Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de fit-worden artikelen vliegen je weer om de oren. En ik snap wel dat gezond eten heel belangrijk is, maar ik ben een beetje klaar met fit worden. Ik ben klaar met bikini body’s, want wat is dat precies? En ik ben klaar met gesponsorde weight watchers blogposts. Ik hoop dat we deze maand ook nog kunnen denken aan fijn in je lijf zitten en lief zijn voor jezelf. Je lijf hoeft niet afgetraind te zijn, maar wel gelukkig van binnen.

Begrijp me niet verkeerd. Het is niet erg als je fitter, slanker, of gespierder wilt worden. Maar het is wel erg dat het lijkt alsof dit de norm is. Alsof er geen middenweg is tussen met chips op de bank en afgetraind in je sportkleding rondrennen. Ik wil het daarom vandaag graag hebben over massaal kiezen voor geluk van binnen. En dit is daarvoor mijn stappenplan.

Stap 1: Lees geen fit berichten die je niet wilt zien

Gooi al die afslank-en fit-wordt berichten van anderen de deur uit en volg je eigen pad. Je bent niet slecht bezig als je niet hetzelfde doet als die ander. Je bent niet slecht bezig als je niet drie keer in de week naar de sportschool gaat en die ander wel. Je weet niet wat een ander daarnaast doet of laat. Misschien heb jij die sportschool helemaal niet nodig.

Stap 2: Doe het voor je lichaam niet voor je spiegelbeeld

Eet fruit en andere gezonde dingen voor je eigen energielevel en je weerstand. Eet het en doe gezond zodat jij je sterk voelt. Vind die balans waardoor jij de wereld aankan. Doe het niet voor je spiegelbeeld. Doe het al helemaal niet om het spiegelbeeld van iemand anders te krijgen. Je spiegelbeeld zegt niks over hoe gezond jij van binnen bent. Het spiegelbeeld van een ander zegt niets over jou. Jij bent mooi zoals jij bent met of zonder billen. Het maakt niet uit. Bikini body’s zijn er in allerlei soorten en maten en zo hoort het.

Stap 3 : Voel je niet steeds schuldig

Voel je niet schuldig als je veel te veel gegeten hebt met Kerst. Voel je niet schuldig voor al die verdwenen oliebollen. Voel je ook niet schuldig als je in deze maand soms ook iets zoets snoept. Waarschijnlijk is er zoveel eten voorbij gekomen de afgelopen maand, dat je van nature al iets minder trek hebt. Maar wees niet te streng voor jezelf. En wees al helemaal niet te negatief. Dat lekkere chocolaatje kan gewoon weleens verdwijnen in je mond. Nou en? Dan eet je daarna maar wat meer mandarijnen! The key is balans. Balans is my middle name. Maar als het mis gaat, wees dan niet te boos op jezelf. Geniet van wat je eet en eet bewust. Het leven moet natuurlijk wel een beetje mooi blijven.

Stap 5: Mooiheid zit in wie je bent

Vergeet deze maand even niet dat mooiheid al in jou zit. Jouw eigen unieke karakter maakt jou mooi. Jouw haak/kook/snel-lees/hard-fietsen/goede-autorijder/beste-bomen-hakker skills maken jou uniek. Wees trots op jouw talent en vergeet je dus niet alleen te focussen op dat fit worden en afslanken. Ik hoop dat we deze maand ook gelukkig zijn met onszelf. Dat we gelukkig zijn met de dingen die we al wėl kunnen. Het zijn er namelijk heel veel. Ja, echt.

Stap 6: Je hoeft niet te doen wat iedereen doet, wees uniek

Zie je iedereen om je heen massaal bezig gaan met gezond eten en trainen in de sportschool? Prima! Wens een ander succes, maar ga niet twijfelen aan jezelf als jij dat niet doet. Die keer fietsen naar je werk is ook oké. Elke dag de hond uitlaten is ook prima. Een dag op de bank hangen is dat trouwens ook. Deze maand is niet per definitie de afslank maand, ook al lijkt het soms wel zo. Deze maand kan ook de maand zijn van het ontdekken van jouw eigen talenten. Het kan ook de maand zijn van het lezen van 10 goeie boeken. En het kan de maand zijn van het vinden van je ideale baan. Ik zeg het maar gewoon, focus je waar jij je op wilt focussen en laat je niet afleiden door de rest!

 

Enjoy Life & Happy 2018!