losgaan op papier! Sommige vondsten zijn beter voor stempel werk, waar andere bladeren of pluimen weer heel mooie strepen geven. En dat is leuk om te ontdekken. Er mag veel uitgeprobeerd worden.

Kinderen van drie jaar oud, maar ook kinderen van vijf of zeven jaar oud kunnen zich hier heel goed mee vermaken. Mijn dochter van drie ontdekt heel andere dingen, dan mijn dochter van nu echt bijna vijf. De jongste dipt graag losse bladeren in de verf, om ze vervolgens een soort van af te drukken. De oudste is heel druk bezig met kwasten en probeert allerlei structuren te creƫren en daarbij gebruikt ze zelfs de achterkant van de kwast een keer, om zo met de tak wat meer te tekenen.

Het allerleukste aan dit project is dat je kinderen zelf op zoek laat gaan naar vondsten, daardoor zijn ze erg betrokken bij de activiteit. En ik denk oprecht dat het voor meer enthousiasme zorgt tijdens het verven. Het maakt alles extra leuk en spannend om aan de slag te gaan. En het gaat bij deze activiteit helemaal niet om resultaten, ook dat is leuk. Niets hoeft mooi of nagemaakt, het is allemaal vrije eigen invulling. En daar word je creatief van.

Ik hoop dat jij dit ook heel leuk vindt en het een keer gaat proberen. Laat vooral het resultaat zien!