A beginners guide to: moestuinieren

100dagentuinierenzaadjes

Nu ik weer helemaal in to moestuinieren ben, kan ik het wel eens hebben over beginnen aan een moestuin. Hoe begin je zoiets en hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt én dat het leuk blijft? Als het een beetje lukt, dan kan het namelijk echt heel leuk zijn. Vooral als je dan eindelijk aardbeien kan plukken en opeten natuurlijk.

  • Maak je tuin in het begin niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Huh, maar wat moet ik nou doen? Nou, een moestuin neemt nogal wat tijd in beslag. Een te grote moestuin kan er best voor zorgen dat je het al snel niet meer ziet zitten. Maar je wilt er natuurlijk wel verschillende plantjes in en die nemen ruimte in! Er is geen vaste maat voor een goede moestuin, maar denk vooral aan het werk dat je er aan hebt én de hoeveelheid groente die je erin wilt zetten.
  • Bescherm je zaadjes! Niets zo vervelend als wachten tot je plantjes gaan groeien en er helemaal niets opkomt! Goed beschermen die handel dus. Leg er speciale doeken overheen, start eerst met potten en spreid je win kansen (in potten en in de volle grond zaaien bijvoorbeeld, heb je lekker veel kans dat het lukt).
  • Gebruik meerdere technieken. In het begin kan het misschien lastig zijn om te kiezen hoe je alles moet aanpakken. Hoe moet ik zaaien? Neem ik een pizzatuin, doe ik het traditioneel? Probeer gewoon van alles uit. Het geeft heus niet als het de eerste keer niet perfect gaat, dan weet je later in ieder geval wat bij je past.
  • Kies voor beginners planten. Je mag ook best iets anders kiezen. Maar als je alleen maar moeilijke gewassen kiest en alles mislukt, dan is de lol snel ver te zoeken. En dat is natuurlijk hartstikke jammer. Er zijn genoeg gewassen die makkelijk zijn en ook nog eens snel groeien. En gauw resultaat zien is natuurlijk altijd leuk.
  • Als je niet veel ruimte hebt, denk dan ook eens aan verticaal tuinieren. Dat is hier niet nodig, maar het lijkt mij alsnog heel tof. Kijk maar eens op Pinterest, dan vind je genoeg inspiratie en zie je ineens wat je allemaal kan doen, zelfs met alleen een klein balkon.
  • And last, but not least: test lekker uit, wees creatief en beleef vooral veel plezier aan je tuintje. Dát is namelijk wat moestuinieren zo leuk maakt.

Binnenkort geef ik een update over hoe het ervoor staat met onze moestuin! Het plan is om dit iedere 10 dagen met jullie te delen. Dat komt namelijk zo mooi uit met 100 dagen. En op die manier overbelast ik jullie niet met moestuin verhalen (je zal er maar niet van houden).

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *